deathpale
Νεοφερμένο μέλος


Λυπάμαι πολύ για την ξαδέρφη σου.Πριν από 3 μήνες σκοτώθηκε η ξαδερφή μου σε τροχαίο, ήταν 28 χρονών και υγιέστατη. Όταν έκανα το λάθος και ρώτησα τη μητέρα μου αν θα δωρίζανε οι γονείς της τα όργανά της με κοίταξε έκπληκτη και απόρρησε πώς μπορούσα εκείνη την ώρα να σκέφτομαι τέτοια πράγματα. Αν πονούσα; Όχι απλά πόνεσα, οι λέξεις δεν είναι αρκετές να περιγράψουν αυτό που ένιωθα και αυτό που έζησα. Θα προσπαθούσα όμως να "παρηγορηθώ" ότι κάτι καλό θα έβγαινε από αυτή την ιστορία, ότι κάποιος άλλος θα ζούσε έχοντας τα όργανα της ξαδερφής μου.
Όπως καταλαβαίνετε δεν τολμάω καν να ανοίξω τέτοια συζήτηση στους δικούς μου τώραΒλέπω γύρω μου ότι οι περισσότεροι αποφεύγουν να συζητάνε για αυτό το θέμα, όπως αποφεύγουν να συζητάνε και για το θάνατο λες και με αυτό τον τρόπο "ξορκίζουν το κακό" και έτσι δε θα μας πλησιάσει. Ο θάνατος όμως είναι μέρος της ζωής μας και δεν καταλαβαίνουν ότι με το να μην το συζητάς το μόνο που καταφέρνεις είναι να διαιωνίζεις τις πεπαλαιωμένες αντιλήψεις-δεισιδαιμονίες που υπάρχουν γύρω από το θέμα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος


Όλοι οι Έλληνες θα είναι στο εξής εν δυνάμει δότες οργάνων για να χρησιμοποιηθούν σε μεταμόσχευση, σύμφωνα με όσα προβλέπει το νέο προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται και οι προϋποθέσεις μεταμόσχευσης οργάνων από ζώντα πρόσωπα όπως και οι τράπεζες βλαστοκυττάρων.
Συγκεκριμένα το προσχέδιο νόμου αναφέρει ότι η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο θανών πρόσωπο, πραγματοποιείται εφόσον δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του (εικαζόμενη συναίνεση) με δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο κάθε πολίτης που έχει ενηλικιωθεί, μπορεί να δηλώνει την αντίθεσή του στην μετά θάνατον αφαίρεση οργάνων του, σε ειδικό αρχείο που θα τηρείται στον ΕΟΜ. Η σχετική δήλωσή του θα πρέπει να φέρει βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.
Για το υπόλοιπο άρθρο, δείτε εδώ:https://news.in.gr/greece/article/?aid=1231101964
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Subject to change
e-steki.gr Founder


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Chemwizard
Τιμώμενο Μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Isiliel
Επιφανές μέλος


Say what?Μια ερώτηση:από τη στιγμή που τους ομοφυλόφιλους δεν τους επιτρέπουν ακόμα να δώσουν αίμα ( Ο.Ο ),τους αποκλείουν κι από τη δωρεά οργάνων;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Chemwizard
Τιμώμενο Μέλος


Say what?Γιατί σε ρωτούν τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις όταν δίνεις αίμα; Πώς το ξέρεις αυτό;
Δυστυχώς δε σε αποκλείουν αν είσαι ομοφυλόφιλος,αλλά "αν είχες ομοφυλοφιλική σχέση τα τελευταία 30 χρόνια".
Το ξέρω επειδή δίνω αίμα ανά τρεις μήνες και κάτι.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Insomniac
Πολύ δραστήριο μέλος


Υ.Γ: Οσο για το αιμα και τους ομοφυλοφιλους, δυστυχως ισχυει. Προφανως καταλοιπα περασμενων δεκαετιων.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
love_angel
Επιφανές μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


https://www.oodegr.com/oode/koinwnia/metamos5.htmΕν δυνάμει δωρητές οργάνων θεωρούνται όλοι οι Ελληνες, εάν δεν δηλώσουν εγγράφως την αντίθεσή τους, στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Αυτό προβλέπει το προσχέδιο νόμου «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων» που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, στο υπουργικό συμβούλιο. Το προσχέδιο εισάγει για πρώτη φορά την «εικαζόμενη συναίνεση» για όλους τους ενήλικες, εφόσον όσο ζούσαν δεν είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για την αφαίρεση οργάνων. Mεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η αφαίρεση οργάνων από ζώντα δότη επιτρέπεται μόνον όταν πρόκειται να γίνει μεταμόσχευση α) στο σύζυγό του, β) σε ασθενή με τον οποίο ο δότης συνδέεται με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, γ) σε συγγενή μέχρι και τον τέταρτο βαθμό εξ αίματος, δ) σε συγγενή μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αγχιστείας, ε) σε πρόσωπο με το οποίο έχει προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά (στην περίπτωση αυτή απαιτείται άδεια με δικαστική απόφαση).
https://ethnosnews.com/2011/03/%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82.htmlΕισερχόμενος εκεί κατευθύνθηκα προς την αρμόδια Υπηρεσία (Εξωνεφρικής Κάθαρσης και Μεταμοσχεύσεων), ζητώντας κάποιον υπεύθυνο για να συζητήσω λίγο μαζί του. Χωρίς να το επιδιώξω με παρέπεμψαν στον Διευθυντή της Υπηρεσίας, ο οποίος έδειξε πρόθυμος να με ακούσει . Ξεκινώντας τη συζήτηση τον ρώτησα εάν ο δότης είναι ζωντανός κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης των οργάνων του, καθώς και με ποιο τρόπο γίνεται η όλη διαδικασία .
Η απάντησή του ήταν απόλυτα διαφωτιστική: «Για να έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα όργανα ενός δότη, πρέπει οπωσδήποτε να του τα αφαιρέσουμε ενώ αυτός είναι ακόμα ζωντανός!!! Και για να είμαστε απόλυτα σίγουροι πως δεν πρόκειται να ξυπνήσει, ο αναισθησιολόγος τον υποβάλλει σε ολική νάρκωση(!), με σκοπό να διασφαλιστεί έτσι η ομαλή εξέλιξη της επέμβασης!!!»
Προσπαθώντας να συγκρατήσω τον εαυτό μου και εκτιμώντας παράλληλα την ειλικρίνειά του, τον ρώτησα όσο πιο ήπια μπορούσα αν κατά την άποψη της επιστήμης, υπάρχουν πραγματικά πιθανότητες να ξυπνήσει ένας τέτοιος ασθενής , αφού με τη μεγάλη πρόοδο που παρουσιάζει η ιατρική, ανθρώπους που σήμερα τους θεωρεί κλινικά νεκρούς, σε λίγα χρόνια μπορεί να τους δίνει ελπίδες επαναφοράς .
Και αυτή του η απάντηση όμως ήταν το ίδιο ειλικρινής αλλά και το ίδιο εξοργιστική με την προηγούμενη: «Για να τον υποβάλλουμε σε ολική νάρκωση ασφαλώς και υπάρχουν πιθανότητες να ξυπνήσει!!! Και όπως σωστά παρατήρησες, η ιατρική καθώς και γενικότερα η επιστήμη, λόγω της εξέλιξης είναι συχνά υποχρεωμένη να αναθεωρεί τις απόψεις της».
«Άρα πρόκειται για φόνο!» συμπέρανα και χωρίς να συνεχίσω άλλο τη συζήτηση, ζήτησα τη διαγραφή μου από τους καταλόγους των δωρητών ιστών και οργάνων του νοσοκομείου, για να πάρω τη διαβεβαίωση πως ύστερα από κάποιες ημέρες , θα λάμβανα το χαρτί της διαγραφής στο σπίτι μου (όπως και έγινε).
τι αλλο να πω εγω?Εμείς σαν online-press προτείνουμε κάτι πολύ απλό και εύκολο. Τους επόμενους μήνες που θα γίνει η απογραφή του πληθυσμού, σε όλα τα συνεργεία καταμέτρησης να υπάρχει και ένας ειδικός για τέτοιου είδους προσεγγίσεις και ενημερώσεις ώστε μαζί με τα ερωτήματα της απογραφής να γίνει και η κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών και να υπάρχει και η δυνατότητα της άμεσης εγγραφής τους σαν δότες οργάνων. Κάντε το και θα μας θυμηθείτε…..
παμε σε "ανθρωπιστικες" χουντες με εικαζομενες συναινεσεις..φανταστητε σε ποσα αλλα θεματα θα εβαζε το κρατος τετοιες "εικασιες"..
ξαναβαλα το μήνυμα που ειχα βαλει στα επικαιρα..
ακριβως αυτο.. πώς να δεχτω οτι ειναι ακινδυνο,,οταν απο νεκρο ανθρωπο πτωμα δηλαδη οργανα ειναι αχρηστα..(εκτος ισως απο τον αμφιβληστροειδή νομιζω πχ)εργαζομενη σε δημοσιο νοσοκομειο, ειπε πως ειναι αρνητικη γιατι αν εχεις καρτα πως εισαι δωρητης οργανων και παθεις ενα τροχαιο π.χ., δε θα σε προσεξουν γιατι αν πεθανεις (χτυπα ξυλο!υγεια!) τους συμφερει να παρουν τα οργανα σου και με τρομαξε.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Insomniac
Πολύ δραστήριο μέλος


το συζητουσαμε σημερα στη σχολη. ενω ειμαι θετικη στην ιδεα, μια συμφοιτητρια μου, εργαζομενη σε δημοσιο νοσοκομειο, ειπε πως ειναι αρνητικη γιατι αν εχεις καρτα πως εισαι δωρητης οργανων και παθεις ενα τροχαιο π.χ., δε θα σε προσεξουν γιατι αν πεθανεις (χτυπα ξυλο!υγεια!) τους συμφερει να παρουν τα οργανα σου και με τρομαξε.![]()
...Και γιατι ακριβως τους συμφερει; Σε συγγενεις τους θα τα δωσουν ή παιρνουν μιζες; Καταλαβαινετε προφανως οτι αν πεθανεις στο Ιπποκρατειο δεν σημαινει οτι θα τα παρουν τα οργανα στο διπλανο δωματιο ετσι; Οτι υπαρχει πανελληνια λιστα, και οτι οι γιατροι σου κατα 99% δεν εχουν καμια επαφη με το ατομο στον οποιο θα μεταμοσχευθουν;
ακριβως αυτο.. πώς να δεχτω οτι ειναι ακινδυνο,,οταν απο νεκρο ανθρωπο πτωμα δηλαδη οργανα ειναι αχρηστα..(εκτος ισως απο τον αμφιβληστροειδή νομιζω πχ)
Ψαξε το λιγο καλυτερα αυτο. Προφανως και δεν ισχυει. Δλδ οταν τα παιρνουν τα οργανα και τα βαζουν σε παγο, τα μεταφερουν σε αλλη πολη, και μετα γινεται η μετασμοχευση, πως διατηρουνται;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


Ψαξε το λιγο καλυτερα αυτο. Προφανως και δεν ισχυει. Δλδ οταν τα παιρνουν τα οργανα και τα βαζουν σε παγο, τα μεταφερουν σε αλλη πολη, και μετα γινεται η μετασμοχευση, πως διατηρουνται;
εγω οπου οπου εψαξα..
απο ανθρωπο με σταματημενη κυκλοφορια,,δεν παιρνουν οργανα..
οπου διαβασα αυτο ειδα,,ειτε ειναι υπερ ειτε κατα της μεταμοσχευσης..
γιαυτο αλλωστε ,,για οργανα ειναι καταλληλοι λιγοι..αυτοι μονο που χτυπησαν το κεφαλι ή για αλλο λογο νεκρωθηκε πρωτα ο εγκεφαλος χωρις να σταματησει η καρδια..-οπως γινεται συνηθως...
ο κλασσικος νεκρος που σταματαει καρδια του και πεθαινει ,οπως δειχνουν οι ταινιες κλπ,,ειναι αχρηστος για οργανα..
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
fockos
Επιφανές μέλος


Διατηρούνται με αντιπτικά και άλλες ουσίες για να μην πήξει το αίμαΨαξε το λιγο καλυτερα αυτο. Προφανως και δεν ισχυει. Δλδ οταν τα παιρνουν τα οργανα και τα βαζουν σε παγο, τα μεταφερουν σε αλλη πολη, και μετα γινεται η μετασμοχευση, πως διατηρουνται;
Όταν ο ασθενής δεν μπορεί να ζήσει χωρίς όργανα και δεν καλυτερεύει η καταστασή του τότε τον αποσυνδέουν από τα μηχανήματα της ενταντικής και λένε στους συγγενείς ότι πέθανε με οργανική ανεπάρκεια.
===========================
Πιστεύω ότι η τελική απόφαση για να γίνει η μεταμόσχευση πρέπει να έιναι των συγγενών όπως συμβαίνει τώρα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Insomniac
Πολύ δραστήριο μέλος


Πιστεύω ότι η τελική απόφαση για να γίνει η μεταμόσχευση πρέπει να έιναι των συγγενών όπως συμβαίνει τώρα.
Οι συγγενεις, οπως ειναι αναμενομενο, δεν μπορουν να παρουν λογικες αποφασεις εκεινη τη στιγμη, στην πλειοψηφια τους. Δυσκολο να μιλησεις για μεταμοσχευση οργανων σε εναν γονιο ο οποιος μολις εχει χασει το παιδι του και καλα καλα δεν εχει αποδεχτει ακομα το θανατο του. Επισης, ο μεσος πολιτης δεν εχει την καταλληλη μορφωση/ ενημερωση για το ζητημα, και δεν ειναι εκεινη η στιγμη για να πειστει.
Επισης, πχ, οι δικοι μου γονεις οταν τους ειπα οτι ειμαι δοτης, αρχισαν τα "μην γινεις εσυ, να γινω εγω για σενα" και διαφορα αλλα συναισθηματικα. Δεν μπορεις να περιμενεις απο ανθρωπους με τετοιο συναισθηματικο δεσιμο μαζι σου να παρουν μια ορθολογικη αποφαση.
εγω οπου οπου εψαξα..
απο ανθρωπο με σταματημενη κυκλοφορια,,δεν παιρνουν οργανα..
οπου διαβασα αυτο ειδα,,ειτε ειναι υπερ ειτε κατα της μεταμοσχευσης..
γιαυτο αλλωστε ,,για οργανα ειναι καταλληλοι λιγοι..αυτοι μονο που χτυπησαν το κεφαλι ή για αλλο λογο νεκρωθηκε πρωτα ο εγκεφαλος χωρις να σταματησει η καρδια..-οπως γινεται συνηθως...
ο κλασσικος νεκρος που σταματαει καρδια του και πεθαινει ,οπως δειχνουν οι ταινιες κλπ,,ειναι αχρηστος για οργανα..
Δεν ειναι λιγοι, ειναι οσοι ειναι εγκεφαλικα νεκροι αλλα χτυπαει κανονικα η καρδια τους. Αλλα καλλιστα μπορεις να δωρισεις ιστο, ακομα και 24 ωρες μετα θανατον (κανονικο, οχι εγκεφαλικο)
Υ.Γ: Επισης, ο εγκεφαλικα νεκρος ειναι το ιδιο, ακομα και νομικα, με τον "απλα" νεκρο. Δεν εχει καμια διαφορα.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Άγγελος
Επιφανές μέλος


Υ.Γ: Επισης, ο εγκεφαλικα νεκρος ειναι το ιδιο, ακομα και νομικα, με τον "απλα" νεκρο. Δεν εχει καμια διαφορα.
εβαλα πανω μια μαρτυρια,,γιατρου που λεει..οτι οσο χτυπαει η καρδια παντα υπαρχει η πιθανοτητα να ξυπνησει ο ασθενης..
γιαυτο και για να παρουν τα οργανα κανουν ολικη ναρκωση..
με ποιο δικαιωμα θα αποσυνδεσεις απο τα μηχανηματα ?και που ξερεις 100% οτι δεν θα ξυπνησει ο ασθενης σε 20 χρονια πχ,ή με καλυτερη τεχνολογια στο μελλον?οπως εχουν γινει παρομοια?
απο τη στιγμη που τα οργανα δεν παιρνονται απο ενα αψυχο κορμι..πτωμα,,τοτε θα υπαρχουν επιφυλαξεις,,
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
kaleidoscope
Επιφανές μέλος


εβαλα πανω μια μαρτυρια,,γιατρου που λεει..οτι οσο χτυπαει η καρδια παντα υπαρχει η πιθανοτητα να ξυπνησει ο ασθενης..
γιαυτο και για να παρουν τα οργανα κανουν ολικη ναρκωση..

1. Δεν καθορίζει η καρδιά αν θα ξυπνήσεις. Οπότε, ας χτυπάει όσο θέλει.
2. Και είσαι τόσο σίγουρος ότι ο γιατρός αυτός έχει τις απαραίτητες γνώσεις;
3. Η αλήθεια είναι πως δεν το γνώριζα ότι χορηγείται ολική νάρκωση στους εγκεφαλικά νεκρούς που γίνονται δότες οργάνων. Ίσως να έχει σχέση με κάποια αντανακλαστικά, τα οποία πιθανώς να παραμένουν. Θα το ψάξω

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
WhiteDrum
Διάσημο μέλος


με ποιο δικαιωμα θα αποσυνδεσεις απο τα μηχανηματα ?και που ξερεις 100% οτι δεν θα ξυπνησει ο ασθενης σε 20 χρονια πχ,ή με καλυτερη τεχνολογια στο μελλον?οπως εχουν γινει παρομοια?
,
https://www.eom.gr/article_detail.asp?e_cat_id=5&e_article_id=44
Τρεις διαφορετικοί γιατροί, που δεν είναι μέλη της μεταμοσχευτικής ομάδας, διενεργούν αυτόνομα μια σειρά από εξετάσεις, έτσι ώστε να βεβαιωθεί ότι ο ασθενής έχει υποστεί "νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους". Τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά και αποδεκτά από ιατρικής, νομικής και ηθικής πλευράς και στην Ελλάδα όπως εξάλλου και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Το εγκεφαλικό στέλεχος είναι το τμήμα εκείνο του κεντρικού νευρικού συστήματος που συνδέει τα εγκεφαλικά ημισφαίρια με τον νωτιαίο μυελό και στο οποίο εδράζουν, μεταξύ άλλων, τα κέντρα της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος. Κατά συνέπεια νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους συνεπάγεται μη αναστρέψιμη διακοπή της αυτόματης αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος.
Νέκρωση του εγκεφαλικού στελέχους μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια κάποιου σοβαρού τροχαίου ατυχήματος που επέφερε σημαντικής βαρύτητας εγκεφαλικά τραύματα ή συνεπεία ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
9η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 21ης ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ (20-3-1985)
Ο ορισμός του θανάτου του ανθρώπινου σώματος έχει αναθεωρηθεί από ιατρικής σκοπιάς τα τελευταία χρόνια και ταυτίζεται με τον εγκεφαλικό θάνατο. Το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου από το οποίο εξαρτώνται οι βασικές λειτουργίες της ζωής -αναπνοή, κυκλοφορία και ικανότητα για συνείδηση- είναι το εγκεφαλικό στέλεχος. Κατ ακολουθία η ανεπανόρθωτη βλάβη του εγκεφαλικού στελέχους ισοδυναμεί με τον εγκεφαλικό θάνατο και το θάνατο του ατόμου.
Η διάγνωση του θανάτου του εγκεφαλικού στελέχους γίνεται με βεβαιότητα και ασφάλεια με κλινικά κριτήρια, εφόσον εκπληρωθούν ορισμένες βασικές συνθήκες, οι οποίες θα αποκλείσουν αναστρέψιμες βλάβες του στελέχους. Οι εργαστηριακές εξετάσεις-ΗΕΓ, αγγειογραφία κ.λπ.- δεν είναι απαραίτητες και δεν προσθέτουν τίποτε παραπάνω στην κλινική διάγνωση.
Από τη στιγμή που διαπιστωθεί θάνατος του εγκεφαλικού στελέχους, το άτομο θεωρείται νεκρό και οι οποιεσδήποτε θεραπευτικές ενέργειες είναι άσκοπες.
https://www.eom.gr
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
jesse_james
Δραστήριο μέλος


εφοπλιστής στον 4ο για το νεφρό και έχει πληρώσει και ένα καράβι λεφτά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Insomniac
Πολύ δραστήριο μέλος


εβαλα πανω μια μαρτυρια,,γιατρου που λεει..οτι οσο χτυπαει η καρδια παντα υπαρχει η πιθανοτητα να ξυπνησει ο ασθενης..
γιαυτο και για να παρουν τα οργανα κανουν ολικη ναρκωση..
με ποιο δικαιωμα θα αποσυνδεσεις απο τα μηχανηματα ?και που ξερεις 100% οτι δεν θα ξυπνησει ο ασθενης σε 20 χρονια πχ,ή με καλυτερη τεχνολογια στο μελλον?οπως εχουν γινει παρομοια?
απο τη στιγμη που τα οργανα δεν παιρνονται απο ενα αψυχο κορμι..πτωμα,,τοτε θα υπαρχουν επιφυλαξεις,,
"The use of anaesthetic agents during organ retrieval
Those members of the public who read media reports on medical matters will remember some controversy reported on this activity. It is more or less standard practice for anaesthetic agents to be used during organ retrieval.
The logic behind this will escape those who say ‘if the donor is dead, why is an anaesthetic needed – and if he’s not dead, you should not be doing this.’ The difficult truth, as stated by the anaesthetists and surgeons, is that the cadaver may retain some reflex movement that hinders the smooth retrieval of organs and makes the transplant surgeon’s work difficult. The use of muscle relaxants, for example, helps the process. The reasons have been well argued by the College of Anaesthetists, and, for the time being, have been generally accepted by the profession."
https://www.rcgp.org.uk/policy/position_statements/organ_donation-an_outline_for.aspx
"Brainstem dead patients do not require analgesia or sedation...'for surgery for the retrieval of donor organs. Thus begins the recommendation of the Intensive Care Society (UK) regarding Anaesthesia and Clinical Management During the Donation Operation as published in their booklet of June 1999. The booklet was published to facilitate the establishment of local guidelines for the management of the potential organ donor [1]. However, the relevant section of the document goes on to state that peri-operative neuromuscular blocking agents should be given to prevent reflex muscle contraction and that hypertension may be treated with sodium nitroprusside or a volatile anaesthetic agent such as isoflurane.
Some anaesthetists responsible for the clinical management during the donation operation may be uncomfortable with this guidance. Firstly, under few circumstances do we allow operative surgery with muscle relaxation and without analgesia or anaesthesia, leading to a psychological compulsion to provide anaesthesia. Second, the hypertension and tachycardia that accompanies the donation operation can be distressing for operating theatre personnel to witness and for this reason alone one should always administer anaesthesia or agents to control these reflexes. The procedure causes a mean increase in blood pressure of 31mmHg and a mean heart rate increase of 23 beat.min. This haemodynamic response could be considered to repre- sent an organism in distress and probably occurs at a spinal level, although we are unaware of EEG studies during organ collection to confirm this. Third, death is not an event but a process and our limited understanding of the process should demand caution before assuming that anaesthesia is not required. "
Επισης, στο ιδιο Paper, για το αν μπορει να ξυπνησουν:
"The futility of continuation of artificial support for patients who are clinically brainstem dead is well recognised [11]. In 1981, a retrospective study of 609 neurosurgical patients (dating back to 1962) with a clinical diagnosis of brainstem death showed no survivors."
Απο το: Young PJ, Matta BF. 2000. Anaesthesia for organ donation in the brainstem dead--why bother?, Anaesthesia, 55(2):105-6.
(το [11] που αναφερεται ειναι το Pallis C. ABC of Brain Stem Death. Prognostic significance of a dead brain stem. British Medical Journal 1983; 286: 123-4)
Δεν θελω καν να μπω στη συζητηση για το να υπηρχε η δυνατοτητα να ξυπνουσε μετα απο 20 χρονια. Θα αναφερω επιγραμματικα μονο τα εξης: Καταρχας, ειναι διαφορετικο το κωμα (απο το οποιο ΙΣΩΣ ξυπνησεις) απο τον εγκεφαλικο θανατο, και κατα δευτερον...ειναι πιο ανθρωπινο να εισαι κλεισμενος στον εαυτο σου επι 20 χρονια και να ξυπνησεις οντας κατακοιτος επι τοσο καιρο σε ενα κρεβατι;;!
Οι οποίες εξετάσεις σε ιδιώτες θα είναι, έλα εντάξει αφού πέθανε τον βλέπω, άντε και περιμένει ο
εφοπλιστής στον 4ο για το νεφρό και έχει πληρώσει και ένα καράβι λεφτά.![]()
Φανταζομαι κανεις πλακα (αν και σε ιδιαιτερα σοβαρο θεμα), γιατι δεν μπορω να πιστεψω οτι μετα απο οσα εχουμε πει, και θα επρεπε να ξερουμε ολοι μας, πιστευεις οτι αμα εισαι δωρητης οργανων σε εξεταζει ενας καποιος ιδιωτης, και μετα τα οργανα σου πανε...καπου, και οχι εκει που πρεπει. Αν ηταν ρε παιδια να ειναι μαφιοζοι οι γιατροι, θα περιμεναν να εχεις καρτα δωρητη για να κανουν την παρανομια; Εκει θα κολλουσαν;!!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Lautreamont
Εκκολαπτόμενο μέλος


...δεν μπορω να πιστεψω οτι μετα απο οσα εχουμε πει, και θα επρεπε να ξερουμε ολοι μας, πιστευεις οτι αμα εισαι δωρητης οργανων σε εξεταζει ενας καποιος ιδιωτης, και μετα τα οργανα σου πανε...καπου, και οχι εκει που πρεπει. Αν ηταν ρε παιδια να ειναι μαφιοζοι οι γιατροι, θα περιμεναν να εχεις καρτα δωρητη για να κανουν την παρανομια; Εκει θα κολλουσαν;!!
..ωραία όλα αυτά τα άμπστρακτς,
ωραία κι η τιθάσευση της ανθρωπιάς μας
και η ασίστ της καρδιάς και των νεφρών
στον άγνωστο Χ που είναι σχεδόν σκοτωμένος
κι έχει βγάλει στο σφυρί την ζωή του:
"το αίμα τρέχει από τα μάτια μου, τα ρουθούνια
και το στόμα μου, μη μ' εγκαταλείπετε. Υπερασπισθείτε με"
και πως να μείνεις ασυγκίνητος,
όταν ο ένας είναι μισοπεθαμένος αλλά χωρίς αισθήσεις
ενώ ο άλλος μισοπεθαίνει ΜΕ τις αισθήσεις του...
ΑΛΛΑ...
μιλάμε για ένα σύστημα ντοκτορικής εν ελλάδι
που δεν ξέρω πόσοι μάθατε
ότι προχτές αντιπροχτές πέθανε ένα νεαρό μοντέλο
επειδή δεν είχε ασφάλιση, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
δεν είχε ασφάλιση δεν είχε Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Η
Δ-Ε-Ν Ε-Ι-Χ-Ε Α-Σ-Φ-Α-Λ-Ι-Σ-Η
κι ήταν 25 και δε τη βάλανε έγκαιρα στην εντατική
(ναι για το μοντέλο από τη Γεωργία, της Μενεγάκη λέω)
και ξεψύχησε (από ολιγωρία?)


και πιθανολογείται τώρα ΟΤΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΑΣ
ΘΑ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΙ ΟΤΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ (μπαχαχα) επειδη βγηκανε καρτουλες
δωρητη (οργανων) όπως ακριβώς και με το σπέρμα
κι άρα ΛΑΔΙ, εξασφαλιστήκαμε από το (παρα)εμπόριο
και παύει δια παντός η μαύρη σύγχυση.




κι ο νεκρός θα είναι indeed νεκρός καθώς θα υποστεί επίμονες
εξετάσεις πριν τη βεβαίωση του (άστο μηχάνημα να χτυπάει και κάθε μπιμπ
ας είναι μια καρδιολογική εκτροπή, ένα βήμα μεγαλύτερης απομάκρυνσης
από τον μουχλιασμένο κι αποπνικτικό μας κόσμο)
Οι γιατροί φίλε ινσόμνιακ δεν είναι φιλόφρονες κριτικοί επιστήμονες χωρίς διασυνδέσεις
αλλά κάποιες φορές εγκυμονούνε τέρατα και είναι πιο έμποροι από τους εκ μικρασίας εμποράκους.
Και ναι, προκειμένου ο κωματώδης νεαρός να πάει μια ώρα αρχύτερα από κει που μας ήρθε
επειδή μας πιάνει κι ένα κρεβάτι και η λέξη "ελπίδα" επενεργεί όσο κι η λέξη "φασιανός"
στον εφημέριο ιατρό που βρωμά τη μυρωδιά υπεσχημένων 200ευρων,
ένα πτώμα που δεν είναι ακόμα πτώμα, μπορεί να αποτελέσει το σκουριασμένο σίδερο της ηθικής
του σήψης αναχαιτίζοντας και τις τελευταίες αμφιβολίες μας.
Πως?
τραβάς ένα σωληνάκι..
..κι εκτός από το να σώζεις μια ζωή, γεμίζεις και μια μπάνκα.
Νομίζω ότι αυτό που ζητάμε επιφέρει μια συγκατάθεση, μια ολοκληρωτική
άρνηση, που δεν πληρώνεται με λέξεις ούτε με χρήμα φυσικά να συντηρείται
κανείς από ελπίδες αδύνατης θέλησης, μια ριζική ιδέα αδυναμίας που έρχεται να
την επικυρώσει η μηδαμινότητα των δήθεν καθηκόντων μας (δηλ καθήκον είναι
να δώσουμε ζωή σκοτώνοντας μιας και η αναχαίτιση του θανάτου είναι σύμφυτη
με την απογείωση στους ουρανούς..

προσεγγίζοντας απελπισμένα κι εξώφθαλμα το τρίπτυχο "κερδοφορώ, ζεις, πεθαινει"..
Εύθραυστα τα κρύσταλλα

γιατί είναι εύκολο να παραστήσεις τον ταπεινό

ότι πρέπει να ζήσει από ελεημοσύνη οργάνων ανθρώπων που ακόμη δεν πέθαναν
(δε μιλάμε για τους ήδη νεκρούς)
Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε αυτή την ελεημοσύνη και τη μετατρέπουμε
σε νόμο για να χώσουμε το χέρι μας όπως κάνουμε με τη γαλοπούλα
να βρούμε κανένα ευρώ δίπλα από την αορτή του ...
Οι ετοιμοθάνατες σούλα ζιζέλ ματούλα αν τις προσθέσεις κάνουν 11880
κι επίσης συκώτι πάγκρεας καρδιά κάνουν επίσης 11880
και τέλος η αμοιβή για κάθε μεταμόσχευση κάνει πάλι 11.880 ευρώ (έκαστη).
(πέσαμε και σε τσίπυ γιατρό με δίπλωμα Βομβάης)
Δε το λες τυχαίο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Insomniac
Πολύ δραστήριο μέλος


..ωραία όλα αυτά τα άμπστρακτς,
ωραία κι η τιθάσευση της ανθρωπιάς μαςκαι η ασίστ της καρδιάς και των νεφρών
στον άγνωστο Χ που είναι σχεδόν σκοτωμένος
κι έχει βγάλει στο σφυρί την ζωή του:
"το αίμα τρέχει από τα μάτια μου, τα ρουθούνια
και το στόμα μου, μη μ' εγκαταλείπετε. Υπερασπισθείτε με"
και πως να μείνεις ασυγκίνητος,
όταν ο ένας είναι μισοπεθαμένος αλλά χωρίς αισθήσεις
ενώ ο άλλος μισοπεθαίνει ΜΕ τις αισθήσεις του...
ΑΛΛΑ...
μιλάμε για ένα σύστημα ντοκτορικής εν ελλάδι
που δεν ξέρω πόσοι μάθατε
ότι προχτές αντιπροχτές πέθανε ένα νεαρό μοντέλο
επειδή δεν είχε ασφάλιση, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
δεν είχε ασφάλιση δεν είχε Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Η
Δ-Ε-Ν Ε-Ι-Χ-Ε Α-Σ-Φ-Α-Λ-Ι-Σ-Η
κι ήταν 25 και δε τη βάλανε έγκαιρα στην εντατική
(ναι για το μοντέλο από τη Γεωργία, της Μενεγάκη λέω)
και ξεψύχησε (από ολιγωρία?)
και πιθανολογείται τώρα ΟΤΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΑΣ
ΘΑ ΠΑΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΙ ΟΤΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ (μπαχαχα) επειδη βγηκανε καρτουλες
δωρητη (οργανων) όπως ακριβώς και με το σπέρμα
κι άρα ΛΑΔΙ, εξασφαλιστήκαμε από το (παρα)εμπόριο
και παύει δια παντός η μαύρη σύγχυση.
κι ο νεκρός θα είναι indeed νεκρός καθώς θα υποστεί επίμονες
εξετάσεις πριν τη βεβαίωση του (άστο μηχάνημα να χτυπάει και κάθε μπιμπ
ας είναι μια καρδιολογική εκτροπή, ένα βήμα μεγαλύτερης απομάκρυνσης
από τον μουχλιασμένο κι αποπνικτικό μας κόσμο)
Οι γιατροί φίλε ινσόμνιακ δεν είναι φιλόφρονες κριτικοί επιστήμονες χωρίς διασυνδέσεις
αλλά κάποιες φορές εγκυμονούνε τέρατα και είναι πιο έμποροι από τους εκ μικρασίας εμποράκους.
Και ναι, προκειμένου ο κωματώδης νεαρός να πάει μια ώρα αρχύτερα από κει που μας ήρθε
επειδή μας πιάνει κι ένα κρεβάτι και η λέξη "ελπίδα" επενεργεί όσο κι η λέξη "φασιανός"
στον εφημέριο ιατρό που βρωμά τη μυρωδιά υπεσχημένων 200ευρων,
ένα πτώμα που δεν είναι ακόμα πτώμα, μπορεί να αποτελέσει το σκουριασμένο σίδερο της ηθικής
του σήψης αναχαιτίζοντας και τις τελευταίες αμφιβολίες μας.
Πως?
τραβάς ένα σωληνάκι..
..κι εκτός από το να σώζεις μια ζωή, γεμίζεις και μια μπάνκα.
Νομίζω ότι αυτό που ζητάμε επιφέρει μια συγκατάθεση, μια ολοκληρωτική
άρνηση, που δεν πληρώνεται με λέξεις ούτε με χρήμα φυσικά να συντηρείται
κανείς από ελπίδες αδύνατης θέλησης, μια ριζική ιδέα αδυναμίας που έρχεται να
την επικυρώσει η μηδαμινότητα των δήθεν καθηκόντων μας (δηλ καθήκον είναι
να δώσουμε ζωή σκοτώνοντας μιας και η αναχαίτιση του θανάτου είναι σύμφυτη
με την απογείωση στους ουρανούς..), το φως που θα παύσει να λιγοστεύει
προσεγγίζοντας απελπισμένα κι εξώφθαλμα το τρίπτυχο "κερδοφορώ, ζεις, πεθαινει"..
Εύθραυστα τα κρύσταλλατων ταπεινών αισθημάτων
γιατί είναι εύκολο να παραστήσεις τον ταπεινόμε το ανεμοδαρμένο πρόσχημα
ότι πρέπει να ζήσει από ελεημοσύνη οργάνων ανθρώπων που ακόμη δεν πέθαναν
(δε μιλάμε για τους ήδη νεκρούς)
Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε αυτή την ελεημοσύνη και τη μετατρέπουμε
σε νόμο για να χώσουμε το χέρι μας όπως κάνουμε με τη γαλοπούλα
να βρούμε κανένα ευρώ δίπλα από την αορτή του ...
Οι ετοιμοθάνατες σούλα ζιζέλ ματούλα αν τις προσθέσεις κάνουν 11880
κι επίσης συκώτι πάγκρεας καρδιά κάνουν επίσης 11880
και τέλος η αμοιβή για κάθε μεταμόσχευση κάνει πάλι 11.880 ευρώ (έκαστη).
(πέσαμε και σε τσίπυ γιατρό με δίπλωμα Βομβάης)
Δε το λες τυχαίο.
Ωραια θα ηταν αν ολοι μπορουσαμε να γραφουμε ποιηματα, και να ζουμε σε εναν κοσμο οπου τιποτα δεν γινεται ποτε, απο φοβο μηπως γινει κατι αλλο κακο. Δυστυχως, ομως, οσο εμεις καθομαστε, η ζωη συνεχιζεται (ή σε καποιες περιπτωσεις, δεν συνεχιζεται).
Αφηστε μας εμας να δωριζουμε τα οργανα μας για εσας λοιπον, αφου εμεις παρακαμπτουμε τον φοβο σας για το να μας αφησουν να πεθανουμε και να δωσουν σε καποιον αλλο αυτο που εμεις προσφερουμε.
Αφηστε και τα αθλια Ελληνικα νοσοκομεια να ανταπεξελθουν ως προς τις αναγκες τους με τους ελαχιστους δοτες οργανων (απο τους λιγοτερους στην Ευρωπη). Αλλα αν χρειαστει να μπειτε εσεις στο νοσοκομειο, δωστε φακελακι, και παρακαλεστε να ανεβειτε στη λιστα μεταμοσχευσεων, γιατι ειναι λιγα και δεν θα φτασουν. Ετσι βοηθατε παραπανω το συστημα. Ε;
Μυστηριο παντως που ο Ελληνας εξεγειρεται περισσοτερο σε οτι εχει να κανει με τη δικη του βολεψη και την βοηθεια/ σεβασμο προς τον συμπολιτη του.
(δεν πηρε εναν πολυ ομορφο λυρικο τονο το thread; )
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 26 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.