Εκεί που κάπου δεν συμφωνώ με τους Vegan είναι η άποψή τους για το μέλι, όπως κατ' εφημησμό χαρακτήρισε ο Yourofsky ως "εμετό της μέλισσας". Είναι μάλλον λίγο δύσκολο να "βασανίσει" κανείς μια μέλισσα για να της πάρει το μέλι χωρίς να υποστεί τις συνέπειες

. Το μέλι δε, είναι κατά 80% περίπου σάκχαρα, 16% νερό, μεταλλικά άλατα και κάποιες φυτικές (όχι ζωικές) πρωτεΐνες, κατά συνέπεια δεν κάνει το αίμα περισσότερο όξινο.
Η απάντηση βέβαια σε αυτό τον προβληματισμό είναι πως, φτάσε πρώτα στο σημείο να μην τρως κόκκινο κρέας, μετά καθόλου κρέας, μετά ψάρι, μετά γαλακτοκομικά και αν στο τέλος σου αρέσει το μέλι, φάε....it's your life!

Το ζητούμενο είναι να βγάλουμε τον εαυτό μας όσο το δυνατόν περισσότερο έξω από αυτό το σύστημα σκλαβιάς και κακοποίησης άλλων πλασμάτων. Η χορτοφαγία δεν είναι δίαιτα, είναι πάνω απ' όλα νοοτροπία, στάση ζωής.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Yourofsky, "δεν είμαι vegan για να έχω καλή υγεία, θα ήταν πολύ εγωιστικό κάτι τέτοιο". Το θέμα είναι να φύγουμε απ' τα εγωιστικά πρότυπα που μας μαθαίνουν, να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση, να συμπάσχουμε με τον πόνο, να αντιδρούμε στην βαρβαρότητα.
Εισαι και εσυ χορτοφαγος; Αν ναι, εχεις βρει τα προιοντα που προτεινει αυτος στο τελος; Εχω κοιταξει, αλλα παρα ελαχιστες εξαιρεσεις, τα βρισκω μονο σε σαιτ του εξωτερικου και οχι εγχωρια.
Είμαι απλά χορτοφάγος, τρώω γαλακτοκομικά. Προσπαθώ όμως σιγά σιγά να βάζω περισσότερα ωμοφαγικά και vegan πιάτα στη διατροφή μου περνώντας διαστήματα χωρίς καθόλου ζωικές πρωτεΐνες (αυτό που λέμε "νηστεία" ή "αποτοξίνωση"). Στην Ελλάδα, την κλασική σουβλακοχώρα, τα πράγματα είναι πολύ πίσω στην χορτοφαγία, δυστυχώς. Αν πεις "γίνομαι διατροφικός ακτιβιστής" έχεις απομονωθεί, εκτός αν έχεις καλούς φίλους τριγύρω που συμφωνείτε και μοιράζεστε τα πιάτα σας.
Το μόνο μαγαζί που ξέρω με vegan προϊόντα είναι το
Bamboo, στην Αθήνα. Ίσως υπάρχουν κι άλλα, το ψάχνω.