Τσου .Αυτό εδώ μου πασαραν εκεί που δεν μου αρέσει και τοσο
Άρα είναι ένα πρόγραμμα εκγύμνασης που δεν το «υπογράφει» ένας γυμναστής αλλά ποιος;
Διότι αν το βρήκες κάπου στο net, όπως πχ βρίσκουν άλλοι, και ξαφνικά ξεκινάνε με κάτι προγράμματα άκυρα που δεν είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, τους χαμογελάει η υπερπροπονηση στην καλύτερη και στην χειρότερη ας μην πω. Το ότι μπορεί κάποιος άκυρος να το εκτέλεσε και να μην τραυματίστηκε πχ εμένα δεν μου λέει κάτι. Συν ότι όταν εγγράφεσαι σε ένα χώρο βασικό στοιχείο είναι να εμπιστευεσαι τον εκεί προπονητή σου. Οκ μπορεί να σου πάσαραν κάτι που να μην σου άρεσε όπως λες, αλλά γι αυτό είσαι εκεί να φέρεις αντιρρήσεις και να κάνετε τροποποιήσεις μαζί.
Τώρα όσον αφορά το θέμα σου, δεν είμαι ειδική στην αντρική γυμναστική και δεν θα τοποθετηθώ, αλλά συγκρίνοντας το με το πρόγραμμα που έχει ένας κολλητός μου φίλος (έχω γράψει νομίζω γι αυτόν στο παρελθόν) στιβίστας που ναι σε αρκετά καλό επίπεδο, μοιάζει υπερβολικό και συμφωνώ με τα παιδιά.
Και ένα γενικό σχόλιο τώρα που δεν έχει να κάνει με σένα...
Σίγουρα ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέγει ο,τι θέλει για τον εαυτό του και αν θέλει να τον κόψει και στα δυο τον μυ ή να πάρει και αναβολικά, θα το κάνει. Παρόλα αυτά θα έλεγα ότι ακόμη και η απλή χρήση, όπως την νομίζουν, κρεατινης, σκευασμάτων για πριν-κατά-μετά την προπόνηση, άλλων συμπληρωμάτων ή και τεστο, προσωπικά μου φαίνεται αποκρουστική και ακραία. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως κάποιος ζει και θυσιάζει τα πάντα εν ονόματι της γυμναστικης και δεν μιλάω καν για bodybuilding εδώ, που ναι ακόμη πιο ακραία φάση. Και τα λέω όλα αυτά αγαπώντας πολύ τη γυμναστική εδώ και 5 χρόνια και ενώ την έχω πάρει στα σοβαρά. Όμως όλο το από πάνω μου φαίνεται αξιολυπητο, ειδικά αν ο άλλος δεν είναι επαγγελματίας - να πω δηλ ότι το κάνει για κέρδος. Προσαρμόζουν όλη τη ζωή τους γύρω από μια μπαρα και ένα από
χέστηκε η φοράδα στ αλώνι που σήκωσες τα 150 κιλά.
Οσον αφορά τους τραυματισμούς είναι ένα άλλο κομμάτι, μπορεί κάποιος να μην έχει αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι απόδειξη ότι δεν θα έχουν όλοι οι άλλοι ακολουθώντας τα προγράμματα τους. Δε νομίζω ότι χρειάζεται και βιασύνη γενικώς και ας σταθμίζουμε και το «ρισκο-εξέλιξη». Πολλές φορές αγνοούμε ότι δεν έρχεται απαραίτητα με το να μπουσταρουμε αδιακρίτως κιλά. Προφανώς και θα ανεβαίνουν, όπως θα εμπλουτίζονται και κάποιες ασκήσεις ως βοηθητικές των βασικών, αλλά το θέμα και η μαγκιά είναι να ναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες, να τίθενται στο σωστό χρόνο και με το σωστό συνδυασμό.
Κλείνοντας θα σας φερω ένα παράδειγμα που είδα η ίδια στο χώρο που κάνω προπονήσεις. Ήταν μια κοπέλα που ενώ κάνει κάποιους μήνες ήδη γυμναστική, ανέβασε πρέσα εκείνη την μέρα 5 ή 10 κιλά, ενώ ήταν αρκετό καιρό σε αυτά που σήκωνε πριν. Τεσπα την πήγε 55 και δεν κατάφερε καν να βγάλει ένα σετ σωστό! Έκανε το 2ο σετ και απλά κατέβασε επαναλήψεις αλλά και πάλι ήταν φανερό πως δεν μπορούσε να το διαχειριστεί και εν τελει στο 3ο σετ κατέβασε εντελώς τα κιλά και γύρισε σε αυτά που είχε τους προηγούμενους μήνες. Το μόνο που έκανε ήταν να ενημερώσει τον προπονητή της πως «α έκανα το χ γιατί με ζόριζε». Και ρωταω, ήταν η βέλτιστη προπόνηση που μπορούσε να πάρει εκτελώντας αυτή την άσκηση ; Είναι δυνατόν να μην προβληματίζεσαι πως με μικρή αύξηση στην πρέσα και σε χαμηλα κιλά δεν μπορείς να ανταποκριθείς στο σχεδιασμό που σου έχει βάλει ο γυμναστής; Ή αυτός την έτρεξε και της ανέβασε βάρος ή θα «έπρεπε» με βάση τις προπονήσεις της να ναι σε θέση να μπορεί να τα σηκώνει και άρα εδώ μπαίνουν και άλλα ερωτήματα όπως: τόσους μήνες τις ασκήσεις τις εκτελείς σε όλο το εύρος τους και με σωστή τεχνική σε σωστό χρόνο; Γιατί σίγουρα κάτι φταίει και κανένα από τα παραπάνω ή από επιπρόσθετες υποθέσεις που μπορούν να γίνουν δεν είναι αμελητέο. Σκέφτηκα να πάω να της πω στην επόμενη άσκηση, που έτυχε να δω γιατί έκανα rest, ότι η μπαρα στις τελευταιες της επαναλήψεις που είδα της ξέφυγε τεχνικα αλλά δεν το έκανα γιατί έχω την αίσθηση πως και να το πεις μάλλον θα βγεις η ρηγμενη που θέλει να κάνει διορθώσεις και κατά δεύτερον είναι δωρον άδωρον, τα λάθη θα συνεχίζονται αφού το mentalité είναι λανθασμένο και είναι αυτό που οδηγεί εκεί.