Ζητάω εκ των προτέρων συγγνώμη για το σεντόνι που ακολουθεί.
Παιδιά, συγγνώμη για το τσιτάτο, αλλά there is no such thing as a humane slaughter. Προτείνω πραγματικά να ρίξετε μια ματιά στα βίντεο που παρέθεσα στην προηγούμενη σελίδα αν ενδιαφέρεστε για την ανάλυση του veganism (αυστηρή χορτοφαγία = όχι γαλακτοκομικά, αυγά πέραν του κρέατος προφανώς) όσον αφορά την ηθική του φιλοσοφία αλλά και το αντίκτυπό του στην ανθρώπινη υγεία.
Μιας και ρωτάτε, εγώ για αρκετούς μήνες έτρωγα κρέας όλο και σπανιότερα, ώσπου πριν περίπου 3 μήνες απλώς αποφάσισα ότι το κρέας
τέλος. Έχω να σας πω πως δεν είναι καθόλου δύσκολο, διατρέφομαι υγιεινά και βρίσκω νοστιμότερα τα φαγητά που δεν εκτιμούσα αρκετά λόγω συνήθειας. Ωστόσο, εδώ και σχεδόν έναν μήνα, έχω κόψει και τα υπόλοιπα ζωϊκά παράγωγα (και άρα ακολουθώ αυστηρά χορτοφαγική διατροφή - vegan). Αυτό είναι κάπως δυσκολότερο, όχι τόσο όσον αφορά το φαγητό, αλλά κυρίως όσον αφορά τα γλυκά, καθώς λίγα έτοιμα δεν περιέχουν γάλα ή αυγό (god bless σοκολάτα υγείας και τα Oreos, δεν τρώω γλυκά του κουταλιού με την άπειρη ζάχαρη).
Για όποιον μένει στην Αθήνα (και όχι μόνο καθώς στέλνονται παραγγελίες και αλλού), τον προτρέπω να κοιτάξει την εξής ιστοσελίδα:
https://www.bamboovegan.com/. Νομίζω πως στο μαγαζί υπάρχουν περισσότερα πράγματα εν συγκρίσει με την ιστοσελίδα. Μπορείς να βρεις από πολλά είδη γάλακτος (σόγιας, ρυζιού, αμυγδάλου, καρύδας κ.ά.), τυριά (αν έχετε φάει άνοστο σόγιας από οπουδήποτε μην απογοητευτείτε, εδώ υπάρχουν πολλά νόστιμα που θα βρίσκονται λογικά και αλλού), mock meats (σαλάμι, σνίτσελ, λουκάνικα κ.ά. από seitan), μπάρες πρωτεΐνης, ή και να φάτε εκείνη τη στιγμή vegan τυρόπιτα ή sandwich. Επιπλέον, έχει τις βιταμίνες του The Vegan Society
https://www.vegansociety.com/shop/supplements αλλά και κάποιες ακόμη αποκλειστικά B12 νομίζω, που χρειαζόμαστε αν δεν τρώμε καθόλου ζωϊκά προϊόντα
(εσείς που τρώτε ζωϊκά αλλά όχι κρέας, δε χρειάζεστε κάποια βιταμίνη αν διατρέφεστε σωστά!)
Όλα αυτά μπορεί να υπάρχουν και σε διάφορα κανονικά Super Markets ή οτιδήποτε άλλο, ψάξτε τα, απλώς ανέφερα το συγκεκριμένο γιατί το θεωρώ πολύ χρήσιμο για κάποιον που θέλει να έχει επιλογές στο συγκεκριμένο είδος διατροφής. Επιπλέον, στην Αθήνα υπάρχουν και vegan-vegetarian εστιατόρια, αλλά παντού μπορείς να φας κάτι που δεν περιέχει ζωϊκά προϊόντα ούτως ή άλλως (παρότι βάζουν σε πάρα πολλές τροφές δυστυχώς). Ενδεικτικά αναφέρω το φαλάφελ ως υποκατάστατο του σουβλακιού, είναι πολύ καλή περίπτωση νομίζω!
Όσον αφορά την υγεία μου, μια χαρά αισθάνομαι. Δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη αλλαγή, έχοντας υπόψιν ότι πάντοτε έτρωγα (το λιγότερο) επαρκώς και σχετικά ποιοτικά. Είχα σιδηροπενική αναιμία που με τα χρόνια βελτιωνόταν, έκανα εξετάσεις αίματος πριν λίγο καιρό και είμαι όπως ήμουν πριν ένα έτος, ενδεχομένως και λίγο καλύτερα. Πάντως, οπωσδήποτε δεν έχω πάθει κάτι με αυτή την αλλαγή στις διατροφικές μου συνήθειες. Αν τρώτε σωστά (όσπρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα-λαχανικά, σιτάρι, σπανάκι, δείτε την πυραμίδα που θα παραθέσω), δε θα έχετε κανένα πρόβλημα. Αν αποφασίσετε να κόψετε τα ζωϊκά προϊόντα, πέραν της εικόνας που παραθέτω, δείτε και αυτόν τον σύνδεσμο:
https://www.theveganrd.com/2010/11/recommended-supplements-for-vegans.html. Η μόνη βέβαιη έλλειψη είναι η βιταμίνη B12, τα άλλα βρίσκονται, αλλά οι προαναφερθείσες βιταμίνες της Vegan Society περιέχουν και άλλα καλού-κακού αν το προτιμάτε (εγώ τέτοιες παίρνω).
Γενικώς, με μια απλή αναζήτηση του τύπου "Sources of Iron/Calcium/Protein" κλπ. (ένα κάθε φορά), θα βρίσκετε πολύ εύκολα τις τροφές που χρειάζονται για το κάθε συστατικό που θέλει ο οργανισμός μας. Να τρώτε ποιοτικά και απ'όλα όσα χρειαζονται και να κάνετε εξετάσεις με κάποια συχνότητα (ίσως κάθε έτος) για να βλέπετε πού βρίσκεστε.
Υ.Γ: Το σημαντικότερο! Για όσους λέτε πως "τα φυτικά είναι ανθυγιεινά επειδή περιέχουν χημικά κλπ. κλπ.", σας έχω νέα! Μαντέψτε πώς φουσκώνουν τα ζώα πού τρώτε! Με τα χειρότερα χημικά τρόφιμα. Και από πάνω τους χτυπάνε και ορμόνες για να δέσει το πράγμα. Τρώγοντάς τα, παίρνετε και τα όποια χημικά, και τις ορμόνες. Δε νομίζω πως θέλει πολλή σκέψη το πράγμα, ε;