Υγιεινή διατροφή

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,404 μηνύματα.
Μιας και το θεμα αφορα την υγιεινη διατροφη,σαφως τα ψαρια ειναι εξαιρετικα απο αποψη θρεπτικοτητας,ωφελιμων λι[αρων κλπ.
Ομως στην εποχη που ζουμε,θελει μια προσοχη και με τα ψαρια και αν αποφευγουμε καποια τουλαχιστον για συχνη ''χρηση'' γιατι δυστυχως τα ψαρια συγκεντρωνουν πολλα βαρεα μεταλλα με πολυ ασχημες συνεπειες για την υγεια.Γενικα τα αφροψαρα(σαρδελες/γαβρος/αθερινα ) και γενικοτερα τα μικρα θεωρουνται πιο ασφαλη απο τα μεγαλα και τα πιο λιπαρα.
Δειτε εδω,ειναι πολυ σημαντικο να τα γνωριζουμε αυτα διοτι υγιεινη διατροφη δεν σημαινει οσον αφορα τα ωφελιμα συστατικα αλλα και το ποσο βλαβερα στοιχεια μπορουν να εχοτυν δυστυχως.

Ψάρια και Βαρέα Μέταλλα​


Τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας, πλούσια σε ω3 απαραίτητα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα. Η Αμερικάνικη καρδιολογική εταιρεία προτείνει την κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων ψαριών εβδομαδιαία, για τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και αρτηριακή υπέρταση.
Μερικά είδη ψαριών όμως μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα μεθυλικού υδραργύρου, PBCs (πολυχλωριούχα διφαινύλια), διοξίνες και άλλους περιβαλλοντικούς ρύπους. Τα επίπεδα αυτών των ουσιών είναι υψηλότερα στα μεγαλύτερα σε ηλικία και μέγεθος ψαριών και θαλασσινά, τα οποία διατρέφονται με μικρότερα ψάρια με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν τις ουσίες αυτές στον οργανισμό τους.

Ο υδράργυρος βρίσκεται φυσιολογικά σε χαμηλά επίπεδα στο έδαφος, τις πέτρες και το νερό. Ωστόσο, η μισή ποσότητα υδραργύρου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα σήμερα προέρχεται από την καύση ορυκτών, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό άεριο, ενώ συνεισφέρει επιπρόσθετα η αποτέφρωση των απορριμάτων, η εξόρυξη και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες. Αυτός ο υδράργυρος, λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, πέφτει κατευθείαν στη θάλασσα ή άλλα υδάτινα σώματα ή στο έδαφος, από όπου καταλήγει στη θάλασσα. Σε αυτή τη μορφή ο υδράργυρος δεν είναι υδιαίτερα επικίνδυνος, διότι οι ζωντανοί οργανισμοί μπορούν να τον ξεφορτωθούν γρήγορα. Ωστόσο, τα βακτήρια μετατρέπουν τον υδράργυρο, καθώς μεταφέρεται στο βυθό από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και τοξική μορφή, το μεθυλο-υδράργυρο, ο οποίος καταλήγει στο φυτοπλαγκτόν, και από εκεί στο ζωωοπλαγκτόν. Το τελευταίο αποτελεί τροφή για μικρά ψάρια και αυτά για μεγαλύτερα ψάρια. Συνεπώς, τα μεγαλύτερα ψάρια, όπως ο καρχαρίας και ο ξιφίας, συσσωρεύουν μεγαλύτερες ποσότητες μεθυλο-υδραργύρου στους μυς τους (το κρέας των ψαριών).

Ο υδράργυρος και ειδικότερα, ο μεθυλο-υδράργυρος που συσσωρεύεται στους ανθρώπινους και ζωικούς οργανισμούς, μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο των εμβρύων και των παιδιών. Η έκθεση στον υδράργυρο συνδέεται επίσης με βλάβες στα νεφρά και το συκώτι και με την εξασθένιση των καρδιαγγειακών, ανοσοποιητικών και αναπαραγωγικών συστημάτων. Επίσης, μπορεί να συσσωρευτεί στον οργανισμό της γυναίκας, που σε κατάσταση εγκυμοσύνης μεταφέρει τον υδράργυρο στο έμβρυο.
Το αν είναι καλό ένα άτομο να καταναλώνει ψάρια και σε ποια ποσότητα εξαρτάται από το στάδιο της ζωής στο οποίο βρίσκεται:

  • Παιδιά και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης συμβουλεύεται από τον FDA να αποφεύγουν ψάρια που έχουν πιθανώς μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Προτείνεται να καταναλώνουν το πολύ 2 γεύματα την εβδομάδα ψάρια και θαλασσινά που φαίνεται να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως μικρά ψάρια, και ψάρια γνωστής προέλευσης.
  • Για άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριού ξεπερνούν τους πιθανούς κινδύνους και έτσι προτείνεται η συχνή κατανάλωσή τους.
  • Η κατανάλωση ποικιλίας ψαριών μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση πιθανών επιπτώσεών τους στην υγεία.
Πιθανή έκθεση σε κάποιους ρύπους μπορεί να μειωθεί με την αφαίρεση του δέρματος των ψαριών αυτών πριν το μαγείρεμα.

Δεν είναι όμως όλα τα ψάρια πλούσια σε υδράργυρο.
Περισσότερο επικίνδυνα είναι τα μεγάλα και λιπαρά ψάρια.


Με βάση τη διαδικτυακή βάση δεδομένων https://seaturtles.org/programs/mercury/, η εβδομαδιαία κατανάλωση 120γρ (4oz) από καρχαρία, ξιφία, τόνο κιτρινόπτερο (yellowfin όπως στις ελληνικές κονσέρβες τόνου) ή μακρύπτερο (Albacore), ή μεγαλόφθαλμο (Bigeye/ Ahi), σκουμπρί (μόνο τα εξής: βασιλικό ή Ισπανικού κόλπου ή Ατλαντικού), πέστροφα ανοικτής θαλάσσης, σφυρίδα, κολιό, λαβράκι (Χιλής), καθρεπτόψαρο Ατλαντικού, μάρλιν (είδος μεγάλου ψαριού) είναι αρκετή για να ξεπεραστεί το όριο έκθεσης σε υδράργυρο μέσω της διατροφής (>100%). Αντίθετα, ο σολομός, η πέστροφα γλυκού νερού, οι γαρίδες, οι σαρδέλες, η μαρίδα, ο γάβρος, ο αστακός, η ρέγγα, ο μπακαλιάρος, τα όστρακα, περιέχουν πάρα πολύ μικρές ποσότητες υδραργύρου και μπορούν να καταναλώνονται πιο ελεύθερα.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει η προέλευση και ο τόπος ανάπτυξής τους, το αν είναι ανοιχτής θαλάσσης ή ιχθυοτροφείου ή από κάποια τοποθεσία όπου έχει συμβεί σημαντική ρύπανση από βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, ή/και άλλους ρύπους. Για παράδειγμα, η πέστροφα γλυκού νερού δεν έχει πολύ υδράργυρο, ενώ η πέστροφα ανοικτής θαλάσσης έχει.
Επομένως αν καταναλώνουμε τις προτεινόμενες ποσότητες ψαριών και θαλασσινών και φροντίζουμε ώστε να υπάρχει ποικιλία, δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε για τις ποσότητες υδραργύρου και άλλων ρύπων που περιέχονται σε αυτά.
Και εδω λεει σηναντικα πραγματα

Ποια ψάρια είναι πιο επιβαρυμένα σε βαρέα μέταλλα;

Ποια ψάρια να τρώμε και ποια να αποφεύγουμε;

Οι επιπτώσεις στην υγεία μας​


Ο μόλυβδος, σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές της σύνθεσης της αιμοσφαιρίνης, οδηγώντας το άτομο σε αναιμία, ενώ παράλληλα μπορεί να αποβεί καταστροφικός για το νευρικό σύστημα και το συκώτι. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπαθή στις συγκεντρώσεις μολύβδου. Ο υδράργυρος δρα ως νευροτοξίνη και η αυξημένη συγκέντρωσή του οδηγεί το άτομο σε διαταραχές της συμπεριφοράς, σε αλλοιώσεις της οπτικής οξύτητας, τρέμουλο, αδυναμία συγκέντρωσης, ενώ μπορεί να αποβεί μοιραίος και για τη νεφρική λειτουργία. Τέλος, το κάδμιο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρικές βλάβες, προβλήματα στο καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό σύστημα, ενώ ενοχοποιείται και για καρκίνο των οργάνων αναπαραγωγής και των πνευμόνων.

Τα όρια​


Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για να διασφαλίσει υψηλά επίπεδα δημόσιας υγείας έχει θεσπίσει με νομοθετική ρύθμιση τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για ορισμένες ουσίες που επιμολύνουν τα τρόφιμα. Σε αυτές τις ουσίες συμπεριλαμβάνονται και τα βαρέα μέταλλα. Ο κανονισμός θεσπίζει τα μέγιστα επιτρεπτά όρια για να προστατεύσει την υγεία των πλέον ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, όπως π.χ. των παιδιών, των ηλικιωμένων και των εγκύων. Τα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους περιβαλλοντικούς ρύπους, διότι τα ύδατα μπορούν να μολυνθούν εύκολα από τα βιομηχανικά λύματα.

Ξιφίας και σολομός πιο επιβαρυμένα ψάρια​


Ετσι, μετά από διάφορες εκθέσεις των επιπέδων του υδραργύρου σε κάποια είδη ψαριών, όπως ο σολομός και ο ξιφίας, οι ευρωπαϊκές αρχές εξέδωσαν προειδοποιήσεις ότι αυτά τα ψάρια θα πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη και στον θηλασμό καθώς και στην παιδική ηλικία. Περιστασιακή κατανάλωση από άλλους καταναλωτές δεν είναι πιθανό να δημιουργήσει πρόβλημα, ωστόσο η πρόσληψη πρέπει να περιορίζεται το πολύ σε μία φορά την εβδομάδα.

Για να είμαστε ασφαλείς​


Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση ψαριού γενικότερα στη διατροφή μας. Τα ψάρια αποτελούν μια ομάδα εξαιρετικά θρεπτικών τροφίμων και καταλαμβάνουν σημαντική θέση σε ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής. Ορισμένα από αυτά συγκαταλέγονται στις πλουσιότερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, ενώ παράλληλα προσφέρουν και άλλα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη A και D, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο.

Για τον λόγο αυτόν, οι διεθνείς συστάσεις αναφέρουν πως το ψάρι θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τουλάχιστον 2 φορές, με τη μία μερίδα να προέρχεται από λιπαρά ψάρια, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Οπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πως έχει σημασία και το είδος των ψαριών που καταναλώνουμε.

Γενικά, ο κίνδυνος μόλυνσης από ρυπογόνες ουσίες του περιβάλλοντος, όπως είναι τα βαρέα μέταλλα, είναι υψηλότερος στα μεγάλα ψάρια και σε εκείνα που ζουν περισσότερο, καθώς οι ουσίες αυτές έχουν την τάση να συσσωρεύονται στο σώμα των ψαριών. Επομένως, επιλέγοντας μικρότερα ψάρια, όπως για παράδειγμα σαρδέλα και γαύρο έναντι του σολομού και του ξιφία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Έχω τις εξής απορίες,αν ασχολείσαι δηλαδή.

Τη σαρδέλα πως την κάνεις κάνεις περίπου ;
Έχεις δει να πουλάνε γαύρο/σαρδέλα καθαρισμένα ;
Μπορείς είτε να τα αγοράσεις φρέσκα ολόκληρα είτε έτοιμα φιλεταρισμένα απ' τα ψυγεία με τα συσκευασμένα (ξέρω ότι έχει η Trata). Σαρδέλα ομολογώ πως δε φτιάχνω σχεδόν ποτέ, κυρίως έξω την τρώω γιατί δεν την τρώει ο πατέρας μου. Επίσης γαύρο στον Σκλαβενίτη μπορείς να τους πεις να στον καθαρίσουν αυτοί (ουσιαστικά το κεφάλι κόβεις), στον Βασιλόπουλο καθαρίζουν μόνο μεγάλα ψάρια.
Τα καπνιστά ψάρια πχ σολωμός θεωρούνται ωμά και θέλουν κανονικό ψήσιμο ;
Όχι. Το καπνιστό ψάρι τρώγεται έτσι, το αγοράζεις συσκευασμένο και το χρησιμοποιείς. Ο καπνιστός σολομός είναι στα ψυγεία (δίπλα στο προσούτο, το αυγοτάραχο και τις λοιπές βλακειούλες), το καπνιστό σκουμπρί μπορεί να το βρεις και σε ψυγείο και σε κονσέρβα. Πέστροφα μόνο σε ψυγείο έχω δει. Το ίδιο και ρέγκα.

Όταν λες μπακαλιάρο/κοκκινόψαρο βραστά εννοείς τα κάνεις σούπες ; ξέρεις αν θέλουν καθάρισμα, γιατί έχουν και λέπια, οι πέτσες τους δεν ξέρω αν τρώγονται ;
Ναι. Βάζεις διχτάκι μες στην κατσαρόλα (ή αν έχεις κάποιο μικρό σουρωτήρι για μακαρόνια και χωράει μέσα) και το τοποθετείς πάνω στα λαχανικά, οπότε βράζεις το ψάρι μαζί με τα υπόλοιπα μεν (για να αφήνει νοστιμιά), ξεχωριστά δε (για να μη γεμίσει η σούπα κόκαλα). Στα κατεψυγμένα μπορεί να βρεις καθαρισμένα φιλέτα, οπότε δεν έχουν λέπια. Αν πάρεις φρέσκο όμως πάλι πρέπει ή να στο καθαρίσουν αυτοί, ή μόνη σου. Καταλαβαίνεις εύκολα πότε ένα ψάρι έχει λέπια αν το περάσεις μ ένα μαχαίρι απαλά, με φορά απ την ουρά προς το κεφάλι. Οι πέτσες στο βραστό βέβαια δεν είναι και πολύ ωραίες, αλλά θες τρώγονται.
Είμαι πολύ σχετική όπως καταλαβαίνεις :hehe:

Αν και από ότι καταλαβαίνω, το ένα έχει υδράργυρο , το άλλο πρέπει να κοιτάξεις από που ψαρεύεται,δηλαδή και άνοστα και ακριβά και ανθυγιεινά :pfff:
Αχαχαχαχ, και πού να δεις τα καλλυντικά και τα προϊόντα καθημερινής περιποίησης τι έχουν μέσα :P Εκεί είναι που θα φρίξεις!
 

Εχέμυθη

Περιβόητο μέλος

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5,863 μηνύματα.
1-2 πιάτα μπορεί να έχουν ψάρι, ελπίζω να μην πειράζει.

1. Σαλάτα με κινόα και ψιλοκομμένα λαχανικά πχ ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριές, μυρωδικά, λεμόνι και αν θες μπορείς να προσθέσεις και όσπρια νερόβραστα (ρεβυθια, μπιζέλια, φάβα κ.ό.κ.).

2. Μακαρόνια ολικής άλεσης με τόνο κονσέρβα, κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λεμόνι και πιπέρι (είναι πολύ πιο τέλειο απ όσο ακούγεται).

3. Παραδοσιακό μπριαμ φούρνου ή τουρλού κοκκινιστό που τρώτε οι Βορειοελλαδιτες. Δεν είναι κόπος, απλώς κόβεις τα λαχανικά, προσθέτεις καρυκεύματα, λάδι, νερό και τα ψήνεις.

4. Σούπες βελουτέ. Επίσης γελοία προετοιμασία ειδικά αν έχεις χυτρα, τα βράζεις τσακ μπαμ και τα περνάς απ το μπλέντερ. Εγώ έχω 3-4 συνταγές που εναλλάσσω:

- Πατάτα, γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, μπρόκολο, καρότο, κολοκυθάκια, κύβος knorr, αλάτι πιπέρι λάδι λεμόνι.

- Η μοναδική συνταγή του Άκη που κάνω, αλλά με δική μου παραλλαγή (προσθέτω και γλυκοπατάτα): https://akispetretzikis.com/el/categories/soypes/soypa-kolokythas-kastano

- Vichyssoise: Γαλλική σούπα με πατάτες και πράσα, κρεμμύδια, κρέμα γάλακτος. Ανάλογα τα γούστα πάλι βρίσκεις μια συνταγή με μπαχαρικά που προτιμάς.

- Βελουτέ γλυκοπατάτας με red beans (υπάρχουν και σε κονσέρβα), κρεμμύδια, σκόρδο, τζιντζερ και μπαχαρικά.

Έχω για όλες συνταγή αν σε ενδιαφέρει κάποια.

5. Smoothies με μπανάνα, αν θες και έξτρα φρούτα, γιαούρτι, όποιο γάλα φυτικής προέλευσης σ' αρέσει, ένα scoop whey (αν έχεις) και φυστικοβουτυρο/αμύγδαλοβούτυρο. Γενικά με τα smoothies μπορείς να πειραματιστεις ανελέητα, μόνο ασπράδι αυγού μην κάνεις το λάθος να ρίξεις μέσα, πίστεψέ με δεν το θες.

6. Το ίδιο και με τα porridge. Η τέλεια βάση για μένα είναι 3 φλιτζανακια γάλα καρύδας (αποβουτυρωμενο) - 1 φλιτζανακι βρώμη, συν σπόρους (chia, flax κλπ κλπ) συν κακάο αν θες κι από πάνω φρούτα και ξηρούς καρπούς. Πλήρες γεύμα, όχι αστεία.

7. Μπαγκέτα ολικής με μπόλικη σαλάτα μέσα, αυγά, τόνο και κάποια βινεγκρετ.

8. Οτιδήποτε περιλαμβάνει κιμά μπορείς απλά να το φτιάχνεις με κιμά σόγιας. (btw το να είναι ένα τρόφιμο γενετικά τροποποιημένο δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και κακό, απλώς έχει άλλα χαρακτηριστικά).

9. Άλλο υγιεινό σνακ (βέβαια δεν ξέρω αν θα σ αρέσει) είναι καρότα κομμένα (ωμά) ή σελερι ή αγγουράκια με χούμους για dip.

10. Επίσης πολύ ωραίο γεύμα είχα φάει στην Πολωνία, αλμυρό κρουασάν ολικής με χούμους, ρόδι και ρόκα το ένα, με κρέμα τυριού, άνηθο, λαιμ, αγγούρι και καπνιστό σολομό το άλλο.

11. Γεμιστά ορφανά (μπλιαχ) ή με κιμά σόγιας αν θες να σώσεις κάπως την κατάσταση.

12. Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο με κιμά σόγιας (οκ έχουμε αρχίσει να ξεφεύγουμε απ το μισάωρο, ας ξαναμαζευτω)

13. Μπορείς τη μία μέρα να φτιάξεις μπιφτέκια λαχανικών σε γενναία ποσότητα και να τα χώσεις κατάψυξη. Μετά, μπορείς να πάρεις να έχεις πίτες ή τορτιγιες/αραβικές και διάφορες σάλτσες πχ χούμους, μελιτζανοσαλατα, τυροσαλατα, τζατζίκι (όποια προτιμάς) και να φτιάχνεις wraps με τα μπιφτέκια και φρέσκια σαλατουλα μέσα.

14. Πατάτες ολόκληρες με τη φλούδα, καλά πλυμένες, τυλιγμενες σε αλουμινοχαρτο (για έξτρα νοστιμιά σκεπάζεις την πατάτα με χοντρό αλάτι πριν την τυλίξεις). Μια ώρα φούρνο (οκ, είναι μια ώρα αλλά ρε φίλε δε σε δεσμεύει σε τίποτα, διαβάζεις στο μεσοδιάστημα) και μετά την ανοίγεις, διώχνεις το αλάτι και κοπανάς πάνω γιαούρτι, πάπρικα και άνηθο και μαζί με λίγο κόκκινο κρασί είναι ΜΟΥΡΛΙΑ.

15. Σούσι. Πάρε φύλλα για σούσι, ρύζι, μια σαλτσα σόγιας, αγγουράκι, ό,τι άλλο σ αρέσει μέσα (μπορείς αυγά ψαριού, γαρίδες, καπνιστό σολομό, απομίμηση καβουριου που έχει στην κατάψυξη των σούπερ μάρκετ με 1-2 ευρώ), τύλιξέ τα και κόψε τα σε μεριδουλες. Μιαμ.

16. Noodles με λαχανικά, σόγια και μέλι.

17. Τυρόπιτα της τεμπέλας (χωρίς φύλλο) με αλεύρι βρώμης αν δε θες απ' το κλασικό.

18. Μπρόκολο και κουνουπίδι στον φούρνο με λιωμένα τυριά (Ε άμα τριψεις τώρα και λίγο φιλέτο κοτοπουλάκι μέσα δε νομίζω να πέσει η γη να σε πλακώσει)

19. Τσιπς λαχανικών στον φούρνο.

20. Αν δεν μπορείς με τίποτα το σπανακορυζο, δοκίμασε λαχανορυζο αυγολέμονο κι αν θες μπορείς να ρίξεις και λίγο κιμά σόγιας και μυρωδικά μέσα (ουσιαστικά σαν λαχανοντολμαδες αλλά χωρίς να κάθεσαι να πλαθεις ντολμαδες).
Αρχικά thanks, γενικά η Αγάπη καί οι συμβουλές τής είναι life saving!
To 10 αν καί γαμωτο δεν έχω τά υλικά πόσο πόσο νόστιμο! Μα πόσο νόστιμο
 

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,036 μηνύματα.
Αχαχαχαχ, και πού να δεις τα καλλυντικά και τα προϊόντα καθημερινής περιποίησης τι έχουν μέσα :P Εκεί είναι που θα φρίξεις!
Ε ναι αλλά το ψάρι αν το εντάσεις στη διατροφή σου για λόγους υγείας και όχι για γεύση, μετά δεν έχει νόημα .
Να φάμε και τον υδράργυρο όπως τρώμε ή κάνουμε τόσα αλλά να έχει και ένα όφελος( γεύση, οικονομία , ευκολία).
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Δηλαδή θα γυρίσω όλα τα σούπερ μάρκετ και τα ψαράδικα να βρω το τάδε ψάρι , που θέλει καθάρισμα ή ψήσιμο ή μια έξτρα διαδικασία τέλος πάντων που θα το είχα αποφύγει τρώγοντας δυο ωραιότατα αβγά , να καθαρίσω το μπάγκο έπειτα από τις ψαρίλες, να φάω κάτι σίγουρα άνοστο για τα γούστα μου, να πληρώσω και κάτι παραπάνω ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΆ για να βλάψω την υγεία μου :pfff:
 
Τελευταία επεξεργασία:

Εχέμυθη

Περιβόητο μέλος

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5,863 μηνύματα.
Ε ναι αλλά το ψάρι αν το εντάσεις στη διατροφή σου για λόγους υγείας και όχι για γεύση, μετά δεν έχει νόημα .
Να φάμε και τον υδράργυρο όπως τρώμε ή κάνουμε τόσα αλλά να έχει και ένα όφελος( γεύση, οικονομία , ευκολία).
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Δηλαδή θα γυρίσω όλα τα σούπερ μάρκετ και τα ψαράδικα να βρω το τάδε ψάρι , που θέλει καθάρισμα ή ψήσιμο ή μια έξτρα διαδικασία τέλος πάντων που θα το είχα αποφύγει τρώγοντας δυο ωραιότατα αβγά , να καθαρίσω το μπάγκο έπειτα από τις ψαρίλες, να φάω κάτι σίγουρα άνοστο για τα γούστα μου, να πληρώσω και κάτι παραπάνω ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΆ για να βλάψω την υγεία μου :pfff:
Τα αυγά έχουν άλλα οφέλη,τα ω3 λιπαρά οξέα όμως τα βρίσκεις Φουλ στα ψάρια. Μία φορά εδώ στην Ολλανδία είπα να πάρω φρέσκες σαρδέλες, 12€/ κιλό, δε δούλευα κιόλας οπότε το τσούξιμο ήταν ακόμα πιο μεγάλο. Τις τηγανισα και το σπίτι βρωμουσε 2 μέρες (Δεν είχα ταψί για τον φούρνο). Ίσως τα κατεψυγμένα νά είναι μία λύση βέβαια
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,404 μηνύματα.
Τα αυγά έχουν άλλα οφέλη,τα ω3 λιπαρά οξέα όμως τα βρίσκεις Φουλ στα ψάρια. Μία φορά εδώ στην Ολλανδία είπα να πάρω φρέσκες σαρδέλες, 12€/ κιλό, δε δούλευα κιόλας οπότε το τσούξιμο ήταν ακόμα πιο μεγάλο. Τις τηγανισα και το σπίτι βρωμουσε 2 μέρες (Δεν είχα ταψί για τον φούρνο). Ίσως τα κατεψυγμένα νά είναι μία λύση βέβαια
Οκ..σας εχω συνταγη πανευκολη και πεντανοστιμη στο θεμα με τη δικια μας μαγειρικη,και δεν βρωμαει το σπιτι και μιλαμε για ακρως υγιεινη,και θα την πω εδω στα γρηγορα.
Βαζουμε τις σαρδελες αφου τις καθαρισουμε στον ατμο και αφου γινουν σε πολυ λιγα λεπτα,τις βαζουμε σε πιατο,με ωμο λαδι,αλατοπιπερο,ριγανη και τριμμενο σκορδο σε οσους αρεσει το σκορδο,σελινο παρακαλω, και ή λιγο ξυδι,που επειδη εχει το σκορδοκαι το σελινο που του παει πολυ ή λεμονι.
Την εχω στις δικες μας συνταγες,πραγματικα σας το λεω ειναι απιστευτα νοστιμη ετσι η σαρδελα και οτι πιο υγιεινο!
 

Εχέμυθη

Περιβόητο μέλος

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5,863 μηνύματα.
Οκ..σας εχω συνταγη πανευκολη και πεντανοστιμη στο θεμα με τη δικια μας μαγειρικη,και δεν βρωμαει το σπιτι και μιλαμε για ακρως υγιεινη,και θα την πω εδω στα γρηγορα.
Βαζουμε τις σαρδελες αφου τις καθαρισουμε στον ατμο και αφου γινουν σε πολυ λιγα λεπτα,τις βαζουμε σε πιατο,με ωμο λαδι,αλατοπιπερο,ριγανη και τριμμενο σκορδο σε οσους αρεσει το σκορδο,σελινο παρακαλω, και ή λιγο ξυδι,που επειδη εχει το σκορδοκαι το σελινο που του παει πολυ ή λεμονι.
Την εχω στις δικες μας συνταγες,πραγματικα σας το λεω ειναι απιστευτα νοστιμη ετσι η σαρδελα και οτι πιο υγιεινο!
Ω ρε πουπουλινα σαρδέλα !!! Όταν και αν γυρίσω Ελλάδα θα πέσω με τα μούτρα στα ψάρια καί στα θαλασσινά καί ας είναι καταχείμωνο! Τώρα με βάζετε σε σκέψεις να πάω να πάρω κατεψυγμένες από ένα μικρό σούπερ μάρκετ εδώ...
Πωωωω καί γαύρο μαρινάτο θέλω καί ουζακι :/
Ναι το ξέρω ότι είναι το θέμα για την υγιεινή διατροφή αλλά... ξενιτιά
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,404 μηνύματα.
Ω ρε πουπουλινα σαρδέλα !!! Όταν και αν γυρίσω Ελλάδα θα πέσω με τα μούτρα στα ψάρια καί στα θαλασσινά καί ας είναι καταχείμωνο! Τώρα με βάζετε σε σκέψεις να πάω να πάρω κατεψυγμένες από ένα μικρό σούπερ μάρκετ εδώ...
Πωωωω καί γαύρο μαρινάτο θέλω καί ουζακι :/
Ναι το ξέρω ότι είναι το θέμα για την υγιεινή διατροφή αλλά... ξενιτιά
Παντως και οι κατεψυγμενες αν δενε χουν κατι αλλο,πχ αμμωνια που βαζουν σε μερικα ειδη,μια χαρα υγιεινες ειναι.
Ενταξει τρελλαινομαι για τις εικονες που μου εφερες στο μυαλο!
 

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,036 μηνύματα.
Πήρα σκουμπρί κονσέρβα να δω πως είναι.
Μεγάλη αηδία ..δεν τρωγόταν και μύριζε περίεργα.
Θυμάμαι και ένα άλλο ψάρι που είχα πάρει παλιά , αλλά δεν θυμάμαι τι ήταν , φιλέτο ήταν κάπως έφερνε σε μπακαλιάρο, μου προκαλούσε αναγούλα , είχα κάτι φιλέτα τότε τα μαγείρεψα για το σκύλο γιατί του άρεσαν .
Θα δω και σολομό έχοντας κάνα μπιφτέκι παραδίπλα μη μείνουμε και νηστικοί :P
 

Guest 528707

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Πήρα σκουμπρί κονσέρβα να δω πως είναι.
Μεγάλη αηδία .. :P
Όντως η κονσέρβα είναι αηδία και δεν έχει καμία σχέση με το χύμα που υπαρχει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ .

Ζητάς πάντα φιλέτο και το βάζεις στο σχαροτηγανο που λέω εγώ ίσα ίσα τα πάρει και από τις δύο πλευρές, μετά λαδάκι λεμονακι και λίγο μαϊντανό και έχεις το καλύτερο μεζεδάκι για τσιπουρακι ή και χωρίς ;)
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,404 μηνύματα.
Πήρα σκουμπρί κονσέρβα να δω πως είναι.
Μεγάλη αηδία ..δεν τρωγόταν και μύριζε περίεργα.
Θυμάμαι και ένα άλλο ψάρι που είχα πάρει παλιά , αλλά δεν θυμάμαι τι ήταν , φιλέτο ήταν κάπως έφερνε σε μπακαλιάρο, μου προκαλούσε αναγούλα , είχα κάτι φιλέτα τότε τα μαγείρεψα για το σκύλο γιατί του άρεσαν .
Θα δω και σολομό έχοντας κάνα μπιφτέκι παραδίπλα μη μείνουμε και νηστικοί :P
Καλυτερα που δεν σου αρεσε..πολυ υγιεινο απο αποψη λιπαρων αλλα τιγκα και αυτο στα βαρεα μεταλλα.
Επισης αποφευγετε τις κονσερβες εχουν Βισφαινολη Α,ακρως τοξικη ουσια.Αν θελετε κατι αναλογο παρτε σε φακελακια.


Σολομος ειναι εξαιρετικος σε γευση απλα κοιτα την προελευση του
Πραγματικα πολυ καλυτερα απο ιχθυοτροφειο που ειναι ελεγχομενα τα πραγματα για δες εδω

Ένα από τα ψάρια με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά είναι και ο σολομός.

Την ίδια ώρα ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, το οποίο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, είναι το γεγονός της συσσώρευσης βαρέων μετάλλων ιδιαίτερα στα μεγάλα ψάρια, λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης των θαλασσών.

Εξαιτίας της μόλυνσης, τοξικά συστατικά γίνονται μέρος της τροφής των ψαριών και επομένως όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ζωής τους, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες υψηλής συγκέντρωσης στο σώμα τους παθογόνων ουσιών όπως είναι τα βαρέα μέταλλα.

Τα βαρέα μέταλλα είναι χημικές ενώσεις που σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό. Ο υδράργυρος, για παράδειγμα, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο ανοσοποιητικό, καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα.
Όσο πιο «μεγάλο» είναι το ψάρι (σολομός, τόνος, ξιφίας, μεγάλος κολιός, μεγάλο σκουμπρί) και όσο πιο «επιβαρυμένη» η τροφή του, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να συγκεντρώνει στις λιποαποθήκες του βαρέα μέταλλα, όπως είναι ο υδράργυρος. Υπό αυτή την έννοια τα μεγάλα ψάρια όπως είναι ο σολομός μπορούν, θεωρητικά, να γίνουν επιβλαβή, αν είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες σολομού, που έρχονται στο πιάτο μας, προέρχονται από το εξωτερικό, με αμφίβολές συνθήκες διακίνησης και συντήρησης.

Η πιο ασφαλής λύση επιλογής σολομού (προκειμένου μόνο να επωφεληθούμε από τα οφέλη του) είναι να επιλέξουμε να είναι προέλευσης εκτροφείων (κατά προτίμηση να είναι βιολογικός) με ελεγχόμενες συνθήκες διατροφής (οπωσδήποτε όχι ιχθυάλευρα) ή ακόμη καλύτερα ένα φρέσκο ελληνικό σολομό, που μπορεί να προέρχεται και από εκτροφείο.
[...]

Πω ρε φιλε....μην σας τρομαξω και δεν τρωτε τιποτα... :hehe:
 

Εχέμυθη

Περιβόητο μέλος

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5,863 μηνύματα.
Παντως και οι κατεψυγμενες αν δενε χουν κατι αλλο,πχ αμμωνια που βαζουν σε μερικα ειδη,μια χαρα υγιεινες ειναι.
Ενταξει τρελλαινομαι για τις εικονες που μου εφερες στο μυαλο!
Μωρέ δεν βλέπω και να έρχομαι Ελλάδα σύντομα, με βλέπω να παρακαλάω τις Ελληνίδες φίλες μου για κανένα Greek night. Τι, δεν είναι υγιεινή η ελληνική διατροφή;
 

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,036 μηνύματα.
Όντως η κονσέρβα είναι αηδία και δεν έχει καμία σχέση με το χύμα που υπαρχει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ .

Ζητάς πάντα φιλέτο και το βάζεις στο σχαροτηγανο που λέω εγώ ίσα ίσα τα πάρει και από τις δύο πλευρές, μετά λαδάκι λεμονακι και λίγο μαϊντανό και έχεις το καλύτερο μεζεδάκι για τσιπουρακι ή και χωρίς ;)
Μπα το ψάρι είναι περίεργο και δεν φταίει η κονσέρβα.

Για την τσιπούρα έχουμε καμία άποψη ; γιατί έχω δει στο σούπερ νομίζω .
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Καλυτερα που δεν σου αρεσε..πολυ υγιεινο απο αποψη λιπαρων αλλα τιγκα και αυτο στα βαρεα μεταλλα.
Επισης αποφευγετε τις κονσερβες εχουν Βισφαινολη Α,ακρως τοξικη ουσια.Αν θελετε κατι αναλογο παρτε σε φακελακια.


Σολομος ειναι εξαιρετικος σε γευση απλα κοιτα την προελευση του
Πραγματικα πολυ καλυτερα απο ιχθυοτροφειο που ειναι ελεγχομενα τα πραγματα για δες εδω



Πω ρε φιλε....μην σας τρομαξω και δεν τρωτε τιποτα... :hehe:
Με σαρδέλα θα τη βγάζουμε :P
 

Πουπουλίνα

Επιφανές μέλος

Η Πουπουλίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Ζωγράφος και μας γράφει απο Κόρινθος (Κόρινθος). Έχει γράψει 29,404 μηνύματα.
Μπα το ψάρι είναι περίεργο και δεν φταίει η κονσέρβα.
Σαν γευση συμφωνω απολυτα.Και εμενα καθολου δεν μου αρεσει,μπλιαχ!
Κατα τα αλλα ειναι πολυ καλο απο λιπαρα,αλλα ειπαμε εχει πολλα βαρεα μεταλλα.
Μακρια.
Το πιο ωραιο ψαρι μεσαιου μεγεθους για μενα παντως ειναι τα μπαρμπουνια! Πανακριβα φρεσκα,αλλα μια χαρα κατεψυγμενα.Τα εχεις δοκιμασει; Τηγανητα ή ψητα βεβαιοα αυτα,η στο φουρνο γενικα.Ειναι υπεροχα!
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Ε ναι αλλά το ψάρι αν το εντάσεις στη διατροφή σου για λόγους υγείας και όχι για γεύση, μετά δεν έχει νόημα .
Να φάμε και τον υδράργυρο όπως τρώμε ή κάνουμε τόσα αλλά να έχει και ένα όφελος( γεύση, οικονομία , ευκολία).
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Δηλαδή θα γυρίσω όλα τα σούπερ μάρκετ και τα ψαράδικα να βρω το τάδε ψάρι , που θέλει καθάρισμα ή ψήσιμο ή μια έξτρα διαδικασία τέλος πάντων που θα το είχα αποφύγει τρώγοντας δυο ωραιότατα αβγά , να καθαρίσω το μπάγκο έπειτα από τις ψαρίλες, να φάω κάτι σίγουρα άνοστο για τα γούστα μου, να πληρώσω και κάτι παραπάνω ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΆ για να βλάψω την υγεία μου :pfff:

Αχαχαχαχαχα ο υδράργυρος είναι σε υψηλότερες ποσότητες σε κάτι τεράστια ψάρια που αλιευουν στον Ατλαντικό και τα κάνουν φιλέτα, άμα παίρνεις ψαράκια ελληνικων ιχθυοτροφειων νομίζω είναι κομπλέ. Επίσης τα ψάρια είναι πεντανόστιμα, δεν μπορούσα να το αφήσω να περάσει έτσι αυτό, απλώς θέλουν σωστό μαγείρεμα. Πάρε ένα λαυρακι, ρίξε στο δέρμα του μπόλικο χοντρό αλάτι και ψηστο σε ηλεκτρική ψηστιερα με μια κλίση στη σχάρα (το κεφάλι να κοιτάει κατά κάτω) μέχρι να σταματήσει να τρέχει νερό απ το στόμα του. Άνοιξέ το, ρίξε του λαδολέμονο και λίγη ρίγανη και πες μου μετά αν είναι άνοστο :P Το έφτιαξα σε πρώην φίλη ψηλομύτα που έλεγε ότι τρωει μόνο σε συγκεκριμένα εστιατόρια ψάρι και παραλίγο να φάει και τα κόκαλα.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Πήρα σκουμπρί κονσέρβα να δω πως είναι.
Μεγάλη αηδία ..

Shocked Oh My God GIF


ΤΙ ΛΕΕΙΙΙΙΙΙΙ ΑΑΑΑΑΝΣΝΔΩΔΞΔΚΣΝΣ
 

Guest 528707

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Για την τσιπούρα έχουμε καμία άποψη ; γιατί έχω δει στο σούπερ νομίζω .
Ελπίζω να εννοείς πάντα πελαγισια και όχι ιχθυοτροφειου ..

Τσιπούρα και γενικά μεγάλα ψάρια εμείς πάντα τα βάζουνε στα κάρβουνα με αρκετό λαδάκι και λεμονακι αλλιώς λαδόκολλα και στο φούρνο με φέτες από λεμόνι ή ντομάτα και μαϊντανό ανάλογα τις προτιμήσεις
 

yorkie

Πολύ δραστήριο μέλος

Η yorkie αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 1,468 μηνύματα.
Θα με λιθοβολήσετε ορισμένοι αλλά....

Κάνω εμετό και μόνο στην μυρωδιά των ψαριών. Εξαίρεση ο τόνος Αλοννήσου, ο καπνιστός. Κατά τα άλλα δεν αγγίζω ψάρια, απεχθάνομαι ακόμη και να τα τρώνε οι διπλανοί μου. Έχω προσπαθήσει να φάω σε ταβέρνες και μια φορά σε καλό εστιατόριο κτλ που για τους λάτρεις θεωρείται τοπ (βαρούλκο). Ε μια μπουκιά τσιλιβιθρα έτρωγα (δεν μ αρέσει τίποτα, οποιο ψάρι σε οποια μορφή) και πάσαρα όλο το πιάτο αλλου. Ειλικρινά μου ερχόταν αναγούλα. Οριακά να φτύσω τη μπουκιά σε χαρτοπετσέτα (πραγμα που δεν έκανα σφίγγοντας τα δόντια μόνο και μόνο για να μην αηδιασω τους δίπλα).

Ωστόσο, τρώω μαλάκια με αγαπημένο το χταποδάκι😋

ΥΓ:τελείωσε η γκρινια μου :upside:
 

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3,036 μηνύματα.
Εγώ τρώω στις ταβέρνες, όταν τρώνε όλοι , αλλά δεν είναι ότι τα επιθυμώ .
 

dum dum boy

Διάσημο μέλος

Ο Θανάσης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει απο Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,940 μηνύματα.
τα πιο υγιεινά ψάρια είναι τα ψιλά. σαρδέλα, γάβρος μια χαρά είναι και είναι ελευθέρας βοσκής. τα μεγαλύτερα έχουν βαρέα μέταλλα και ένα σωρό χημείες για να διατηρούνται "φρέσκα" μέχρι να τα αγοράσει κανείς.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Αχαχαχαχαχα ο υδράργυρος είναι σε υψηλότερες ποσότητες σε κάτι τεράστια ψάρια που αλιευουν στον Ατλαντικό και τα κάνουν φιλέτα, άμα παίρνεις ψαράκια ελληνικων ιχθυοτροφειων νομίζω είναι κομπλέ. Επίσης τα ψάρια είναι πεντανόστιμα, δεν μπορούσα να το αφήσω να περάσει έτσι αυτό, απλώς θέλουν σωστό μαγείρεμα. Πάρε ένα λαυρακι, ρίξε στο δέρμα του μπόλικο χοντρό αλάτι και ψηστο σε ηλεκτρική ψηστιερα με μια κλίση στη σχάρα (το κεφάλι να κοιτάει κατά κάτω) μέχρι να σταματήσει να τρέχει νερό απ το στόμα του. Άνοιξέ το, ρίξε του λαδολέμονο και λίγη ρίγανη και πες μου μετά αν είναι άνοστο :P Το έφτιαξα σε πρώην φίλη ψηλομύτα που έλεγε ότι τρωει μόνο σε συγκεκριμένα εστιατόρια ψάρι και παραλίγο να φάει και τα κόκαλα.

που να στο κάνω εγώ στα κάρβουνα. εκεί να δεις. μάστορας. :playboy:

το κακό όμως με κάτι λαβράκια, τσιπούρες, φαγκριά και άλλα είναι ότι προέρχονται από ιχθυοτροφεία. και εκεί θα βρεις ποιότητες και ποιότητες, αλλά και πάλι... είναι ιχθυοτροφείου. :(
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Ελπίζω να εννοείς πάντα πελαγισια και όχι ιχθυοτροφειου ..

Τσιπούρα και γενικά μεγάλα ψάρια εμείς πάντα τα βάζουνε στα κάρβουνα με αρκετό λαδάκι και λεμονακι αλλιώς λαδόκολλα και στο φούρνο με φέτες από λεμόνι ή ντομάτα και μαϊντανό ανάλογα τις προτιμήσεις

πού βρίσκεις πελαγίσια ρε Μαργαρίτα και πόσο την αγοράζεις; :eek:
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

πωπω, θέμα με ψάρια. τσίμπησα σαν χάνος. :dance3:
 
Τελευταία επεξεργασία:

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Θα με λιθοβολήσετε ορισμένοι αλλά....

Κάνω εμετό και μόνο στην μυρωδιά των ψαριών. Εξαίρεση ο τόνος Αλοννήσου, ο καπνιστός. Κατά τα άλλα δεν αγγίζω ψάρια, απεχθάνομαι ακόμη και να τα τρώνε οι διπλανοί μου. Έχω προσπαθήσει να φάω σε ταβέρνες και μια φορά σε καλό εστιατόριο κτλ που για τους λάτρεις θεωρείται τοπ (βαρούλκο). Ε μια μπουκιά τσιλιβιθρα έτρωγα (δεν μ αρέσει τίποτα, οποιο ψάρι σε οποια μορφή) και πάσαρα όλο το πιάτο αλλου. Ειλικρινά μου ερχόταν αναγούλα. Οριακά να φτύσω τη μπουκιά σε χαρτοπετσέτα (πραγμα που δεν έκανα σφίγγοντας τα δόντια μόνο και μόνο για να μην αηδιασω τους δίπλα).

Ωστόσο, τρώω μαλάκια με αγαπημένο το χταποδάκι😋

ΥΓ:τελείωσε η γκρινια μου :upside:

Θα σε λιθοβολούσα αλλά καταλαβαίνω απόλυτα το αίσθημα που περιγράφεις γιατί ακριβώς έτσι είμαι με την ωμή ντομάτα. Ακριβώς όμως.

(σελυπαμαιthoγιατιταψαρακιαειναιyummyyummy)
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

τα πιο υγιεινά ψάρια είναι τα ψιλά. σαρδέλα, γάβρος μια χαρά είναι και είναι ελευθέρας βοσκής. τα μεγαλύτερα έχουν βαρέα μέταλλα και ένα σωρό χημείες για να διατηρούνται "φρέσκα" μέχρι να τα αγοράσει κανείς.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:



που να στο κάνω εγώ στα κάρβουνα. εκεί να δεις. μάστορας. :playboy:

το κακό όμως με κάτι λαβράκια, τσιπούρες, φαγκριά και άλλα είναι ότι προέρχονται από ιχθυοτροφεία. και εκεί θα βρεις ποιότητες και ποιότητες, αλλά και πάλι... είναι ιχθυοτροφείου. :(
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:



πού βρίσκεις πελαγίσια ρε Μαργαρίτα και πόσο την αγοράζεις; :eek:
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

πωπω, θέμα με ψάρια. τσίμπησα σαν χάνος. :dance3:

Βασικά ο λόγος που έχουν περισσότερο υδράργυρο τα μεγάλα ψάρια είναι γιατί είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν φάει πολλά μικρά, άρα μεγαλύτερη βιοσυσσωρευση. Ο υδράργυρος υπάρχει στη θάλασσα από την ατμοσφαιρική ρύπανση και μετατρέπεται σε επικίνδυνες μορφές από το φυτοπλαγκτόν και το ζωοπλαγκτόν. Δε νομίζω ότι τον προσθέτουν απ' έξω.


Όσο για τα ιχθυοτροφειου, φαντάζομαι είναι κι ανάλογα το ψάρι, γιατί πχ φαγγρί έχω φάει και πεντανοστιμο, έχω φαει και χώμα. Τα λαυρακια όμως δεν έχουν καμία διαφορά ή τουλάχιστον σε καμία περίπτωση διαφορά τέτοια που να δικαιολογεί την τιμή τους και το λέω με μεγάλη σιγουριά γιατί έχω φάει πολλάκις κι απ τα δύο.

ΥΓ: Αχ, άσε Νταμ Νταμ, έχω φάει καλαμάρι ψητό στο τζάκι και φαντάζομαι για τι νοστιμιά μιλάς. Θα κλάψω. Και δεν έχω και τζάκι.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top