

Ωχ, σοβαρά; Εμένα ποτέ. Αλλά μου φαίνεται για καλό και για κακό θα αρχίσω να τις ξεπικρίζωΜύθος;;; Εμένα μου έχει τύχει αρκετές φορές να πικρίζουν.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
lugar
Πολύ δραστήριο μέλος


Έχω την εντύπωση ότι το χειμώνα που οι μελιτζάνες είναι θερμοκηπίου δεν πικρίζουν.Ωχ, σοβαρά; Εμένα ποτέ. Αλλά μου φαίνεται για καλό και για κακό θα αρχίσω να τις ξεπικρίζω
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.


Έχω την εντύπωση ότι το χειμώνα που οι μελιτζάνες είναι θερμοκηπίου δεν πικρίζουν.
Εγώ έχω την εντύπωση ότι έχει να κάνει κάτι με το πότισμα, αλλά μπορεί να λέω και μπαρούφες... πάντως η αλήθεια είναι Λούγκαρ ότι κι εμένα μόνο το καλοκαίρι μου έχει τύχει να πικρίζουν και μάλιστα αυτές που ήταν από τον κήπο μας και ήταν σχετικά μικρές σε μέγεθος.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Kakerlak
Περιβόητο μέλος



Το ταψάκι τελεψε (να υπενθυμίσω ότι είμαστε 2 άτομα στο σπίτι



έντιτ: Δεν χρησιμοποίησα κνορρ (αν κ στο τσακ ήμουν να βάλω στο κιμά)

έντιτ2: Δεν ήταν κ τόσο κουραστικό όσο το φανταζόμουν

Ναι, 1 το βράδυ όλα αυτά ήταν για έναν μουσακά


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Δεσμώτης
Περιβόητο μέλος


Για να μειώσετε τη φυσική πικρότητα που έχει το μελιτζανίδιο, μπορείτε να κάνετε τη μελιτζάνα να «ιδρώσει», ρίχνοντας αλάτι, αφού την έχετε τεμαχίσει, και αφήνοντάς τη για περίπου μισή ώρα.
Με τη διαδικασία αυτή θα αποβληθεί μέρος της υγρασίας της και θα την κάνει να απορροφήσει λιγότερο λάδι κατά το μαγείρεμα. Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού μπορεί να απομακρυνθεί, ξεπλένοντάς το λαχανικό. (Μπάρμπα Στάθης speaking)
Όσο για τις μελιτζάνες θερμοκηπίου, νομίζω πως οι συνθήκες μειωμένου φωτισμού που επικρατούν παίζουν ρόλο στη βιοσύνθεση (ανθοκυανίνες) που με τη σειρά τους παίζουν κορυφαίο ρόλο στη γεύση.
Επίσης η ποιότητα του νερού (πόσο σκληρό είναι), η συχνότητα των ποτισμάτων και ο σπόρος (στα θερμοκήπια αμφιβάλλω αν γίνεται χρήση του αυτού σπόρου με την υπαίθρια ποικιλία, λόγω κόστους και διαφοροποίησης αναγκών ανα σπόρο) επιτελούν τον ρόλο τους στη διαμόρφωση ξεχωριστής γεύσης στις μελιτζάνες θερμοκηπίου. (ειπώθηκε ότι περισσότερο νερό = πιο γλυκός καρπός. Πολύ σωστό.)
Επίσης παίζει μεγάλο ρόλο το αν η ποικιλία μελιτζάνας είναι ένσπορη. Πχ η μελιτζάνα της Θήρας είναι τρομερά γλυκιά κι έχει ελάχιστους σπόρους στο κέντρο της.
Αλήθεια το μελιτζανάκι (ένα από τα πιο νόστιμα γλυκά του κουταλιού) γίνεται με πικρίζουσα μελιτζάνα;

Επίσης, για τους λάτρεις της μελιτζάνας, η εποχή αυτή είναι η πιο πρόσφορη για φύτευση.
Για συμπλήρωση του μελιτζανοπαζλ,
να αναφέρω ότι τα κοτσάνια της μελιτζάνας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας πούδρας που βοηθά στη θεραπεία των αιμορροϊδων.

Για ex-agrotospoudastos, μάλλον καλά τα έγραψα...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
venividivici
Τιμώμενο Μέλος


Εγώ τον κάνω μόνο με μελιτζάνες, σήμερα πρώτη φορά αποφάσισα να τον κάνω με πατάτες
Ορίστε το αποτέλεσμα
Υλικά
Για ένα ταψάκι 30 cm x 20 cm
10 μέτριες πατάτες
Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και είτε τις τηγανίζουμε είτε τι βάζουμε στο φούρνο.. όπως ήδη έχει γραφτεί στα άλλα posts
400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
τον τσιγαρίζουμε με ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μια σκελίδα σκόρδο, λίγο βασιλικό, μισό ματσάκι μαϊντανό, λίγο δυόσμο και λίγη ρίγανη
αλάτι και πιπέρι.....
View attachment 40947
κατά το τσιγάρισμα των παραπάνω υλικών ρίχνουμε ένα ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί και μετά ρίχνουμε λιωμένες-τριμμένες δυο φρέσκιες ντομάτες.... μόλις ψηθεί ρίχνουμε γαλέτα για να απορροφήσει τα ζουμιά
1 ποτήρι γάλα εβαπορέ (μισό εβαπορέ μισό νερό)
Στο κατσαρόλι πριν ζεσταθεί το γάλα ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και 1,5 κουταλιά της σούπας κόρν φλαουρ και ανακατεύουμε συνεχώς,
View attachment 40945
ρίχνουμε δυο κουταλιές βούτυρο γάλακτος και μόλις αρχίζει να πήζει και να κάνει μπουρμπουλήθρες είναι έτοιμη η μπεσαμέλ ... αφαιρούμε από το μάτι το κατσαρόλι και ρίχνουμε ένα αυγό και το χτυπάμε πολύ γρήγορα με ξύλινη κουτάλα για να μην ψηθεί και να ανακατευτεί καλά μέσα στην μπεσαμέλ
Βάζουμε μια βάση από πατάτες
βάζουμε όλο το κιμά
Βάζουμε πάλι μια βάση από πατάτες
View attachment 40944
και
ρίχνουμε την μπεσαμέλ
Πάνω από την μπεσαμελ ρίχνουμε τυρί γκουντα και κερυγκολντ τριμμένα
λίγα κομμάτια λιωμένης ντομάτας και γαλέτα
View attachment 40946
Ραντίζουμε με νερό από πάνω την μπεσαμέλ για να μην "σκάσει" στο ψήσιμο...

Και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα περίπου ώσπου να ροδίσει από πάνω ή μπεσαμελ και να πιει όλο το ζουμί του
Καλή επιτυχία!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
venividivici
Τιμώμενο Μέλος


Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Oralee
Τιμώμενο Μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
venividivici
Τιμώμενο Μέλος


Ναι σε όλα μου τα φαγητά ρίχνω πολλά μυρωδικά... κι όμως γλυκαινει τα φαί δεν γινεται βαρυ...μερακλίδικο γίνεται... έχεις δίκιο....
Είναι μερακλίδικα τα φαγητά μου, χωρίς πολύ αλάτι γιατί εχω μαθει να μην τρωω αλάτι....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ηρώ
Διακεκριμένο μέλος



Eπίσης δοκίμασε αντί για κορν φλαουρ στην μπεσαμέλ να βάλεις κανονικό αλεύρι και να το "τσιγαρίσεις" στην αρχή μαζί με φυτίνη (το βούτυρο γάλακτος είναι υπερβολή) και μετά βάλε το γάλα.
Το κορν φλαουρ εσύ γιατί το βάζεις;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Johnnaousa
Επιφανές μέλος



Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
prinCess.
Επιφανές μέλος


Κόβω τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις βάζω σε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και τις ψήνω μέχρι να πάρουν χρώμα, χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ λάδι, γιατί σιχαίνομαι το πολύ λάδι, λίγο αλάτι και πιπέρι και αυτό ήταν.
Λάδι μπαίνει μόνο στον κιμά, και γενικά γίνεται πιο ελαφρύς από τον κλασσικό, ούτε λάδι στάζει και ούτε από γεύση είναι κατώτερος.
Η μαμά μου, πολλές φορές τις πατάτες τις βράζει, αλλά μια φορά που το επιχείρησα δε με βόλεψε επειδή έλιωνε η πατάτα όταν την έκοβα, οπότε καλύτερα φούρνο.
(επίσης, δε βάζω ποτέ πολλές μελιτζάνες, βάζω ελάχιστη, δλδ μόνο μία στρώση, ίσα ίσα για την γεύση, γιατί δε με τρελαίνει)
@vvv αμάν με αυτές τις φωτογραφίες πρωί πρωί ρεε

Για να δέσει, υποθέτω.Το κορν φλαουρ εσύ γιατί το βάζεις;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
venividivici
Τιμώμενο Μέλος


Τρέχουν σάλια ε;;;;;@vvv αμάν με αυτές τις φωτογραφίες πρωί πρωί ρεε![]()
Εμένα η γευση πατάτας με κιμά δεν μου αρεσει γι αυτό και ποτε δεν τον είχα κάνει με πατάτα μέχρι σήμερα....
Αποφάσισα να το δοκιμάσω... βγήκε πολύ ωραίο αλλά σαν γεύση στον ουρανίσκο προτιμώ κλασικά τις μελιτζανες....
Προτιμώ τον μουσακά μόνο με μελιτζανα όπως το έμαθα από τη μάνα μου και τη γιαγιά μου....

Για να μείνει διαιτητικός ο μουσακάς μπορούμε να ψήσουμε στο φουρνο τις πατάτες και τις μελιτζάνες...για να μην παρουν λαδι,
Να φτιάξουμε το κιμα με ελάχιστο λάδι θα κάνει τη δουλεια του το κρασί και η ντομάτα...για τη γεύση
Και την μπεσαμελ με διαιτητικό γάλα και διαιτητικό βούτυρο......
Πολύ σωστά ^princess^ κορν φλαουρ βαζουμε για να δεσει η μπεσαμελ και για να δώσει βελούδινη υφή στο τελικό αποτέλεσμα...
Ναι, μπορούμε να δέσουμε τη μπεσαμέλ και με το αλεύρι Ηρώ, όπως πρότεινες και πράγματι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο βούτυρο θέλουμε πιο βαρύ ή πιο ελαφρύ....αναλόγως το μεράκλωμα που είπε και η kajira....
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.