Ε δεν θα κάνεις χιλιομετρα;;; προφανως και το αμαξι το παιρνεις για αυτο το λογο για να πάς και να έρθεις στη δουλεια αν μενεις Αθηνα και στα προάστια που αυτο σημαινει 40 χλμ στανταρ καθε μέρα μονο για αυτο και αν βάλεις και τις βολτες εγω μεσα σε ενα βράδυ σε μια βολτα μου έφαγα 80 χλμ (ειχα μηδενισει τα χλμ επειδη ειχα βάλει και βενζινη) υπολογιζω τους κλεφταράδες και με αυτο το τροπο στα πρατηρια. Οποτε σιγουρα πρέπει να βάλεις υγραέριο που λές ειδάλλως το ζητημα που έθεσα με το παράδειγμα μου παραμενει και ειναι πολυ σοβαρο.
Ποσο κοστιζει να βάλεις υγράεριο;;;
Oσο και να πέσει η τιμή του αυτοκινητου οταν το έχεις πάρει 14000 ευρώ πχ και έχουν περάσει 5-6 χρονια και το έχεις σε καλή κατασταση με το βιβλιαράκι εργασιών και χωρις τρακαρισματα κτλπ κάτω απο 6 χιλιαρικα δεν το δινεις. Οποτε εσυ πηρες μεταχειρισμενο και εδωσες 5000 οπως λες εγω λεω να πάρεις καινουργιο και οποτε θέλεις να το πουλήσεις να περιμενεις και κανα 5-6 χιλιάρικα απο την πωληση του. Μολις τα πάρεις τα έβαλες προκαταβολή για το νέο. Ποτε δεν χάνει το καινουργιο οσο νομιζεις γιατι ειναι καινουγιο ενω το μεταχειρισμενο εχει ηδη χρονια στη πλάτη του.
Οσο για τα σκυλια αμαξια ειναι και ποσο τυχερος εισαι. Ο θειος μου πηρε αμαξι το 2000 και μετα απο 4 χρονια (ηταν ηδη 8 χρονια μεταχειρισμενο και σε καλή κατασταση) του έσπασε η μηχανη. 2000 ευρώ εξτρα κοστος εκτος ολα τα αλλα που πληρωνε τοσα χρονια καθε φορά που κατι χαλουσε.
Στο καινουργιο αυτοκινητο ξεχνάς τα εξοδα για 7-8 χρονια. Εχεις εγγυηση + δωρο οδική βοηθεια. 100.000 χιλιομετρα ή απεριοριστα σου δινουν εγγυηση. Εμενα δεν με ενδιαφέρει αν θα το φτιάξει ο δικος μου μαστορας ή η αντιπροσωπεια εμενα με ενδιαφέρει να το φτιάξουν. Και αφου έχουν υπογράψει θα το κάνουν.
Ψιλοδιαφωνω (οκ, χοντροδιαφωνω). Η αξια του αυτοκινητου πεφτει κατακορυφα μολις γυρισεις το κλειδι στη μιζα πρωτη φορα και για τα επομενα 2-3 χρονια. Μετα η τιμη γινεται πιο φλατ. Αν το παρεις 15,000 σημερα και σε 6 μηνες γνωρισες τον ερωτα της ζωης σου και περιμενει και διδυμα και θες να το δωσεις, πανω απο 10,000 ζητημα αν θα τα πιασεις.
Αντιθετα το μεταχειρισμενο θα εχει μια νορμαλ μειωση στην αξια του και παλι εφοσον εχεις δημοφιλες μοντελο (Yaris, Corsa, i20, Auris, Golf). Δηλαδη θα το παρεις 10,000 σημερα, σε 3 χρονια θα το δωσεις 8. Το καινουριο των 10,000 θα το δωσεις 6,000 σε 3 χρονια και να λες και ευχαριστω.
Γενικα για το μεταχειρισμενο ισχυουν καποια βασικα πραγματα.
1. Δεν παιρνουμε απο αναξιοπιστη μαρκα. Αν παρεις FIAT μεταχειρισμενο, ε δε σου φταιει κανενας αμα βγαλει ζημιες.
2. Παντα με βιβλιο σερβις και παντα ελληνικο.
3. Παντα το πας σε ανεξαρτητο φορες για ελεγχο, οπως η spotmechanic. Οχι στον κυρ Μπαμπη το μαστορα που θα κοιταξει τη μηχανη 2 λεπτα. 60€ θελει η spot και σου στελνει λεπτομερες report στο μειλ σου.
4. Αν πιστευεις οτι θα το ξαναδωσεις, παιρνεις δημοφιλες μοντελο. Αμα παρεις Lancia Ypsilon, τα θελει ο κωλος σου που δε θα φευγει με τιποτα.
5. Αυτοκινητο με 50,000χλμ δεν ειναι πραγματικα μεταχειρισμενο εκτος αν το ειχε καμια γρια και εκανε ολα τα χιλιομετρα με 2α. Ειδικα αν μιλαμε και για πετρελαιο, ουτε μηχανη δεν εχει στρωσει.
Αν θυμηθω τιποτα αλλο, θα το προσθεσω.
Υγραεριο πλεον βαζεις με 700-800€. Υπολογιζε χοντρικα 40-50% εξοικονομηση στην καταναλωση. Δε προσεξα τι αμαξι λες οτι εχεις, αμα εχεις ομως κανα Toyota βαλ'του με κλειστα ματια. Δεν παθαινει τιποτα. Επιασα τα 60,000 χλμ με αεριο και το αυτοκινητο ειναι πενα (140,000 συνολο)