Νομίζω πως εννοούμαι το ίδιο.
Εγώ θυμάμαι πως είχα έντονες ενοχές για μία σειρά πράξεων και δεν ένιωθα άνετα να μιλήσω με τον φίλο μου τότε.
Επειδή αυτές οι σκέψεις μου τριβέλιζαν το μυαλό, έκατσα και τις έγραψα σε ένα τετράδιο.
Επίσης, πολλές φορές άνοιγα το word για να εξωτερικεύσω τις σκέψεις μου όχι τόσο για να εκτονώσω το δυσφορικό συναίσθημα όσο για να τις βάλω σε μια σειρά.
Φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα η τεχνική αυτή (με βάση αυτά που διάβασα στο ίντερνετ).
Είναι λέει κατ' εξοχήν τεχνική της θεραπείας Gestalt.
Μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες,
@Katia@;
Ακριβώς!
Το ίντερνετ παρουσιάζει ποια είναι η τεχνικη θεραπεια της Gestalt η οποια προσεγγιζετε περισσότερο από το Ανθρωπιστικό μοντέλο αλλά την χρησιμοποιούν και άλλοι..
Έχω παρακολουθησει 3ημερο σεμινάριο μεσο σχολης που αφορούσε αποκλειστικά αυτή την προσέγγιση από εξειδικευμένο ψυχοθεραπευτη !
Έχει την μορφή ψυχοδραματος ,ενα παιχνιδι ρόλων..
Ούτε αυτό μπορούν να το κανουν όλοι ...
Υπέροχο επισης και το ψυχοδραμα ,αν σε ενδιαφέρει επειδή βλέπω είσαι μέσα σε όλο αυτό δες το και σαν προσέγγιση...έχει βοηθησει αρκετο κοσμο και υπάρχουν θεραπευτές που ασχολούνται μόνο με ψυχοδραμα !
Αυτο που θα σου πω είναι να προσέξεις πάρα μα πάρα πολύ το θεραπευτή που θα αφιέρωση μια συνεδρία
μόλις 45 λεπτών...
και γιατί το λέω αυτό;
Θέλει ιδιαίτερο χειρισμό εφόσον ο θεραπευομενος έρχεται αντιμέτωπος ακόμα και με τον ίδιο του τον εαυτό..
Πολλοί θεραπευομενοι επιλεγουν να βάλουν απέναντι τους ,στην αδεια καρεκλα ,όχι μόνο κάποιο γονέα (τις περισσότερες φορές είναι
ένας από τους δύο) αλλά ένα κομμάτι του εαυτού τους ...Απίστευτα έντονο!
κανουν διαλογο στο εδω και τωρα ...ουσιαστικα ξαναβιωνουν παρα πολυ εντονα συνασθηματα ..
Π.χ
"Ας πούμε τι θα ήθελες να πεις αυτή την στιγμή αν τοποθετούσες απέναντι σου την μητέρα σου ή τον πατέρα σου ;
Αν εσύ ησουν το μικρό παιδί και τους μιλούσες τι θα τους έλεγες;"
Αν ήσουν το μικρό παιδί τι θα έλεγες στον εαυτό του τωρα η και το αντίστροφο!
Ο διαλογος με τον εαυτο σε παει αλλου ...Ξαναβιωνεις μια εσωτερική σύγκρουση..
Σκεψου οτι καποιοι που επιλεγουν άτομα τα οποια δεν ειναι καν εν ζωη, σε τι συναισθηματικη φορτιση μπαινουν ..
Ακριβώς λοιπόν λόγο όλου αυτού ο θεραπευτής πρέπει να μπορεί να σε επαναφέρει , να σε ηρεμήσει και όλο αυτό μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα...
Πάντα μα πάντα μπαίνεις εθελοντικά σε όλο αυτό, κανένας δεν μπορεί να σου το επιβάλει ακόμα και αν είναι πάγια τακτική στις θεραπείες του ...
Όλα αυτά στα λέω γιατί μας έχουν αναφέρει ότι υπήρχαν θεραπευτές που ο άστοχος χειρισμός τους σε αυτή την τεχνική δημιούργησε ακόμα περισσότερα προβλήματα στο θεραπευομενο καθώς εκείνος δεν ήθελε και τόσο ν αγγίξει αυτό το κομμάτι του ...
Με αυτό τον τρόπο αντιλαμβανεσαι πληρως πως παλιά τοξικά, ίσως και τραυματικα μοτίβα σχέσης έρχονται στο σήμερα . .
Τώρα όσο αφορά το ημερολόγιο θα δω αν μπορώ μα στο στείλω σε μήνυμα γιατί δεν θέλω να το βάλω δημόσια να μου πεις αν το δουλεύεις και αν σε βοήθησε!