Έτσι θέλω να διευκρινίσω ότι το περί ξύλινου λόγου των πολιτικάντηδων το ανέφερα ακριβώς γι' αυτό το θέμα, οπότε κακώς το συνέραψες με τα άλλα που είπα για τον πληθωρισμό των γιατρών, εκτός βέβαια αν ήθελες να εννοήσεις ότι αυτά είναι του ίδιου επιπέδου. Ειλικρινά δεν έχω ακούσει μεγαλογιατρό να λέει αυτά στην τηλεόραση, αν κάτι τέτοιο έχει γίνει χρήζει πράγματι διερεύνησης και μπορούμε να το συζητήσουμε.
Αυτό ακριβώς εννοώ. Δεν θα πω ονόματα αλλά δυστιχώς πολύ μεγάλα και με πολλά χρήματα. Που οταν βλέπουν οτι ο κανακάρης τους ,στο μέλλον θα βγάζει τα μισά, ή οτι οι επιχειρήσεις τους κινδυνεύουν, κάνουν τα πάντα για να το αποτρέψουν.
Χρεισιμοποιούν λοιπόν τον πληθωρισμό για να πιέσουν και να δικαιολογίσουν τα αδικαιολόγητα. Τίποτα απο όσα αναφέρεις πιο κάτω δεν τα δικαιολογεί ο πληθωρισμός.
Λοιπόν, να εξηγηθώ: Σήμερα υπάρχει ανεργία στους γιατρούς, πράγμα που ήταν αδιανόητο κατά τη δεκαετία του '80 ας πούμε. Επίσης υπάρχει το νοσηρό φαινόμενο γιατροί που έκαναν σπουδές τουλάχιστον 12 χρόνια να εξαναγκάζονται από μεγαλοκαρχαρίες που κάνουν αλυσίδες με διαγνωστικά και άλλα ιατρικά κέντρα να παραχωρήσουν την άδειά τους και το όνομά τους στα απρόσωπα κέντρα ιατρικής εκμετάλλευσης έναντι πινακίου φακής και να κάθονται στα σπίτια τους, ενώ παρασκευαστές και άλλοι διεξάγουν εξετάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις επ ονόματί τους.[
Θες να πεις οτι δεν έβρισκαν αλλού εργασία και αναγκάστηκαν να το κάνουν; Δεν νομίζω, απλά το αλλού δεν τους αρέσει. Ειδικά για ακτινολόγους πολλές θέσεις. Αν και αυτό που αναφέρεις το έχω δει μονάχα από 60ριδες που έχουν βαρεθεί ή γυναίκες που προτιμούν τα παιδιά και γιαυτό κάθονται σπίτι. Επίσης γνωρίζω ιατρούς που το πρωί νοσοκομείο, το μεσημέρι γηροκομείο, το απόγευμα ιατρείο, και το Σ/Κ στο χωριό να δούμε και άλλους ασθενείς και το καλοκαίρι εξετάζουν εκεί όπου κάνουν διακοπές. Μέτρησε θέσεις εργασίας και πες μου. (δεν είναι ενας που το κάνει) Ο ίδιος φωνάζει οτι υπάρχει πληθωρισμός τι να του πεις.
Οι γιατροί έχουν γίνει πάρα πολλοί (είμαστε η πρώτη χώρα σε αναλογία γιατρών/πληθυσμό στην Ευρώπη, εξάγουμε και στην Αγγλία γιατρούς, όπως ξέρεις, ενώ σωστά επισημαίνεις ότι είμαστε η τελευταία χώρα σε αναλογία γιατρών στην επαρχία. Αυτό το θέμα χρειάζεται πολλή περισσότερη συζήτηση και μου φαίνεται ότι κι εσύ έχεις να συνεισφέρεις σε αυτήν). Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις στο ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια αλλά μάλλον έχουν μειωθεί ή τουλάχιστον οι θέσεις ανοίγουν με το σταγονόμετρο. Ο παραπάνω συνδυασμός θέτει έναν τεράστιο αριθμό γιατρών στον ανταγωνισμό του ελεύθερου επαγγέλματος, όπου υπόκεινται στη δαμόκλειο σπάθη της ωμής επιβίωσης. Πόσο εύκολο είναι να επιβάλεις έλεγχο δεοντολογίας και αξιοπιστίας μέσα σε αυτές τις συνθήκες; Έχω δει μικροβιολόγους να δίνουν αποτελέσματα εξετάσεων που ουδέποτε έκαναν, έτσι με το μάτι (πίστεψέ με αυτό είναι κοινοτοπία στο χώρο των ιδιωτών μικροβιολόγων). Έχω δει μαιευτήρες να κάνουν δήθεν έκτρωση σε γυναίκες που δεν ήταν καν έγκυες!!! Να κάνουν εξωσωματικές γονιμοποιήσεις σε γυναίκες γόνιμες που αμέσως μετά έμειναν έγκυες με το φυσικό τρόπο. Έχω δει γαστεντερολόγους να θέλουν να κάνουν εγχειρήσεις τοποθέτησης διαφράγματος σε άτομα με κανονικό βάρος ή και ελλιποβαρή. Στη Θεσ/νίκη υπάρχει γιατρός που ενώ δεν έχει πάρει τίτλο ειδικότητας κάνει εγχειρήσεις πλαστικής χειρουργικής.
Εξετάσεις με το μάτι πρώτη φορά ακούω.
Έχω την αίσθηση οτι τα άκουσα στις αποδείξεις. Το περιστατικό της Θεσσαλονίκης αν δεν κάνω λάθος είναι χειρουργός, όχι πως αυτό του δίνει το δικαίωμα να κάνει οτι έκανε, διόρθωσε με . Όλοι αυτοί που αναφέρεις, αν έκαναν αυτά που λες, δεν δικαιολογούνται .Δεν τα έκαναν ομως γιατι δεν μπορούσαν να επιβιώσουν όπως αφήνεις να εννοηθεί. Επαναλαμβάνω αυτό είναι το άλλοθι τους. Θα γνωρίζεις τότε και πόσο είναι το κέρδος απο μια εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτός που το έκανε, εαν το έκανε, δεν είχε ανάγκη αυτά τα χρήματα, για να ζήσει την οικογένεια του αλλά για να αλλάξει την Mercedes του, συγνώμη ξέχασα ο νεοπλουτισμός στις μέρες μας επιβάλει SUV. Το έκαναν γιατι θέλουν να πλουτίσουν. Με πληθωρισμό ή οχι πάλι τα ίδια θα έκαναν.
Μην ξεχνάς οτι χρειάστηκε ο πληθωρισμός για να ξεκινήσει επιτελούς η στελέχωση με γενικούς ιατρούς των αγροτικών ιατρείων . Γιατι το 80 πιος πήγαινε να ζήσει στην κωμόπολή; Πρέπει να καταλάβουν ομως κάποιοι οτι ιατρός δεν σημαίνει πλούσιος.
Αν αναπτυχθεί σωστά το ΕΣΥ υπάρχουν θέσεις για όλους. Κάποιοι ομως δεν θέλουν να αναπτυχθεί σωστά το ΕΣΥ ονόματα δεν λέμε οικογένειες δεν θίγουμε. Δεν φταίνε λοιπόν οι φουρνιές αποφοίτων.
Κακά τα ψέματα, ο όρκος του Ιπποκράτη δεν εφαρμόζεται εύκολα σε περιβάλλον σκληρού καπιταλιστικού ανταγωνισμού και δεν συνδυάζεται καλά με τους νόμους της αγοράς.
Συμφωνώ για μένα καπιταλισμός και ιατρική δεν συνδυάζονται. Οι νόμοι τις αγοράς καμία επαφή δεν θα έπρεπε να έχουν με την ιατρική. Και εδω πάμε στις φαρμακευτικές, αιτίες καρκίνων, διατροφή κτλ Άλλη μια πραγματικά τεράστια συζήτηση. Στην οποία πιστεύω έχεις πολλά να προσφέρεις. Για μένα ίσως πολύ πιο σημαντική απο την επάρκεια των ιατρών.
Όσο για το αν ξέρω τα πράγματα από μέσα, είμαι 19 χρόνια παντρεμένος με γιατρό (τι τό' θελα) και έχω μεγάλη επαγγελματική εμπειρία στο χώρο της διαγνωστικής. Έχω γνωρίσει κάθε λογής γιατρούς (ίσως περισσότερους απ' όσους θα ήθελα), κακούς, καλούς, από Ελλάδα, από το εξωτερικό, πανεπιστημιακούς, νοσοκομειακούς, ιδιώτες, τη μισή μου ζωή συγχνωτίζομαι με γιατρούς.
Οπότε γνωρίζεις πολύ καλά γιατι δεν αρκούν οι ΜΕΘ,ΜΑΦ οι τομογράφοι, γιατι υπάρχουν ράντζα κτλ
Για τις παλιές καλές εποχές, οπως λανθασμένα τις ονομάζουν, ανοίγεις ακόμα μεγαλύτερη κουβέντα και θα βγούμε OF TOPIC.Το γνωστό φακελάκι απο πότε υπάρχει; Και δεν ήταν μόνο αυτό εκείνη την εποχή.
Οι απαντήσεις κρύβονται στα λεγόμενα σου. Θέσεις υπάρχουν αλλά παραμένουν κενές , γιατί όλοι θέλουν να γίνουν επιμελητές , να μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και γιατι το ιατρικό και φαρμακευτικό κατεστημένο και πρέπει να διατηρήσει τα κεκτημένα του . Διαγνωστικά κέντρα, κλινικές , κλίνες ΜΕΘ κτλ.
Πληθωρισμός που πραγματικά δημιουργεί προβλήματα υπάρχει μονάχα στους ανειδίκευτους, στην διάρκεια δηλαδή αναμονής για ειδικότητα. (μέχρι τώρα) Αλλά αυτή η ανεργία δεν επηρεάζει τον τρόπο άσκησης της ιατρικής. Αν και εκεί υπάρχουν λύσεις.
Αυτοί είναι που εγκαταλείπουν την Ελλάδα και πιθανόν σε λίγο καιρό να είμαι ενας απο αυτούς.
Οι περισσότεροι επιστρέφουν. Για τους υπόλοιπους δεν είναι ο πληθωρισμός στην ελλάδα που τους κρατά εκει. Είναι οι ίδιοι λόγοι που αποτρέπουν όλους τους Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν. Φοβάμαι ότι η κουβέντα μας όμως κινδυνεύει να παρεκτραπεί. Δεν πιστεύω οτι εδώ είναι ο χώρος για να αναλύσουμε αυτό το θέμα εσύ, εγώ, ο Κάπταιν καταλαβαίνουμε τι λέμε. Κινδυνεύουμε, ομως να δημιουργήσουμε λανθασμένες εντυπώσεις και τελικά να βλάψουμε όσους τα διαβάζουν. Πιστεύω οτι κάτι τέτοιo θα ηταν καλύτερο να γίνει σε pm. Το πως βγήκε το Δημοκίδης ισως το αναφέρω οταν γνωριστούμε καλύτερα, μου ταιριάζει ομως γάντι! Βλέπεις ορισμένα πράγματα στην Ελλάδα δεν αλλάζουν ποτέ.
Φιλικά