Χορτοφαγία Vs Κρεοφαγία

Agaphbou

Well-known member

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών . Έχει γράψει 1,908 μηνύματα.
Εγω δεν τρωω κρεας και δεν ειναι οπως τα σκεφτεσαι.Καταρχην πρωτεινη εχουν και τα φυτα και οι ξηροι καρποι,η μαγκια ειναι να εχεις σπιτι ολες τις σουπερ τροφες και να τρως οσο θελει ο οργανισμος,παραδειγμα 1 κουταλια της σουπας ταχινι ειναι ενα πληρη γευμα,ομως αν φας 1 κουταλια της σουπας ισως ο μεταβολισμος σου σου κοψει την ορεξη για πολλες ωρες και δεν ειναι καλο αυτο.Τρωω πρωι μολις ξυπνησω 1 κουταλια του γλυκου ταχινι με 1 ποτηρι ζεστο νερο,μετα τρωω μια κουπα αρακα βραστο με πουρε πατατας,η τρωω 2 αυγα βρασμενα,υστερα βραζω λαχανικα εποχης οτι υπαρχει,παντζαρια,φασολακια,εχω στο μενου επισης ρεβυθια,φασολια,φακες...τρωω κανενα ψαρι αχνιστο το μεσημερι με σαλατα,το απογευμα ψωμακια ολικης με σπιτικη μαρμελαδα που κανω μονος μου,ειτε φραουλα,συκο,ροδακινο,υστερα καποιον φρεσκο χυμο καρπουζι η καποιο φρουτο,μετα τρωω 1 κομματι κεικ με καστανη ζαχαρη φτιαγμενο και κακαο με μελι και καρυδια,ολα αυτα εχουν σιδηρο,πρωτεινες και βοηθουν στην καλη υγεια.Καποιες φορες πινω και γαλα αμυγδαλου μαζι με αποξηραμενα συκα,σταφιδες,δαμασκηνα.ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ,οι αρχαιοι Ελληνες και οι Ινδιανοι ακομη ηταν χορτοφαγοι,τα ψεματα που λενε και η προπαγανδα τα μεγαλα συμφεροντα εχουν αποδειχτει απατη και παραπληροφορηση,καταρχην οι αρχαιοι Ελληνες ετρωγαν ελιες,τυρι,κριθαρενιο ψωμι και αυτα που ειπα,ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΨΩΝΙΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΡΤΑ,ΗΤΑΝ ΤΟ 90% ΦΤΩΧΟΙ!Ετρωγαν οτι εβγαζε η Γη και αντε να ετρωγαν κανενα κυνηγι που δεν εχει το κρεας αυτο καμια σχεση με τα σημερινα μεταλαγμενα κρεατα.Και οι Ινδιανοι βασικη τροφη τους ηταν το καλαμποκι,κρεας ετρωγαν την εποχη των βουβαλων και σεβονταν την φυση,χτυπουσαν 1 βουβαλο και δεν ετρωγαν 6 μηνες συνεχομενους ολο το κοπαδι οπως τρωτε τωρα μερικοι ολη μερα πιτογυρα...

Η μερακλού μαγείρισσα μέσα μου κλαίει αυτή τη στιγμή. Ακόμη και τα χορτοφαγικά μου πιάτα, ποτέ δεν τα τρώω έτσι αποστειρωμένα. Ακούς εκεί βραστό αρακά με πουρέ πατάτας. Άμα δε ρίξεις μέσα λίγο λάδι, πουμαρό, έναν κύβο, λίγο μαϊντανό και άνηθο, ένα κρεμμύδι και καροτάκι κομμένο σε μικρά κυβάκια, πώς θα το φας; Άμα δεν ψήσεις το λαβράκι στη σχάρα με χοντρό αλάτι γύρω γύρω και δε ρίξεις στο πιάτο σου φρέσκο λάδι, λεμόνι και ρίγανη, πώς θα το φας; Άμα δεν απλώσεις το ταχίνι σε μια φέτα ψωμί και να βάλεις και μπόλικο μέλι από πάνω, άμα δεν το συνοδεύσεις με μια ποτηράκλα παγωμένο γάλα, τότε τι πρωινό ειν αυτό; Γιαγιάδες δεν είχατε; Το Bodyline σας μεγάλωσε;
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Εγώ το βρίσκω άκρως αναγκαίο να καταναλώνω τουλάχιστον μια φορά την ημέρα κρέας, κόκκινο ή άσπρο. Δε θα επέλεγα ποτέ τη χορτοφαγία προφανώς, αφού ακόμη κι αν κάποιοι υποστηρίζουν πως είναι ο πιο υγιής τρόπος διατροφής, δεν είναι. Όχι δε μπορείς να πάρεις τα απαραίτητα για τον οργανισμό σου, το ίδιο από τα φυτά και απο τα ζώα. Αν είχαν πανομοιότυπα διατροφικά οφέλη δε θα κατατάσσονταν σε δύο άκρως διαφορετικά είδη οργανισμών. Επίσης όσοι υποστηρίζουν πως αυτοί που τρώνε κρέας είναι φονιάδες, τότε ίσως δε γνωρίζετε ότι η μαρουλοσαλατα σας πριν τη κόψετε από τον κηπο είχε γενετικό υλικό και ήτανε ζωντανή! Δεν επιβάλλω την άποψή μου σχετικά με τον αν είναι σωστό να είσαι χορτοφάγος ή οχι, αυτό πρέπει να το κρίνει ο καθένας μόνος του. Απλώς με ενοχλούν αυτοί που επιβάλλονται στους άλλους και τους δακτυλοδεικτούν για το ότι αποφάσισαν να φανε κοτόπουλο κι όχι σπανάκι.

Ντάξει και το κρέας κάθε μέρα είναι λίγο υπερβολή ειν η αλήθεια, ειδικά αν μιλάμε για κόκκινο... Αν είσαι 16 βέβαια, είσαι ακόμη στην ανάπτυξη και έχεις άλλες διατροφικές ανάγκες, αλλά καλό είναι ένα τσακ να το ελαττώσεις. Ακόμη κι εγώ που στο αρχικό μου ποστ έλεγα πόσο ακατάλληλη είναι η χορτοφαγική διατροφή για μένα, τρώω λιγότερο κρέας. 1-2 φορές την εβδομάδα κόκκινο, 1 κοτόπουλο, 1 ψάρι, 1 όσπρια, 1-2 λαδερό και 1 θαλασσινά, άντε να τύχει αντί για ψάρι να ξαναφάμε κάτι με κιμά (τον αγαπάμε τον κιμά σπίτι μου).
 
Τελευταία επεξεργασία:

Εχέμυθη

Well-known member

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,869 μηνύματα.
Αυτό σηκώνει πάρα πολλή συζήτηση. Το τι είναι ζωντανό και τι όχι είναι αρκετά ανοικτό ερώτημα για να μην μπορείς να πεις με σιγουριά ότι τα φυτά είναι ζωντανά κ.λπ. κ.λπ. Το να «έχει ένας οργανισμός γενετικό υλικό», όποιο νόημα κι αν έχει αυτή η έκφραση δεν τον καθιστά μη βρώσιμο - αλλιώς, συγγνώμη, αλλά και τα κακόμοιρα τα βακτήρια που έχεις στο νερό σου γενετικό υλικό φέρουν.



Το ηθικό κομμάτι δεν ξέρω αν ευσταθεί, υπό την έννοια ότι για να επιχειρηματολογήσεις υπέρ/κατά της κρεατοφαγίας πρέπει να καθορίσεις πια έμβια όντα είναι «ανήθικο» να σκοτώνεις για να τραφείς. Επίσης, ακόμα κι αν δεχθούμε ότι όσα έμβια όντα μας μοιάζουν περισσότερο είναι αυτά που είναι πιο ανήθικο να σκοτώνουμε - για όποιον σκοπό - και πάλι αυτό μας αφήνει μετέωρους στο ενδεχόμενο να γίνουν περισσότερα τα έμβια όντα που εκδηλώνουν παρόμοιες συμπεριφορές με εμάς - π.χ. μάθηση, άρα μνήμη ( ; ) άρα...

Πιο εύκολα ακούω το «ηθικό» επιχείρημα υπό την έννοια ότι τα ζώα κακοποιούνται με τον τρόπο που εκτρέφονται και θανατώνονται. Όμως, η λύση σε αυτό δεν είναι απαραίτητα το να στραφούμε στην χορτοφαγία, αλλά να απορρίψουμε τις εταιρείες με τέτοιες πολιτικές και να στηρίξουμε βιώσιμες μεθόδους εκτροφής. Ο καθένας όπως βολεύεται.

Όπως και να έχει, ούτε συστηματική κρεατοφαγία ούτε η ασύστολη χορτοφαγία σαν καθολικές δίαιτες είναι βιώσιμες για το ανθρώπινο είδος. Για την κρεατοφαγία το έχουμε ήδη διαπιστώσει, θαρρώ, ότι δε βγαίνουν για μυριάδες λόγους τα κουκιά και ότι πρέπει η κατανάλωση κρέατος να μειωθεί. Για τη χορτοφαγία έχουμε ήδη κάποιες ενδείξεις από χώρες όπως η Μ. Βρετανία όπου τα κινήματα των vegeterians και vegans έχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες ευρύ κοινό. Σε περιοχές όπου μεγάλα εκτροφεία αλλά και φάρμες έκλεισαν και υποκαταστάθηκαν από καλλιέργειες παρουσιάζονται σταδιακά όλο και πιο φτωχές σοδειές. Πέρα από την υπερ-καλλιέργεια - που είναι και το μόνο βιώσιμο σενάριο προς το παρόν, μαζί με τη γενετική τροποποίηση, αν σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι είμαστε εδώ πάνω - εντοπίστηκε κι ένα άλλο αίτιο. Η απουσία εκτεταμένων πληθυσμών ζώων. Τα ζωάκια που εκτρέφονταν στις όποιες φάρμες, αλλά σε έναν βαθμό και στα μεγάλα εκτροφεία παρήγαγαν αρκετούς τόνους περιττώματα τον χρόνο. Αυτά τα περιττώματα αποτελούσαν τη βασική τροφή/στέγη για πληθώρα διαφορετικών εντόμων - κυρίως σκαραβαίων. Όλα αυτά τα εντομάκια συνεισέφεραν με έναν μοναδικό τρόπο είτε στην επικονίαση των φυτών, είτε στον αποδοτικό εξαερισμό του εδάφους κ.λπ. Απουσία αυτών, η καλλιέργειες γίνονται λιγότερο αποδοτικές και πλήττεται η βιοποικιλότητα. Και έχουμε αρκετά καλή γνώση για τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες της καταστροφής της βιοποικιλότητας ενός τόπου - και του πλανήτη γενικά.

Με λίγα λόγια, σε ένα σύστημα τόσο περίπλοκο όσο ο πλανήτης Γη και η οργάνωση της ζωής πάνω του, δεν μπορούμε να περιμένουμε αφελείς στρατηγικές όπως το να τρώμε όλοι μας ασύστολα και αποκλειστικά κρέας ή φυτά θα οδηγήσει σε κάποια λύση. Αντιθέτως, απλώς θα επιτείνει μία ήδη τεταμένη κατάσταση.
Γειά, τώρα μόλις συνειδητοποίησα ότι δεν είχα απαντήσει στο μήνυμα. Δε διαφωνώ κάπου στα λεγόμενα σου καθόλου. Πρόσφατα παρακολουθούσα μια γιατρό η οποία μιλούσε για την Β12 η οποία μπορεί να ληφθεί μόνο από ζωικής προέλευσης τρόφιμα ή από το χώμα ενώ η φυτική Β12 δεν είναι συμβατή με την ανθρώπινη και αυτό ήταν ένα καμπανάκι για τους vegans που είτε θά τρώνε χώμα είτε θα πρέπει να καταναλώσουν Β12 ζωικής προέλευσης (fun fact:η Β12 παράγεται από βακτηριακια μέσα στο έντερο μας αλλά δυστυχώς αποβάλλεται με τα κόπρανα).
Τώρα για την ηθική, όπως ανέφερα δε θεωρώ ότι πρέπει να κρίνει κανείς την ηθική κάποιου ατόμου . Για κάποιους μπορεί να είναι ανήθικο το να σκοτώνεις ένα ζώο, για άλλους οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις περισσότερες φάρμες. Για εμένα πχ είναι κυρίως το δεύτερο.
Σίγουρα όλα τα είδη βιομηχανιών έχουν και dark sides πχ η βιομηχανία ρούχων αυτή των απάνθρωπων συνθηκών παραγωγής fast fashion clothes κλπ. Σίγουρα πρέπει να επενδύουμε σε καλές πρακτικές σε όλους τούς κλάδους της βιομηχανίας και σίγουρα η μείωση κατανάλωσης κρέατος καί ζωικών προϊόντων θα έκανε καλό στην υγεία μας. Καί όλα αυτά τά γράψω έχοντας καταναλώσει κρέας σήμερα
 

hack3r

Well-known member

Ο Τολης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Μηχανικός λογισμικού και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 6,800 μηνύματα.
Η μερακλού μαγείρισσα μέσα μου κλαίει αυτή τη στιγμή. Ακόμη και τα χορτοφαγικά μου πιάτα, ποτέ δεν τα τρώω έτσι αποστειρωμένα. Ακούς εκεί βραστό αρακά με πουρέ πατάτας. Άμα δε ρίξεις μέσα λίγο λάδι, πουμαρό, έναν κύβο, λίγο μαϊντανό και άνηθο, ένα κρεμμύδι και καροτάκι κομμένο σε μικρά κυβάκια, πώς θα το φας; Άμα δεν ψήσεις το λαβράκι στη σχάρα με χοντρό αλάτι γύρω γύρω και δε ρίξεις στο πιάτο σου φρέσκο λάδι, λεμόνι και ρίγανη, πώς θα το φας; Άμα δεν απλώσεις το ταχίνι σε μια φέτα ψωμί και να βάλεις και μπόλικο μέλι από πάνω, άμα δεν το συνοδεύσεις με μια ποτηράκλα παγωμένο γάλα, τότε τι πρωινό ειν αυτό; Γιαγιάδες δεν είχατε; Το Bodyline σας μεγάλωσε;
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:



Ντάξει και το κρέας κάθε μέρα είναι λίγο υπερβολή ειν η αλήθεια, ειδικά αν μιλάμε για κόκκινο... Αν είσαι 16 βέβαια, είσαι ακόμη στην ανάπτυξη και έχεις άλλες διατροφικές ανάγκες, αλλά καλό είναι ένα τσακ να το ελαττώσεις. Ακόμη κι εγώ που στο αρχικό μου ποστ έλεγα πόσο ακατάλληλη είναι η χορτοφαγική διατροφή για μένα, τρώω λιγότερο κρέας. 1-2 φορές την εβδομάδα κόκκινο, 1 κοτόπουλο, 1 ψάρι, 1 όσπρια, 1-2 λαδερό και 1 θαλασσινά, άντε να τύχει αντί για ψάρι να ξαναφάμε κάτι με κιμά (τον αγαπάμε τον κιμά σπίτι μου).

ΟΙ ΑΡΧΑΊΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΝΔΙΆΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΟΥΜΑΡΟ ΚΑΙ ΚΥΒΟΥΣ ΚΝΟΡ
 

Agaphbou

Well-known member

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών . Έχει γράψει 1,908 μηνύματα.
ΟΙ ΑΡΧΑΊΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΝΔΙΆΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΟΥΜΑΡΟ ΚΑΙ ΚΥΒΟΥΣ ΚΝΟΡ

Η γιαγιά μου η Αγάπη όμως είχε και η γιαγιά μου η Αγάπη ήταν ΤΕΛΕΙΑ μαγείρισσα και με έμαθε να εκτιμώ το σωστό αρνάκι με κουφωτά μακαρόνια, βούτυρο και μυζήθρα, τον γλυκό τραχανά με τριμμένη φέτα μέσα, το τσάι του βουνού με μέλι και φρυγανιές, την εξαιρετική κομπόστα μήλο που έφτιαχνε με τα χεράκια της και τα κουλουράκια βανίλιας που μου έβαζε κάθε πρωί για να βουτάω στο γάλα μου. Οταν, λοιπόν, ένας άνθρωπος με τέτοια μαγειρική παιδεία (ναι, μάλιστα, παιδεία) διαβάζει για σούπερ φρουτς και βραστούς αρακάδες, ΣΥΓΧΥΖΕΤΑΙ.
 

hack3r

Well-known member

Ο Τολης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Μηχανικός λογισμικού και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 6,800 μηνύματα.
Η γιαγιά μου η Αγάπη όμως είχε και η γιαγιά μου η Αγάπη ήταν ΤΕΛΕΙΑ μαγείρισσα και με έμαθε να εκτιμώ το σωστό αρνάκι με κουφωτά μακαρόνια, βούτυρο και μυζήθρα, τον γλυκό τραχανά με τριμμένη φέτα μέσα, το τσάι του βουνού με μέλι και φρυγανιές, την εξαιρετική κομπόστα μήλο που έφτιαχνε με τα χεράκια της και τα κουλουράκια βανίλιας που μου έβαζε κάθε πρωί για να βουτάω στο γάλα μου. Οταν, λοιπόν, ένας άνθρωπος με τέτοια μαγειρική παιδεία (ναι, μάλιστα, παιδεία) διαβάζει για σούπερ φρουτς και βραστούς αρακάδες, ΣΥΓΧΥΖΕΤΑΙ.
Ή σταμάτα να γράφεις ή στειλε τάπερ με κούριερ.
 

Agaphbou

Well-known member

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών . Έχει γράψει 1,908 μηνύματα.

hack3r

Well-known member

Ο Τολης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, επαγγέλεται Μηχανικός λογισμικού και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 6,800 μηνύματα.

Agaphbou

Well-known member

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 23 ετών . Έχει γράψει 1,908 μηνύματα.
Ήλπιζα η απάντηση να είχε σχέση με κούριερ.
Dude είναι 01:25, είμαι αραχτή με ανοιχτή μπαλκονόπορτα, ήχους τριζονιών κι ένα γλυκό αεράκι που φυσάει τα σεντονάκια μου, δε σου βράζω ούτε αυγό αυτή τη στιγμή.
 

Μάρκος Βασίλης

Well-known member

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,798 μηνύματα.
Πρόσφατα παρακολουθούσα μια γιατρό η οποία μιλούσε για την Β12 η οποία μπορεί να ληφθεί μόνο από ζωικής προέλευσης τρόφιμα ή από το χώμα ενώ η φυτική Β12 δεν είναι συμβατή με την ανθρώπινη και αυτό ήταν ένα καμπανάκι για τους vegans που είτε θά τρώνε χώμα είτε θα πρέπει να καταναλώσουν Β12 ζωικής προέλευσης (fun fact:η Β12 παράγεται από βακτηριακια μέσα στο έντερο μας αλλά δυστυχώς αποβάλλεται με τα κόπρανα).

Για το χώμα, που λες, είχα βρεθεί σε ένα vegan μαγαζί στο κέντρο που πουλούσε ροφήματα με fancy ονόματα και στο ένα εξ αυτών υπήρχε η περιγραφή «με γήινη γεύση». Τώρα καταλαβαίνω γιατί... :Ρ

Ένα καμπανάκι που άκουσε πρόσφατα μία vegan φίλη μου ήταν αν μπορεί να τρώει σύκα ή όχι, δεδομένου ότι τα περισσότερα είδη σύκων καταναλώνουν σφήκες για την αποτελεσματική αναπαραγωγή τους. Ακόμα το σκέφτεται, γιατί είναι ωραία τα σύκα. :Ρ
 

Εχέμυθη

Well-known member

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,869 μηνύματα.
Για το χώμα, που λες, είχα βρεθεί σε ένα vegan μαγαζί στο κέντρο που πουλούσε ροφήματα με fancy ονόματα και στο ένα εξ αυτών υπήρχε η περιγραφή «με γήινη γεύση». Τώρα καταλαβαίνω γιατί... :Ρ

Ένα καμπανάκι που άκουσε πρόσφατα μία vegan φίλη μου ήταν αν μπορεί να τρώει σύκα ή όχι, δεδομένου ότι τα περισσότερα είδη σύκων καταναλώνουν σφήκες για την αποτελεσματική αναπαραγωγή τους. Ακόμα το σκέφτεται, γιατί είναι ωραία τα σύκα. :Ρ
Να ας πούμε αυτό με τα σύκα το θεωρώ ακραίο. Ειλικρινά αν κάποιος με τη διατροφή του εξασφαλίζει τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για να είναι υγιής και ταυτόχρονα οι εταιρείες που υποστηρίζει είναι ηθικές, είμαι οκ (δεν υποστηρίζω ωστόσο την καθημερινή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών σε καμία περίπτωση).
Ιδανικά στο μέλλον από ζωικές πρωτεΐνες θα ήθελα να καταναλώνω κυρίως ψάρια, θαλασσινά και τυροκομικά (είμαι εθισμένη στο τυρί συγνώμη) και να αποφεύγω κρέατα, γάλατα και γιαούρτια. Θεωρώ ότι με μια τέτοια διατροφή παίρνεις κάποια απαραίτητα συστατικά καί, επειδή δεν έχεις άλλη λύση, αυξάνεις σημαντικά τα φρούτα και τα λαχανικά που έτσι κι αλλιώς πρέπει να τα καταναλώνεις αλλά εγώ πχ καμία φορά δεν το κάνω με τόση ευχαρίστηση καί κάποιες φορές απλά προσπαθώ να τα στριμωξω κάπου μέσα στην ημέρα.
 

Μάρκος Βασίλης

Well-known member

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,798 μηνύματα.
Να ας πούμε αυτό με τα σύκα το θεωρώ ακραίο. Ειλικρινά αν κάποιος με τη διατροφή του εξασφαλίζει τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για να είναι υγιής και ταυτόχρονα οι εταιρείες που υποστηρίζει είναι ηθικές, είμαι οκ (δεν υποστηρίζω ωστόσο την καθημερινή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών σε καμία περίπτωση).
Ιδανικά στο μέλλον από ζωικές πρωτεΐνες θα ήθελα να καταναλώνω κυρίως ψάρια, θαλασσινά και τυροκομικά (είμαι εθισμένη στο τυρί συγνώμη) και να αποφεύγω κρέατα, γάλατα και γιαούρτια. Θεωρώ ότι με μια τέτοια διατροφή παίρνεις κάποια απαραίτητα συστατικά καί, επειδή δεν έχεις άλλη λύση, αυξάνεις σημαντικά τα φρούτα και τα λαχανικά που έτσι κι αλλιώς πρέπει να τα καταναλώνεις αλλά εγώ πχ καμία φορά δεν το κάνω με τόση ευχαρίστηση καί κάποιες φορές απλά προσπαθώ να τα στριμωξω κάπου μέσα στην ημέρα.

Τα σύκα γενικά δέχονται μεγάλο bullying καθώς έχουμε αυτό την veganικότητά τους, έχουμε ότι δεν είναι νηστίσιμα, έχουμε ότι από συκιά κρεμάστηκε ο Ιούδας και άλλα τόσα. Δεν ξέρω, πραγματικά, τι μας έχει κάνει αυτό το φυτό. :Ρ Απορώ, δηλαδή, πώς η Εύα δεν έδωσε στον Αδάμ σύκο αντί για μήλο.

Και τα ψάρια είναι πονεμένη ιστορία και, μάλιστα, επειδή η πλειονότητα δεν αγοράζει συστηματικά, αγνοεί τα όσα γίνονται. Ας πούμε, η υπερ-αλιεία είναι μία πολύ μεγάλη πληγή, εφάμιλλη της κακομεταχείρισης των ζώων από τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, άσε που είναι ακόμα πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις τον καλό από τον κακό ψαρά, διότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το ψάρι φτάνει σε εμάς μέσω εμπόρων - σχεδόν όλα όσα περνούν από την ιχθυόσκαλα - οπότε δεν μπορείς να κάνεις την «ιχνηλάτηση». Μου φαίνεται πρέπει να πάρουμε τα καλάμια μας και να ανοιχτούμε στα ποτάμια. :Ρ
 

Εχέμυθη

Well-known member

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,869 μηνύματα.
Τα σύκα γενικά δέχονται μεγάλο bullying καθώς έχουμε αυτό την veganικότητά τους, έχουμε ότι δεν είναι νηστίσιμα, έχουμε ότι από συκιά κρεμάστηκε ο Ιούδας και άλλα τόσα. Δεν ξέρω, πραγματικά, τι μας έχει κάνει αυτό το φυτό. :Ρ Απορώ, δηλαδή, πώς η Εύα δεν έδωσε στον Αδάμ σύκο αντί για μήλο.

Και τα ψάρια είναι πονεμένη ιστορία και, μάλιστα, επειδή η πλειονότητα δεν αγοράζει συστηματικά, αγνοεί τα όσα γίνονται. Ας πούμε, η υπερ-αλιεία είναι μία πολύ μεγάλη πληγή, εφάμιλλη της κακομεταχείρισης των ζώων από τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, άσε που είναι ακόμα πιο δύσκολο να ξεχωρίσεις τον καλό από τον κακό ψαρά, διότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το ψάρι φτάνει σε εμάς μέσω εμπόρων - σχεδόν όλα όσα περνούν από την ιχθυόσκαλα - οπότε δεν μπορείς να κάνεις την «ιχνηλάτηση». Μου φαίνεται πρέπει να πάρουμε τα καλάμια μας και να ανοιχτούμε στα ποτάμια. :Ρ
Ναι καί γενικά και με τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας υπάρχει θέμα, δεν ξέρω αν έχεις παρακολουθήσει έναν Έλληνα ιχθυολογο τον Σκαρλάτο, και τις ποινές που του έχουν επιβληθεί επειδή αποκάλυψε κάποια γεγονότα σχετικά με την κατάσταση σε μία εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας που εργαζόταν (παρουσιάζει αρκετά στοιχεία καί προσωπικά έχω πειστεί απο την αυθεντικότητα τών γεγονότων). Στα 23 μου πλέον εκτιμάω πολύ τις κότες απο το κοτέτσι που είχε ο παππούς μου, και που συνεχώς αηδιαζα επειδή το κρέας σε κάποια σημεία ήταν πιο σκουρόχρωμο ή τα λαχανικά που καλλιεργούσε.λαχανικα απο μποστάνι έχουμε σπάνια από τους γείτονες (όπως κρασί καί τσίπουρο σπιτικά τα οποία είναι εξίσου υπέροχα :P).
Τώρα αν θα φτάσω ποτέ στο σημείο να αρχίσω ψάρεμα ή να καλλιεργώ λαχανικά δε ξέρω καθόλου,.δε νομίζω ότι θα το έκανα τουλάχιστον στην επόμενη δεκαετία αλλά σίγουρα θά ήθελα να προσέξω περισσότερο τη διατροφή μου.
Όσο για τα σύκα δεν είχα ιδέα, το μόνο που ξέρω είναι ότι εδώ και χρόνια προσπαθώ να τα φάω γιατί έχουμε συκιά στο χωριό της γιαγιάς μου με όχι τόσο μεγάλη επιτυχία.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Μάρκος Βασίλης

Well-known member

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,798 μηνύματα.
Ναι καί γενικά και με τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας υπάρχει θέμα, δεν ξέρω αν έχεις παρακολουθήσει έναν Έλληνα ιχθυολογο τον Σκαρλάτο, και τις ποινές που του έχουν επιβληθεί επειδή αποκάλυψε κάποια γεγονότα σχετικά με την κατάσταση σε μία εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας που εργαζόταν (παρουσιάζει αρκετά στοιχεία καί προσωπικά έχω πειστεί απο την αυθεντικότητα τών γεγονότων). Στα 23 μου πλέον εκτιμάω πολύ τις κότες απο το κοτέτσι που είχε ο παππούς μου, και που συνεχώς αηδιαζα επειδή το κρέας σε κάποια σημεία ήταν πιο σκουρόχρωμο ή τα λαχανικά που καλλιεργούσε.λαχανικα απο μποστάνι έχουμε σπάνια από τους γείτονες (όπως κρασί καί τσίπουρο σπιτικά τα οποία είναι εξίσου υπέροχα :P).
Τώρα αν θα φτάσω ποτέ στο σημείο να αρχίσω ψάρεμα ή να καλλιεργώ λαχανικά δε ξέρω καθόλου,.δε νομίζω ότι θα το έκανα τουλάχιστον στην επόμενη δεκαετία αλλά σίγουρα θά ήθελα να προσέξω περισσότερο τη διατροφή μου.
Όσο για τα σύκα δεν είχα ιδέα, το μόνο που ξέρω είναι ότι εδώ και χρόνια προσπαθώ να τα φάω γιατί έχουμε συκιά στο χωριό της γιαγιάς μου με όχι τόσο μεγάλη επιτυχία.

Ναι, το έχω παρακολουθήσει το θέμα που λες, όπως και διάφορα άλλα που προκύπτουν είτε στον Αμβρακικό - είτε με καλλιέργειες είτε με ελεύθερη αλιεία - και στον Σαρωνικό. Γενικά, τα ψαροπροβλήματα στην Ελλάδα θα έπρεπε να παίρνουν πολύ μεγαλύτερη έκταση, αλλά δεν ξέρω γιατί αυτό δε συμβαίνει.

Τα σύκα καλά είναι, αλλά βρίσκεις πολύ συχνά σκουληκάκια μέσα όταν πρόκειται για μη ελεγχόμενες καλλιέργειες - εκ πείρας :Ρ
 

Λένω

Well-known member

Η Λένω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5,136 μηνύματα.
Εγώ παιδιά πιστεύω στο "παν μέτρον άριστον"!
Δεν είναι δυνατόν να έχεις μπροστά σου μια μερίδα αχνιστό αρνάκι φρικασέ, έναν κόκκορα κρασάτο με χοντρό μακαρόνι, σουτζουκάκια με πιλάφι, ένα κοτόπουλο με μπάμιες στον φούρνο, ένα κομμάτι μουσακά, ένα τρυφερό μοσχαράκι γιουβέτσι, ένα τραγανό κομμάτι σπανακοτυρόπιτα, ένα χοιρινό με σέλινο, ένα στιφάδο, ένα μεγαλούτσικο φαγκρί ψημένο στο γκριλ (ελλείψει κάρβουνου) και δίπλα το μπωλ με το φρέσκο λαδολέμονο και να πεις αααπαπαπα εγώ δεν τρώω γιατί θα φάω λαχανικά στον ατμό με βραστό κοτόπουλο!
Μα πώς γίνεται αυτό; Αδιανόητο μου φαίνεται!
Δεν μιλάω για κατάχρηση ούτε για καθημερινές κραιπάλες!
Για ένα πιάτο νόστιμο φαγητό μιλάω!
Γιατί να μην το φας; Ούτε σε παχαίνει ούτε σε αρρωσταίνει!
Τέλος πάντων ο καθένας ασφαλώς θα κάνει ο,τι νομίζει απλά παραξενεύομαι!
 

Μάρκος Βασίλης

Well-known member

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,798 μηνύματα.
Εγώ παιδιά πιστεύω στο "παν μέτρον άριστον"!
Δεν είναι δυνατόν να έχεις μπροστά σου μια μερίδα αχνιστό αρνάκι φρικασέ, έναν κόκκορα κρασάτο με χοντρό μακαρόνι, σουτζουκάκια με πιλάφι, ένα κοτόπουλο με μπάμιες στον φούρνο, ένα κομμάτι μουσακά, ένα τρυφερό μοσχαράκι γιουβέτσι, ένα τραγανό κομμάτι σπανακοτυρόπιτα, ένα χοιρινό με σέλινο, ένα στιφάδο, ένα μεγαλούτσικο φαγκρί ψημένο στο γκριλ (ελλείψει κάρβουνου) και δίπλα το μπωλ με το φρέσκο λαδολέμονο και να πεις αααπαπαπα εγώ δεν τρώω γιατί θα φάω λαχανικά στον ατμό με βραστό κοτόπουλο!
Μα πώς γίνεται αυτό; Αδιανόητο μου φαίνεται!
Δεν μιλάω για κατάχρηση ούτε για καθημερινές κραιπάλες!
Για ένα πιάτο νόστιμο φαγητό μιλάω!
Γιατί να μην το φας; Ούτε σε παχαίνει ούτε σε αρρωσταίνει!
Τέλος πάντων ο καθένας ασφαλώς θα κάνει ο,τι νομίζει απλά παραξενεύομαι!

Το αρνί βρωμάει. :Ρ
 

Viedo

Well-known member

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,585 μηνύματα.
Από ηθική άποψη το προσεγγίζουν το ζήτημα της χορτοφαγίας αρκετοί, όχι γευστικά :P

Δεν θυμάμαι να άκουσα κανέναν χορτοφάγο, να μού πει έγινα Vegeterian/Pescatarian/Vegan κλπ., λόγω του ότι δεν μού άρεσαν τα συγκεκριμένα φαγητά.
 

Μάρκος Βασίλης

Well-known member

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, επαγγέλεται Μαθηματικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,798 μηνύματα.
Μην φας αρνί!
΄Αλλο ήταν το νόημα της ανάρτησης!

Ναι, εννοώ ότι το θέμα της γευστικότητας κ.λπ. είναι όντως υποκειμενικό. Ας πούμε, τρώω κρέας, αλλά τα περισσότερα όντως μου βρωμάνε και δεν τα τρώω. Οπότε, μπορώ να φανταστώ πώς σε κάποια άτομα δεν αρέσει γευστικά το κρέας. Βέβαια, φαντάζομαι, θα είναι λίγα.
 

Aura

Active member

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 327 μηνύματα.
Εγώ παιδιά πιστεύω στο "παν μέτρον άριστον"!
Δεν είναι δυνατόν να έχεις μπροστά σου μια μερίδα αχνιστό αρνάκι φρικασέ, έναν κόκκορα κρασάτο με χοντρό μακαρόνι, σουτζουκάκια με πιλάφι, ένα κοτόπουλο με μπάμιες στον φούρνο, ένα κομμάτι μουσακά, ένα τρυφερό μοσχαράκι γιουβέτσι, ένα τραγανό κομμάτι σπανακοτυρόπιτα, ένα χοιρινό με σέλινο, ένα στιφάδο, ένα μεγαλούτσικο φαγκρί ψημένο στο γκριλ (ελλείψει κάρβουνου) και δίπλα το μπωλ με το φρέσκο λαδολέμονο και να πεις αααπαπαπα εγώ δεν τρώω γιατί θα φάω λαχανικά στον ατμό με βραστό κοτόπουλο!
Μα πώς γίνεται αυτό; Αδιανόητο μου φαίνεται!
Δεν μιλάω για κατάχρηση ούτε για καθημερινές κραιπάλες!
Για ένα πιάτο νόστιμο φαγητό μιλάω!
Γιατί να μην το φας; Ούτε σε παχαίνει ούτε σε αρρωσταίνει!
Τέλος πάντων ο καθένας ασφαλώς θα κάνει ο,τι νομίζει απλά παραξενεύομαι!

Ορθορεξία το λένε κάποιοι και το ορίζουν στις διαταραχές .
 

Λένω

Well-known member

Η Λένω αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5,136 μηνύματα.
Από ηθική άποψη το προσεγγίζουν το ζήτημα της χορτοφαγίας αρκετοί, όχι γευστικά :P

Δεν θυμάμαι να άκουσα κανέναν χορτοφάγο, να μού πει έγινα Vegeterian/Pescatarian/Vegan κλπ., λόγω του ότι δεν μού άρεσαν τα συγκεκριμένα φαγητά.

ΟΚ! Αυτό είναι άλλη παράμετρος. Τη σέβομαι αλλά δεν την ασπάζομαι.


Ναι, εννοώ ότι το θέμα της γευστικότητας κ.λπ. είναι όντως υποκειμενικό. Ας πούμε, τρώω κρέας, αλλά τα περισσότερα όντως μου βρωμάνε και δεν τα τρώω. Οπότε, μπορώ να φανταστώ πώς σε κάποια άτομα δεν αρέσει γευστικά το κρέας. Βέβαια, φαντάζομαι, θα είναι λίγα.

Συμφωνώ ότι δεν αρέσουν σε όλους, όλα!
Σίγουρα όμως κάποιες ευχάριστες παιδικές μνήμες από φαγητά, θα έχεις! Δεν μπορεί να μην σου άρεσε τίποτα!
Γι΄αυτά τα φαγητά λέω ότι τελικά δεν υπάρχει λόγος να τα απαρνηθείς.
Συμφωνώ με την @Agaphbou στο θέμα της "μαγειρικής παιδείας".
Είχα κι εγώ μια γιαγιά που ήταν εξαιρετική μαγείρισσα και έμαθε και τη μητέρα μου να μαγειρεύει με τον ίδιο τρόπο.
΄Εχω μεγαλώσει λοιπόν μ΄αυτές τις μαγειρικές μνήμες και όταν τώρα τρώω αυτά τα φαγητά, αισθάνομαι ευχαρίστηση.
Γιατί να τα στερηθώ;
Μια μερίδα φαϊ θα φάω όποτε τα έχουμε, όχι όλη την κατσαρόλα!
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top