Υπάρχουν στοιχειωμένα μέρη;

Slytherin

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Slytherin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών. Έχει γράψει 1.116 μηνύματα.
2ον υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι πέθαναν μαρτυρικα υποστηριζοντας κάτι που είδαν (και κάποιοι είχαν υπάρξει πολεμιοι αρχικά)

Εντάξει και πολλοί Μουσουλμάνοι αυτοκτονούν για τον Αλλάχ κλπ Φιλικά. :)

p.s Δεν θέλω να βγώ offtopic οπότε δεν το συνεχίζω.
[automerge]1620654489[/automerge]
Και flat earth society υπάρχει.

Σωστή.Για αυτό λέω πως θα τρελαθούμε στο τέλος αν δεν πιστεύουμε σε αυτά που βλέπουμε και τα αμφισβητούμε.

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 12.128 μηνύματα.
Δεν θα μπορούσαμε να το πούμε.
1ον διότι στην Ανάσταση βασίζεται μια ολόκληρη πίστη, συνεπώς θα θιγαμε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων....
2ον υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι πέθαναν μαρτυρικα υποστηριζοντας κάτι που είδαν (και κάποιοι είχαν υπάρξει πολεμιοι αρχικά) 3ον αποδείξεις σχετικά με την ταφή.
Αυτά φιλικά 😊και δεν θα επεκταθώ γιατι είμαι ήδη εκτός θέματος...
[automerge]1620654158[/automerge]

Όντως???!

Καλά το πρώτο δεν λέει τίποτα. Η αλήθεια είναι αλήθεια. Δεν αλλάζει βάσει του εαν θα μας πληγώσει αυτό που θα μάθουμε. Το σύμπαν δεν είναι εδώ για να μας ικανοποιεί τα καπρίτσια ή να μας "λέει" αυτά που θέλουμε να ακούσουμε.

Το δεύτερο, επίσης δεν λέει κάτι. Δεν αποτελεί απόδειξη. Ναι ιστορικά υπήρχε το πρόσωπο, ναι υπάρχει ο τάφος του, αλλά από εκεί και πέρα...δεν είδαμε την ανάσταση με τα μάτια μας, ούτε μπορούμε να βρούμε στοχεία που δείχνουν σε μια αλήθεια, η οποία θα προέκυπτε αναγκαία και αποκλειστικά ως συνέπεια της ανάστασης. Άρα δεν μπορούμε να πούμε οτι συνέβη.

soul

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η soul αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 125 μηνύματα.
Καλά το πρώτο δεν λέει τίποτα. Η αλήθεια είναι αλήθεια. Δεν αλλάζει βάσει του εαν θα μας πληγώσει αυτό που θα μάθουμε. Το σύμπαν δεν είναι εδώ για να μας ικανοποιεί τα καπρίτσια ή να μας "λέει" αυτά που θέλουμε να ακούσουμε.
Σε κάποιους λέει, σε κάποιους δεν λέει. Αυτό που λέω εδώ όμως είναι ότι μπλέκεται ένα θέμα θεολογικό η θρησκευτικό με μια παραφυσικη δραστηριότητα.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν απαντάω, ούτε το πολύ αναλύω...
Σε τελική, το να ανταλλάσουμε απόψεις και γνώσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ή ακόμα και να πείσουμε ο ένας για την άποψή του άλλου..
Και τελικά όντως πιστεύουν κάποιοι ότι ο πλανήτης είναι επίπεδος ή αναφέρθηκε χαριτολογοντας?!

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3.449 μηνύματα.
Προφανώς το σωστό πνεύμα είναι να αμφισβητήσεις, και όχι να απορρίπτεις κατευθείαν κάτι όταν δεν μπορείς να το επιβεβαιώσεις.
Δεν μου φαίνεται τόσο προφανές .
Δηλαδή δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είναι ένας δράκος πάνω από το κεφάλι μου αλλά το απορρίπτω.
Αν όλοι έβλεπαν ένα δράκο και εγώ όχι, πάλι θεωρητικά δεν θα έπρεπε να τους πιστέψω, μέχρι να μου φέρουν αποδείξεις ότι υπάρχει δράκος.

Εδώ δεν βλέπουν καν όλοι φαντάσματα , βασικά τι όλοι , κανείς .
Και άμα έβλεπε θα ανησυχούσαμε σαν πρώτη σκέψη .

Αυτό βέβαια όπως σωστά είπες δεν είναι πίστη , αλλά λέω για το σωστό πνεύμα.

Slytherin

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Slytherin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 40 ετών. Έχει γράψει 1.116 μηνύματα.

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 12.128 μηνύματα.
Δεν μου φαίνεται τόσο προφανές .
Δηλαδή δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν είναι ένας δράκος πάνω από το κεφάλι μου αλλά το απορρίπτω.
Αν όλοι έβλεπαν ένα δράκο και εγώ όχι, πάλι θεωρητικά δεν θα έπρεπε να τους πιστέψω, μέχρι να μου φέρουν αποδείξεις ότι υπάρχει δράκος.

Εδώ δεν βλέπουν καν όλοι φαντάσματα , βασικά τι όλοι , κανείς .
Και άμα έβλεπε θα ανησυχούσαμε σαν πρώτη σκέψη .

Αυτό βέβαια όπως σωστά είπες δεν είναι πίστη , αλλά λέω για το σωστό πνεύμα.

Ναι έχεις δίκιο,ίσως το είπα κάπως περίεργα και δεν έγινε αντιληπτό.

Η επιστήμη πορεύεται με βάση την μαθηματική λογική. Αυτό είναι πλήρως απαραίτητο για να υπάρχει αξιοπιστία στην διαδικασία της σκέψης. Εφόσον δεν μπορείς να βρεις την τιμή αλήθειας μιας πρότασης, καθώς δεν μπορείς να δείξεις την αλήθεια της, αλλά δεν μπορείς να δείξεις και το ψεύδος της...μιλάς για μια εικασία.

Μια μορφή συλλογισμού καλείται έγκυρη, στην περίπτωση που αν οι υποθέσεις είναι αληθείς, τότε αναγκαία και το συμπέρασμα είναι αληθές . Εαν οποιαδήποτε υπόθεση του συλλογισμού είναι ψευδής, τότε ανεξάρτητα εαν το συμπέρασμα μας είναι αληθές ή ψευδές σαν πρόταση, δεν επηρεάζει την εγκυρότητα του συλλογισμού μας.

Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο ΔΕΝ βασιζόμαστε ποτέ σε εικασίες σαν να ήταν αληθείς. Γιατί ακόμα και εαν ακολουθήσουμε έγκυρη μορφή συλλογισμού, μπορεί να οδηγηθούμε σε ψευδές συμπέρασμα.

Δεν απορρίπτω δηλαδή την ίδια την πρόταση με την έννοια οτι την θεωρώ ψευδή. Απορρίπτω απλά την διαδικασία να εξάγω κάποιο συμπέρασμα βασιζόμενος σε αυτή(εφόσον είναι εικασία και μόνο), γιατί στην περίπτωση που είναι ψευδής, όπως είπα και πριν, ακόμα και εαν η συλλογιστική μου μορφή είναι έγκυρη, και επομένως και ο εκάστοτε συγκεκριμένος συλλογισμός είναι έγκυρος, πάλι μπορώ να οδηγηθώ σε λάθος/ψευδές συμπέρασμα. Η αλήθεια του συμπεράσματος του συλλογισμού εξασφαλίζεται, σε έναν έγκυρο πάντα συλλογισμό(συνήθως έγκυρους κάνουμε εαν θέλουμε να είμαστε σωστοί :laugh: ), μόνο στις περιπτώσεις που έχουμε αληθείς υποθέσεις. Στις άλλες περιπτώσεις, δεν υπάρχει αξιοπιστία στο αποτέλεσμα μας, είτε βγάλαμε το συμπέρασμα αληθές είτε ψευδές. Μπορεί να πέσεις μέσα δηλαδή,μπορεί και όχι. Σε κάθε περίπτωση εαν μια υπόθεση αποτελεί στην ουσία εικασία,δεν έχεις καμία αξιοπιστία στο συμπέρασμα σου,οτι ακολουθεί δηλαδή απαραίτητα απο τις υποθέσεις. Αυτά μέσω πιο αυστηρής και επίσημης ανάλυσης γιατί είπα προφανώς,και μάλλον δεν αρκούσε όντως.

Ελπίζω να έγινε πιο αντιληπτό,εαν στα έκανα χειρότερα με συγχωρείς :/:.

Τελευταία επεξεργασία:

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Σε κάποιους λέει, σε κάποιους δεν λέει. Αυτό που λέω εδώ όμως είναι ότι μπλέκεται ένα θέμα θεολογικό η θρησκευτικό με μια παραφυσικη δραστηριότητα.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν απαντάω, ούτε το πολύ αναλύω...
Σε τελική, το να ανταλλάσουμε απόψεις και γνώσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε ή ακόμα και να πείσουμε ο ένας για την άποψή του άλλου..
Και τελικά όντως πιστεύουν κάποιοι ότι ο πλανήτης είναι επίπεδος ή αναφέρθηκε χαριτολογοντας?!

Κάτσε...ένα λεπτό.
Λες οτι δεν μπορείς να ισχυριστείς οτι η ανάσταση είναι ένα παραμύθι επειδή σε αυτό βασίζεται μια ολόκληρη πίστη. Δηλαδή, πρέπει να αποδεχτώ επιστημονικά και την αστρολογία επειδή υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που την πιστεύουν,και ας είναι ένα ψέμα για να εξαπατάται ο κόσμος ;

Δεν σου λέω κάτι συγκεκριμένο για τις θρησκείες ώστε να διαφωνήσεις. Δεν κρίνω την πίστη σου. Κρίνω τον τρόπο σκέψης σου,ο οποίος είναι λάθος,και αυτό δεν έχει να κάνει με γνώμες. Είναι κάτι αντικειμενικό. Είτε κάνεις ορθές σκέψεις είτε έχεις λογικά σφάλματα. Ένα απο τα δυο ισχύει,όχι και τα δυο και σίγουρα όχι ένα απο τα δυο για αυθαίρετο λόγο.

Ειδικά στην περίπτωση του υπερφυσικού όπως είπα, τα όποια "πειράματα" έχουν γίνει,ακόμα και εαν έδιναν κάτι αξιοσημείωτο δεν θα είχαν καμία σημασία γιατί είναι τελείως πρόχειρα και δεν έχουν καμία αξιοπιστία(και η αλήθεια είναι ακόμα πιο δύσκολο να ανακαλυφθεί όταν υπάρχει και επιθυμία να "στηθούν" οι λεγόμενες παραφυσικές δραστηριότητες).

Καλά αυτός που τα απορρίπτει δεν είναι κλειστόμυαλος ντε και καλά, επειδή κάποιος είπε ότι υπάρχει θεός ή ότι αναστήθηκε ο Χριστός δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το απορρίψουμε .
Και ο Samael έλεγε με τη λογική τι βγαίνει, με τη λογική πετάει και ο γάιδαρος, αν δεν έχω δει γάιδαρο να πετάει , δεν το έχω επιβεβαιώσει κάπως μπορώ να το απορρίψω πιστεύω εγώ

Κυριολεκτικά ισχύει αυτό. Η λογική δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια ή όχι των ίδιων των ισχυρισμών και τόσο, όσο για το εαν χρησιμοποιούνται με σωστό τρόπο έγκυροι συλλογισμοί και εαν είναι σωστή η λογική δομή των επιχειρημάτων.

Στον καθημερινό λόγο προφανώς θα θεωρούσαμε εντελώς φυσιολογικό κάποιος να πει οτι δεν υπάρχουν οι γάιδαροι. Εαν μιλούσαμε με ακρίβεια, θα ήταν λάθος ο τρόπος σκέψης όμως, είτε υπήρχαν ιπτάμενοι γαίδαροι εν τέλει είτε όχι...Αλλά στον καθημερινό λόγο είναι φυσιολογική αντίδραση, και δεν θα θεωρούσα κάποιον εννοείται κλειστόμυαλο εαν απέρριπτε τον ισχυρισμό.

Το πως κάνουν διάγνωση οι γιατροί είναι ένα περίτρανο παράδειγμα που αποτελεί μέγα σφάλμα απο άποψης λογικής(Affirming the consequent), δουλεύει όμως ικανοποιητικά στην πράξη. Βλέπουν συμπτώματα και σκέφτονται ποιες ασθένειες τα προκαλούν. Προφανώς σε αρκετές μπορεί να πέσουν έξω, καθώς το αντίστροφο μιας πρότασης δεν ισχύει. Δηλαδή εαν έχεις 100 ασθένειες που προκαλούν πυρετό και 500 που δεν προκαλούν πυρετό,και ο ασθενής έχει πυρετό, δεν χρειάζεται να ψάξεις τις 500 που δεν προκαλούν πυρετό. Όσα περισσότερα στοιχεία έχεις για τα συμπτώματα(όσο αρχίζουν και γίνονται αναγκαία και ικανά όπως λέμε συμπτώματα για να ευθύνεται μια ασθένεια) τόσο πιο πολύ περιορίζεις τις ασθένειες που μπορεί να τα προκαλούν, μέχρι να βρεις ποια κρύβεται απο πίσω.

Η Aura είναι σωστή με λίγα λόγια απο πρακτική σκοπιά.

Τι πρόβλημα έχεις με τους φανατικούς? Ζουν την ζωή τους όπως γουστάρουν, πιστεύοντας αυτό που γουστάρουν. Αφού δεν υπάρχει μετά έτσι κι αλλιώς και όλα τελειώνουν στο θάνατο ποιο είναι ακριβώς το ανώτερο benefit του να μην είσαι φανατικός?

Θεωρώ οτι μπορούσαμε να πετύχουμε πολλά και χωρίς να χρειάζονται οι φανατισμοί. Το λες και μόνος σου,είναι χρήσιμοι για αυτό που προσφέρουν εν τέλει. Οι ίδιοι όμως δεν είναι και τόσο,προκαλούν μεγάλο κακό παράλληλα με το μεγάλο καλό. Και εννοείται οτι πάντα θέλουμε να απομονώσουμε το μεγάλο κακό και να πάρουμε μόνο το μεγάλο καλό.

Τελευταία επεξεργασία:

soul

Εκκολαπτόμενο μέλος

Λες οτι δεν μπορείς να ισχυριστείς οτι η ανάσταση είναι ένα παραμύθι
Λέω ότι αυτό που εσύ αποκαλείς παραμύθι, κάποιος άλλος το αποκαλεί αλήθεια.
Δηλαδή, πρέπει να αποδεχτώ
Όχι δεν πρέπει. Το τι θα αποδεχτείς και το τι θα απορρίψεις αφορά εσένα, τη δική σου έρευνα και τη δική σου κρίση.
επιστημονικά την αστρολογία επειδή υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που ήδη την πιστεύουν,και ας είναι οι περισσότεροι που και καλά την εξασκούν απατεώνες ;
Η αστρολογία βασίζεται στην στατιστική, συμφωνώ μαζί σου στην πλάνη σχετικά με αυτό αλλά και πάλι είναι άσχετο με την Ανάσταση.
ώστε να διαφωνήσεις
Να συμφωνήσω μόνο? Τρίτη επιλογή έχω?
Δεν κρίνω την πίστη σου.
Σαφώς, γιατί δεν την ξέρεις.
Κρίνω τον τρόπο σκέψης σου,
Ως? Ειδικός? Επαίνων?

Είναι κάτι αντικειμενικό
Όχι, είναι υποκειμενικό.

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Λέω ότι αυτό που εσύ αποκαλείς παραμύθι, κάποιος άλλος το αποκαλεί αλήθεια.

Όχι δεν πρέπει. Το τι θα αποδεχτείς και το τι θα απορρίψεις αφορά εσένα, τη δική σου έρευνα και τη δική σου κρίση.

Η αστρολογία βασίζεται στην στατιστική, συμφωνώ μαζί σου στην πλάνη σχετικά με αυτό αλλά και πάλι είναι άσχετο με την Ανάσταση.

Να συμφωνήσω μόνο? Τρίτη επιλογή έχω?

Σαφώς, γιατί δεν την ξέρεις.

Ως? Ειδικός? Επαίνων?

Όχι, είναι υποκειμενικό.

Got it, η γη είναι επίπεδη γιατί...δεν πρέπει να στενοχωρηθούν οι flat earthers με λίγα λόγια...και εγώ είμαι σκληρός που δεν δέχομαι την υποκειμενικότητα του πράγματος, γιατί θέλω καταβάθος να τους πληγώσω. Makes perfect sense :P .

Αα,ή μήπως σε αυτούς δεν ισχύει αυτό το σκεπτικό, γιατί ξέρουμε και οι δύο επιβεβαιωμένα οτι η γη δεν είναι επίπεδη ; Εγώ λέω οτι πρέπει να τους σεβαστούμε και να μην τους πληγώσουμε. Επίσης και τα παιδιά, καλύτερα να μην τους πούμε οτι δεν υπάρχει Αι Βασίλης. Είναι προτιμότερο να μην το μάθουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Και τι γίνεται με την αντιμετώπιση της γυναίκας στην Ανατολή ; Εε καλύτερα να μην τους πούμε οτι έχει ίσα δικαιώματα με τους άντρες. Τόσοι μουσουλμάνοι πιστεύουν οτι είναι κατώτερη. Καλύτερα ας μην τους πληγώσουμε αφού έτσι το έχουν μάθει.

Τελευταία επεξεργασία:

soul

Εκκολαπτόμενο μέλος

γιατί ξέρουμε και οι δύο επιβεβαιωμένα οτι η γη δεν είναι επίπεδη ;
Φυσικά και δεν είναι επίπεδη!! Επιβεβαιωμενα, ναι, συμφωνούμε κι εδώ.
Εγώ λέω οτι πρέπει να τους σεβαστούμε και να μην τους πληγώσουμε
Να τους το πεις!Η αλήθεια καλό είναι να λέγεται, αλλά μην επιμένεις τόσο. (αν και πάλι, κι αυτό με την Ανάσταση άσχετο είναι.) Ναι, να μην τους πληγώσεις, υπάρχουν πολλοί ευγενικοί τρόποι να πεις πράγματα. Και γιατί να πληγωθουν άλλωστε????
Επίσης και τα παιδιά, καλύτερα να μην τους πούμε οτι δεν υπάρχει Αι Βασίλης. Είναι προτιμότερο να μην το μάθουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Μπα, θα το γκουγκλαρουν πριν τα βαθιά γεράματα.
δεν πρέπει να στενοχωρηθούν
Γιατί έχεις ως δεδομένο ότι θα στεναχωρηθουν?
και εγώ είμαι σκληρός που δεν δέχομαι την υποκειμενικότητα του πράγματος, γιατί θέλω καταβάθος να τους πληγώσω.
Καλά όλο αυτό είναι δικό σου. Εννοείται. Εγώ ούτε είπα, ούτε υποννοησα τι είσαι ή τι θέλεις.

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Φυσικά και δεν είναι επίπεδη!! Επιβεβαιωμενα, ναι, συμφωνούμε κι εδώ.

Να τους πεις! Η αλήθεια καλό είναι να λέγεται, αλλά μην επιμένεις τόσο. (αν και πάλι, κι αυτό με την Ανάσταση άσχετο είναι.) Να μην τους πληγώσεις, υπάρχουν πολλοί ευγενικοί τρόποι να πεις πράγματα. Και γιατί να πληγωθουν άλλωστε????

Μπα, θα το γκουγκλαρουν πριν τα βαθιά γεράματα.

Γιατί έχεις ως δεδομένο ότι θα στεναχωρηθουν?

Καλά όλο αυτό είναι δικό σου. Εννοείται. Εγώ ούτε είπα, ούτε υποννοησα τι είσαι ή τι θέλεις.

Εαν θες να μου πεις οτι το ύφος μου φάνηκε αυστηρό,θα το δεχτώ. Είμαι άνθρωπος μπορεί να περάσω λάθος εικόνα. Ωστόσο, εγώ απλά τόνισα οτι η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να λειτουργεί με ευαισθησίες. Απο εκεί και πέρα, εννοείται οτι πρέπει να είσαι όσο πιο προσεκτικός γίνεται και να πεις όσο πιο "απαλά" είναι δυνατόν κάποια πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως οτι θα τα ισοπεδώσουμε και όλα στον βωμό των συναισθηματικών ευαισθησιών. Οτι θα διαστρεβλώσουμε δηλαδή και την πραγματικότητα. Εαν αύριο μεθαύριο είχαμε αποδείξεις οτι δεν υπάρχει Θεός,ο κόσμος θα έπρεπε να το μάθαινε. Εαν σύμφερε να το μάθουν είναι άλλη κουβέντα.

Αυτό που είπα με την ανάσταση είναι μια χαρά. Απλά θεωρείς οτι είναι άσχετο γιατί εσύ εστιάζεις στον τρόπο που που θα το έλεγε κάποιος, ενώ εγώ εστιάζω στο τι θα έλεγε. Το οποίο είναι δεκτό,θα προτιμούσες έναν πιο γλυκό τρόπο. Το σέβομαι και το δέχομαι. Επίσης σέβομαι την πίστη του άλλου. Αλλά όπως και να το κάνουμε, είναι μια εικασία το γεγονός της ανάστασης , με τον τρόπο ακριβώς που την όρισα και προηγουμένως. Αυτό ισχύει για κάθε λογικό ον. Ακόμα και οι πιστοί νιώθουν κάτι,διαισθάνονται ή υποπτεύονται ,πες το όπως θες. Δεν έχουν αποδείξεις όμως, ειδάλλως εξορισμού δεν θα είχαν πίστη αλλά γνώση και επιβεβαιωμένη μάλιστα. Και δεν νομίζω η πίστη να αποκλείει την λογική. Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς θεωρούν οτι περί αυτού πρόκειται. Αλλά ποτέ δεν έχω δει προσωπικά να λένε ακόμα και οι ίδιοι οι πιστοί οτι απορρίπτουν την λογική.

soul

Εκκολαπτόμενο μέλος

Λες οτι δεν μπορείς να ισχυριστείς οτι η ανάσταση είναι ένα παραμύθι επειδή σε αυτό βασίζεται μια ολόκληρη πίστη.
Και για να το λήξουμε θα στο πω αλλιώς, ετσι ώστε σε περίπτωση που δεν εκφράστηκα ορθά να καταλάβεις. Πες σε μια συζήτηση με Ινδούς (πχ) ότι ο Γκοταμα δεν έφτασε ποτέ στη νιρβάνα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι φωτιστηκε, πιθανότατα ονειροπολουσε.
[automerge]1620664041[/automerge]
Ωστόσο, εγώ απλά τόνισα οτι η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να λειτουργεί με ευαισθησίες..
Συμφωνώ εν μέρει, αλλά αυτό ανοίγει άλλη συζήτηση....
θα τα ισοπεδώσουμε και όλα στον βωμό των συναισθηματικών ευαισθησιών.
Συμφωνώ, αλλά ούτε και στο βωμό της ψυχρής λογικής. Χρειάζεται ισορροπία.
θα προτιμούσες έναν πιο γλυκό τρόπο.
😂Όχι, δεν εννοούσα αυτό. Οπότε, ας το αφήσουμε εδώ.
Αυτό ισχύει για κάθε λογικό ον.
Γιατί βγάζεις συμπεράσματα που αφορούν άλλους?
Και δεν νομίζω η πίστη να αποκλείει την λογική.
Όχι, η πίστη δεν αναιρεί τη λογική, την συμπληρώνει!!

Τελευταία επεξεργασία:

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Και για να το λήξουμε θα στο πω αλλιώς, ετσι ώστε σε περίπτωση που δεν εκφράστηκα ορθά να καταλάβεις. Πες σε μια συζήτηση με Ινδούς (πχ) ότι ο Γκοταμα δεν έφτασε ποτέ στη νιρβάνα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι φωτιστηκε, πιθανότατα ονειροπολουσε.

Εδώ τώρα τι εννοείς,οτι θα με πάρουν με τις πετρούλες ; Πιθανότατα...ωστόσο δεν θα το έκανα γιατί δεν είμαι βλάκας,όχι επειδή έχουν δίκιο και δεν αποτελεί εικασία το γεγονός στο οποίο πιστεύουν.

Αυτό θυμίζει τον Γαλιλαίο κιόλας μετά απο ένα σημείο. Γυρίζει η Γη Γαλιλαίε ; Και πρόσεξε τι θα πεις γιατί έχουμε χτίσει ένα ολόκληρο σύστημα πάνω σε αυτό...δεν θα μας το καταστρέψεις εσύ τώρα επειδή βρήκες την αλήθεια ή ακόμα και τον Ίππασο που έπνιξαν οι πυθαγόρειοι, επειδή τους χάλασε την εικόνα που είχαν με τους ρητούς αριθμούς. Αλλά και το ego των κλασσικών και πιο συντηρητικών φυσικών που θίχτηκε, όταν η κβαντική φυσική κατέρριψε τον ντετερμινισμό, και ας υπήρχαν στοιχεία για αυτό...δεν ήθελαν να το δεχτούν γιατί άλλα ήξεραν τότε .Σχηματίζεται μοτίβο προφανώς γιατί η ουσία είναι μία...Μόνο με την επιστημονική μέθοδο μπορούμε να δεχθούμε κάποια γεγονότα. Πίστευε και μη, ΕΡΕΥΝΑ , και όχι πίστευε, και μη ερεύνα. Γιατί έτσι βγαίνει η αλήθεια μόνο :laugh: .

soul

Εκκολαπτόμενο μέλος

Εδώ τώρα τι εννοείς,οτι θα με πάρουν με τις πετρούλες ; Πιθανότατα...ωστόσο δεν θα το έκανα γιατί δεν είμαι βλάκας,όχι επειδή έχουν δίκιο και δεν αποτελεί εικασία το γεγονός στο οποίο πιστεύουν.
Γιατί να μην το έκανες?? Θεωρητικά, η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι χριστιανοί, αλλά αποκαλείς την ανάσταση παραμύθι. Ομοίως, η πλειοψηφία των Ινδών είναι βουδιστές, γιατί να μην αποκαλέσεις τη νιρβάνα παραμύθι??
Πίστευε και μη, ΕΡΕΥΝΑ , και όχι πίστευε,και μη ερεύνα. Γιατί έτσι βγαίνει η αλήθεια μόνο
Ισχύει με Γαλιλαίο, αν ίσχυε το ίδιο όμως με τον Ιησού? (ρητορική η ερώτηση, δεκτή όμως και η όποια απάντηση)
Πίστευε και μη, ερεύνα! Το ίδιο είπε και ο Χριστός :ερευνάται τας γραφάς! Δεν είπε ακούτε ή διαβάστε τες και δεχτείτε τες. Και όχι μόνο το είπε το έκανε κι ολας! Όταν ο Θωμάς του ζήτησε αποδείξεις της Ανάστασης του έδειξε τις πληγές. Δεν του είπε φύγε από εδώ, πώς τολμάς και αναρωτιέσαι.
δεν είμαι βλάκας
Εννοείται πως όχι, δεν είπα κάτι τέτοιο 😊

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Γιατί να μην το έκανες?? Θεωρητικά, η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι χριστιανοί, αλλά αποκαλείς την ανάσταση παραμύθι. Ομοίως, η πλειοψηφία των Ινδών είναι βουδιστές, γιατί να μην αποκαλέσεις τη νιρβάνα παραμύθι??

Ισχύει με Γαλιλαίο, αν ίσχυε το ίδιο όμως με τον Ιησού? (ρητορική η ερώτηση, δεκτή όμως και η όποια απάντηση)
Πίστευε και μη, ερεύνα! Το ίδιο είπε και ο Χριστός :ερευνάται τας γραφάς! Δεν είπε ακούτε ή διαβάστε τες και δεχτείτε τες. Και όχι μόνο το είπε το έκανε κι ολας! Όταν ο Θωμάς του ζήτησε αποδείξεις της Ανάστασης του έδειξε τις πληγές. Δεν του είπε φύγε από εδώ, πώς τολμάς και αναρωτιέσαι.

Εννοείται πως όχι, δεν είπα κάτι τέτοιο 😊

Είπα οτι εαν κάποιος το έλεγε και μπορούσε να το αποδείξει,δεν θα έβλεπα που το κακό. Ο τρόπος προφανώς θα ήταν λίγο crude, αλλά δεν θα έλεγε και ψέματα, εφόσον είχε στοιχεία. Οπότε δεν προσβάλω την πίστη κανενός. Εαν κάποιος μου πει "δεν έχω αποδείξεις, αλλά νιώθω κάτι οτι υπάρχει" ή οτι "νιώθω οτι αυτό με γεμίζει" ή οτιδήποτε τέτοιο,δεν πρόκειται να τον κατακρίνω. Εαν μου πει όμως...οτι πιστεύει...επειδή οι γονείς του είναι Χριστιανοί,και μεγάλωσε ως Χριστιανός...ή οτι είναι μέγα ασέβεια να μην πιστεύεις γιατί ο Χριστός σίγουρα αναστήθηκε και βλέπω φανατισμό και υπέρμετρη επιμονή...ε τότε δεν θα τον πάρω στα σοβαρά καθόλου. Οι φανατισμοί δεν κάνουν ποτέ καλό και οδηγούν πάντα στον μεσαίωνα.

Εαν δεν μπορούσαμε και σήμερα να κάνουμε τα πειράματα του και να τα επιβεβαιώσουμε οι ίδιοι,τότε δεν θα πιστεύαμε ούτε τον Γαλιλαίο. Δυστυχώς...δεν μπορώ να πεθάνω και να ζητήσω απο τον Χριστό να με αναστήσει. Αλλά αναρωτιέμαι σε υπέρμετρο βαθμό εαν ένας φανατισμένος Χριστιανός,που πιστεύει τόσο ακράδαντα στην ανάσταση, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία για το γεγονός της ανάστασης...θα το έκανε ; Ιδού λοιπόν που παίζονται όλα. Είναι τόσο δυνατή η πίστη σου που βάζεις την ζωή σου στην μέση ;

Για να μην παρεξηγηθώ θεωρώ το επιχείρημα βάρβαρο, ωστόσο καταδεικνύει οτι δεν γίνεται να μην έχουμε ούτε μια αμφιβολία για όσα πιστεύουμε. Και εαν δεν έχουμε...σημαίνει οτι είμαστε φανατισμένοι ή τρελοί μάλλον. Οι περισσότεροι Χριστιανοί δεν μελετάνε τίποτα,απλά η μαμά και ο μπαμπάς ήταν Χριστιανοί,οπότε είναι και αυτοί. Εε λοιπόν,όπως λες ο Χριστός δεν είπε να μην μελετάμε. Τουλάχιστον για εμένα πίστη η οποία δεν συνοδεύεται απο αμφισβήτηση και δεν βασίζεται στο ένστικτο και στο νιώθεις, αλλά στην αναιτιολόγητη και τυφλή αποδοχή πραγμάτων και γεγονότων δεν έχει αξία.

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3.449 μηνύματα.
Είπα οτι εαν κάποιος το έλεγε και μπορούσε να το αποδείξει,δεν θα έβλεπα που το κακό. Ο τρόπος προφανώς θα ήταν λίγο crude, αλλά δεν θα έλεγε και ψέματα, εφόσον είχε στοιχεία. Οπότε δεν προσβάλω την πίστη κανενός. Εαν κάποιος μου πει "δεν έχω αποδείξεις, αλλά νιώθω κάτι οτι υπάρχει" ή οτι "νιώθω οτι αυτό με γεμίζει" ή οτιδήποτε τέτοιο,δεν πρόκειται να τον κατακρίνω. Εαν μου πει όμως...οτι πιστεύει...επειδή οι γονείς του είναι Χριστιανοί,και μεγάλωσε ως Χριστιανός...ή οτι είναι μέγα ασέβεια να μην πιστεύεις γιατί ο Χριστός σίγουρα αναστήθηκε και βλέπω φανατισμό και υπέρμετρη επιμονή...ε τότε δεν θα τον πάρω στα σοβαρά καθόλου. Οι φανατισμοί δεν κάνουν ποτέ καλό και οδηγούν πάντα στον μεσαίωνα.

Εαν δεν μπορούσαμε και σήμερα να κάνουμε τα πειράματα του και να τα επιβεβαιώσουμε οι ίδιοι,τότε δεν θα πιστεύαμε ούτε τον Γαλιλαίο. Δυστυχώς...δεν μπορώ να πεθάνω και να ζητήσω απο τον Χριστό να με αναστήσει. Αλλά αναρωτιέμαι σε υπέρμετρο βαθμό εαν ένας φανατισμένος Χριστιανός,που πιστεύει τόσο ακράδαντα στην ανάσταση, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία για το γεγονός της ανάστασης...θα το έκανε ; Ιδού λοιπόν που παίζονται όλα. Είναι τόσο δυνατή η πίστη σου που βάζεις την ζωή σου στην μέση ;

Για να μην παρεξηγηθώ θεωρώ το επιχείρημα βάρβαρο, ωστόσο καταδεικνύει οτι δεν γίνεται να μην έχουμε ούτε μια αμφιβολία για όσα πιστεύουμε. Και εαν δεν έχουμε...σημαίνει οτι είμαστε φανατισμένοι ή τρελοί μάλλον. Οι περισσότεροι Χριστιανοί δεν μελετάνε τίποτα,απλά η μαμά και ο μπαμπάς ήταν Χριστιανοί,οπότε είναι και αυτοί. Εε λοιπόν,όπως λες ο Χριστός δεν είπε να μην μελετάμε. Τουλάχιστον για εμένα πίστη η οποία δεν συνοδεύεται απο αμφισβήτηση και δεν βασίζεται στο ένστικτο και στο νιώθεις, αλλά στην αναιτιολόγητη και τυφλή αποδοχή πραγμάτων και γεγονότων δεν έχει αξία.
Και εγώ το ίδιο αναρωτιέμαι, βλέπω να μιλάνε για το Θεό ή το Χριστό σαν κάτι αυτονόητο και μου κάνει εντύπωση , αλλά το είχα ξαναρωτήσει παλιότερα μήπως τελικά αυτό είναι η πίστη. Αν πω επιλέγω να πιστεύω γιατί με ωφελεί ή γιατί έτσι θέλω, κάπου δεν υπονοώ ότι μπορεί να μην υπάρχει κιόλας ; μήπως τελικά είναι μια πολύ μετριοπαθής στάση αυτή για να πεις ότι θα ωφεληθείς κιόλας από την πίστη σου .

Slytherin

Πολύ δραστήριο μέλος

Και εγώ το ίδιο αναρωτιέμαι, βλέπω να μιλάνε για το Θεό ή το Χριστό σαν κάτι αυτονόητο και μου κάνει εντύπωση , αλλά το είχα ξαναρωτήσει παλιότερα μήπως τελικά αυτό είναι η πίστη. Αν πω επιλέγω να πιστεύω γιατί με ωφελεί ή γιατί έτσι θέλω, κάπου δεν υπονοώ ότι μπορεί να μην υπάρχει κιόλας ; μήπως τελικά είναι μια πολύ μετριοπαθής στάση αυτή για να πεις ότι θα ωφεληθείς κιόλας από την πίστη σου .

Ακόμα και η περίπτωση των στοιχειωμένων μέρων συνδέεται με την θρησκεία οπότε δεν ήμαστε "off topic" όπως είχε ειπωθεί.

Αν όντως υπάρχουν στοιχειωμένα μέρη θα είναι από ψυχές νεκρών για παράδειγμα.Η ύπαρξη ή όχι ψυχής είναι κάτι που προέρχεται από τα όσα λέει η θρησκεία γιατί σύμφωνα με την επιστήμη δεν υπάρχει αυτό που λέμε "ψυχή".Τα όσα νιώθουμε είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικών λειτουργιών και κυκλοφορίας του αίματος.

Οπως ακριβώς συμβαίνει με την θρησκεία κάποιος μπορεί να πιστεύει στην ύπαρξη φαντασμάτων.

Αυτός ο οποίος πιστεύει όμως δεν υπονοεί απαραίτητα πως μπορεί να μην υπάρχει,εάν είναι φανατικός,αλλά σίγουρα η πίστη σε κάτι ισχυρό σε βοηθάει αρκετά στο να ξεπεράσεις τις δυσκολίες.Επίσης η θρησκεία πχ βοηθάει στο να ξεπεράσουμε την απώλεια αγαπημένων προσώπων ή σε ορισμένες περιπτώσεις τον φόβο του θανάτου.

EvanescenceQ

Επιφανές μέλος

Η EvanescenceQ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 14.178 μηνύματα.
Πιστευω οτι αυτοι που αποσκοπουν στην ωφελεια,μεσα τους εχουν αφησει το δεν υπαρχει,δεν το σκεφτονται καν,το θεωρουν αμαρτια κιολας αμα ρωτησεις καποιους οτι δεν υπαρχει οντως θεος ας πουμε,δεν δεχονται καν να το σκεφτουν ποσο μαλλον να το εχουν σαν plan b αν θες,εφοσον το plan a ειναι η υπαρξη του Θεου.
Ενας σκεπτομενος εννοω ανοιχτομυαλος που δεχεται και την υπαρξη και την ανυπαρξια δεν θα νιωσει κατι,οτι χανει κατι οπως ειναι η ωφελεια της πιστης αν θες,γιατι θα εχει καταφερει πιστευω να δει περα απο τις παρωπιδες των οσων ακολουθουν την α,την β πιστη ως μοναδικες εκφρασεις.Γιατι εχουμε πολλες.Βλεπεις αλλους φανατικους χριστιανους και αλλους της ευαγγελικης εκκλησιας για παραδειγμα.Και αλλα τοσα παρακλαδια.

soul

Εκκολαπτόμενο μέλος

κατα καιρους εχω ακουσει διαφορα ατομα ειτε απο γνωστους ειτε στο youtube που λενε οτι εχουν παει σε εγκαταλελημενα κτηρια στην Ελλαδα και τις διαφορες συνηθως τρομακτικες εμπειριες τους, συνηθως αφορουν σπιτια η νοσοκομεια οπου οι ανθρωποι που ζουσαν σ'αυτα δεν ειχαν καλη ζωη και καλο τελος. Ποια ειναι η αποψη σας; θεωρειται πως υπαρχουν τετοια μερη; εχετε παει σε καποιο τετοιο μερος;
Υπάρχουν κάποιοι ερευνητές που υποστηρίζουν πως τα φαντάσματα είναι ψυχές που εγκλωβίστηκα στο χώρο και τον στοιχειώνουν αναγκαστικά, ενώ άλλοι ότι παραμένουν με τη θέλησή τους μη μπορώντας να αποχωριστούν το χώρο ή τους αγαπημένους. Ενώ κάποιοι άλλοι τα συνδέουν με βίαιο θάνατο ή απότομη αποκοπή από το φυσικό σώμα. Υπάρχει και μία θεωρία επίσης που τα συνδέει με τον κίνδυνο και ισχυρίζεται ότι θέλουν να προειδοποιησουν τους ζωντανούς.
Συνεπώς μέρη όπου θεωρούνται στοιχειωνενα υποτίθεται πως είναι εκεί όπου έμεναν ή πέθαναν ή συχναζαν.
Οι τύπου Ghostbusters ψάχνουν εκεί όπου υπάρχουν φαινόμενα που μοιάζουν ανεξήγητα.
Και όλο αυτό έχει μεγάλη αποδοχή κυρίως σε Αγγλία, Σκωτία και Γερμανία - ίσως να έχει σχέση με τις μάγισσες και το κυνηγι κατά αυτών.

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Η πλειοψηφία των Χριστιανών ξέρει ελάχιστα για την θρησκεία τους πέρα απο τον Ιησού που παίζει κάθε πάσχα στην τηλεόραση. Επίσης ελάχιστα πράγματα τηρούν απο όσα λέει ο Χριστιανισμός, και σε πολλές περιπτώσεις κάνουν και ακριβώς τα αντίθετα :P . Ανεξάρτητα τι ισχύει και τι όχι, είναι μια αγνή θρησκεία ως προς τις διδαχές της και με πλούσια ιστορία. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Θεωρώ οτι ο Χριστιανός ο οποίος έχει πίστη ουσιαστική θα είναι πολύ ανοικτός προς την αμφισβήτηση όπως είναι-ή θα έπρεπε να είναι- ανοικτός και ως προς τους αμαρτωλούς. Εννοώ να μην τους διώχνει. Η πίστη είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Μόνος σου την ανακαλύπτεις, και πιο συγκεκριμένα την νιώθεις. Όσο σέβεσαι όσους δεν πιστεύουν, και δεν διαφωνείς οτι οι αμφιβολίες τους έχουν βάση, δεν βλέπω τον λόγο ούτε οι μεν να σε πιέσουν οτι αυτό που πιστεύεις δεν ισχύει, ούτε εσύ να προσπαθήσεις με το ζόρι να τους κάνεις να πιστέψουν. Εαν κάποιου του ηρεμεί η ψυχή με το να πιστεύει, και είναι καλός συνάνθρωπος, ας πιστεύει.

Εαν είναι να πιστεύει όμως γιατί έτσι του έμαθαν ή επειδή δεν μπορεί να εξηγήσει αλλιώς κάποια πράγματα...και να κάνει άλλα απο αυτά που υποτίθεται οτι θα έπρεπε ως πιστός...άστο. Τέτοια πίστη να μας λείπει. Αυτού του είδους η πίστη είναι υποκριτική και δεν προσφέρει κανένα ώφελος πέρα απο το να ξεγελάς τον κόσμο και τον εαυτό σου μαζί.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια