Βιβλία αυτοβελτίωσης: αποδίδουν - βοηθάνε πραγματικά;

Χαχα και αυτός βρε καλέ μου ;

Τι γίνεται όλοι ψάχνουν να σε αποκαταστήσουν;

Η απώλεια είναι μεγάλο κεφάλαιο!
Άλλο ειναι να χάνεις γονέα, άλλο σύντροφο άλλο φίλο...
Για σκέψου ας πούμε την μητέρα σου!
Νομίζω είναι πάρα πολύ δύσκολο για εκείνη που έχασε το συνοδοιπορο της ...έφυγες εσύ κάνεις την ζωή σου ,έμειναν οι δύο τους...

Ειδικά όλοι εμείς που είμαστε μέσα σε μακροχρόνιος γάμους ....,φευγουν τα παιδια και γυρνώντας στο σπιτι το βράδυ έχουμε ένα άνθρωπο εκεί να μας περιμένει και να τον περιμένουμε... είναι πάρα πολύ δύσκολη και αυτη η απώλεια...Παλεύεις και με την δύναμη της συνήθειας,της μοναξιάς μετά από πάρα πολλά χρόνια!
Παλεύεις να μην έχεις να μοιράζεσαι τους προβληματισμούς σου για τα παιδια ....Για τα ονειρα τους αλλά και για τα δικά σας τώρα που μείνατε μόνοι...

Ειδικά όταν υπάρχει ουσιαστική αγάπη και κατανόηση και δεν υπάρχουν εντάσεις...Οταν έρχεται αυτή η απώλεια δύσκολα διαχειρίζεται...Μπορεί να γκρινιάζεις αλλά σαν τον ανθρωπο σου μετά από χρόνια στο σπίτι δεν υπάρχει!!!!
Εύχομαι η μητέρα σου να το διαχειρίζεται καλά!

Γάμησέτα όπως έγινε το πράγμα τη μανα μου την έχω εδώ.. .. Απρίλιο που θα χει ανοίξει ο καιρός θα την ανεβάσω Αθήνα. Όλο αυτό το καιρό δεν την άφησα μόνη της αλλα ναι από ένα σημείο και μετά το έχω κ εγώ ένα μικρό άγχος. Το σπίτι στην Αθήνα είναι μεγάλο... Δεν είναι απλά ένα 50-60 τμ όπως εδώ που έχω νοικιασει.

Τέλος πάντων θα πηγαινω να τη βλέπω και θα συνηθίσει... Αντε να κάτσω κανα δυο χρόνια ακόμη εδώ να κλείσω 3 ετια κ μετα βλέπουμε.

Ο παππας είναι έξυπνος τυπος. Σου λέει μια χαρά φαίνεσαι κάνε μια οικογένεια να χεις ανθρώπους. Από μια ηλικία κ μετα οι φίλοι χάνονται ειδικά όσοι παντρευτουνε κ κάνουν παιδιά... Μετά θα χεις 3-4 ξεμπαρκους που θα ζουν σαν να είναι teenagers στα 40-50 τους. Και αναπτυσεις κ ιδιορυθμιες που κοινωνικά σε κάνουν απωθητικό ακόμη κ αν δεν είσαι κακός άνθρωπος η ανωμαλος.

Τέλος πάντων είναι ένα θέμα το οποίο εγκρίνω να κάνει κάποιος κ για αυτό δεν μπαίνω κ σε διαδικασία αντιπαραθέσεων. Είμαι υπέρ εννοείται. Απλά ήταν δυσκολη περιοδος τώρα πανω π είχα κατέβει κ εγώ εδώ κάτω κ είχα βάλει μια σειρά έτυχε αυτό. Δε πειραζει πάντως. Υγεία να χουμε ξ όλα καλά.

Γάμησέτα όπως έγινε το πράγμα τη μανα μου την έχω εδώ.. .. Απρίλιο που θα χει ανοίξει ο καιρός θα την ανεβάσω Αθήνα. Όλο αυτό το καιρό δεν την άφησα μόνη της αλλα ναι από ένα σημείο και μετά το έχω κ εγώ ένα μικρό άγχος. Το σπίτι στην Αθήνα είναι μεγάλο... Δεν είναι απλά ένα 50-60 τμ όπως εδώ που έχω νοικιασει.

Τέλος πάντων θα πηγαινω να τη βλέπω και θα συνηθίσει... Αντε να κάτσω κανα δυο χρόνια ακόμη εδώ να κλείσω 3 ετια κ μετα βλέπουμε.

Μπραβο βρε Πάνθηρα! Καταλαβαίνω οτι ειναι δυσκολο ,ειχες μαθει και εσυ αλλιως ..... θέλει υπομονή ......

Οταν χασαμε τον παππού μου η γιαγια μου κόντευε να μαραζώσει ....Τα τελευταια χρονια ειχε και εγκεφαλικο και τον φροντιζε σαν το μωρό της ...
Μετά μας είπαν για λιγο καιρό να ειναι μαζί μας αλλά σταδιακά να την αφήνουμε να πηγαίνει και στο σπιτι μόνη της ,να συνηθίζει...Να τις δίνουμε να κάνει δουλειές να μην τα κάνουμε όλα εμείς για να περνάει και ο χρόνος της !

Ετσι και κάναμε ...μια ηταν σε εμάς μια στη θεία μου μια στο σπίτι της λίγες μέρες...
Μετά από καιρό μας λέει τέλος ,θα μείνω στο σπιτι μου ....

Σιγά σιγά, λίγες μέρες μαζί σου, λίγες μόνη της ...μέχρι να συνηθίσει!!
Ο παππας είναι έξυπνος τυπος. Σου λέει μια χαρά φαίνεσαι κάνε μια οικογένεια να χεις ανθρώπους. Από μια ηλικία κ μετα οι φίλοι χάνονται ειδικά όσοι παντρευτουνε κ κάνουν παιδιά... Μετά θα χεις 3-4 ξεμπαρκους που θα ζουν σαν να είναι teenagers στα 40-50 τους.
Ξέρει μάλλον ο πατερ τι σημαίνει να μεγαλώνεις και να έχεις τον άνθρωπο σου.....

Τη επόμενη φορά πες του να με έχεις στα υπόψιν σου αν δεις καμία καλή κοπέλα,...πλάκα πλάκα ποτέ δεν ξέρεις :D
Τέλος πάντων είναι ένα θέμα το οποίο εγκρίνω να κάνει κάποιος κ για αυτό δεν μπαίνω κ σε διαδικασία αντιπαραθέσεων. Είμαι υπέρ εννοείται. Απλά ήταν δυσκολη περιοδος τώρα πανω π είχα κατέβει κ εγώ εδώ κάτω κ είχα βάλει μια σειρά έτυχε αυτό. Δε πειραζει πάντως. Υγεία να χουμε ξ όλα καλά.
Έτσι υγεία και ασε τον χρόνο να κάνει την δουλειά του με το κομμάτι της μητέρας σου !!

Να θέσει όρια για να μην τον θυματοποιήσει ο Προϊστάμενος και να μην του μεταδόσει τον δικό του πιθανό πανικό ή τυπολατρικές νευρώσεις

Μα αυτό είναι το δύσκολο. Όταν έχεις έναν άνθρωπο που η προσωπικότητα του είναι να σε "κακοποιεί" ενώ η δικιά σου δεν είναι τετοια, δεν μπορείς να θέσεις όρια διότι θα πρέπει κάθε μέρα να δίνεις μάχη για να τα κρατάς και αυτό είναι ενεργειακά και ψυχικά κοστοβορο και σιγα-σιγα σε μετατρέπει σε άλλο άνθρωπο. Τα όρια μπαίνουν στις καταστάσεις που τα παίρνει να μπουν. Εδώ δεν μπορούν να μπουν όρια διότι αν ο άλλος δεν προβεί στην κακοποίηση δεν θα είναι αυτός που είναι, αυτή είναι η προσωπικότητα του, μάλιστα μερικοί περιμένουν και να αντισταθείς για να έχουν νόημα στη ζωή τους και σκοπό, τον σκοπό να σε "σπάσουν". Μόνο να φύγεις μακριά είναι η λύση, όμως αυτό δεν είναι σε κάποιες καταστάσεις εφικτό όπως εξήγησα παραπάνω.

Κοίτα ο συγγραφέας όταν κάνει τέτοιες αναλύσεις δεν χρησιμοποιεί τέτοιες ειδικές λεπτομέρειες. Αυτο που μου γράφεις σαν παράδειγμα μπορεί και να εμπίπτει σε μια δικονομική υπόθεση για την οποία υπεύθυνος να δωσει κατάλληλες συμβουλές ειναι ένας δικηγόρος όχι ενας συγγραφέας.

Δεν αντιλαμβάνομαι τι λες με τον δικηγόρο και τα νομικά. Όπως σου είπα ο συγγραφέας μιλά γενικά για το καλό της αποδοχής, αυτό το ξέραμε και χωρίς τον συγγραφέα, όλοι έχουμε ένα υποτυπώδες μυαλό για να αναλύουμε την κοινή ανθρώπινη εμπειρία μας. Το θέμα είναι να ξεκαθαρίσεις που γίνεται εφαρμογή και που όχι και να διατηρήσεις όσο είναι το δυνατόν στεγανά ώστε να μην περάσει από τον ένα χώρο στον άλλο.

ωστόσο αυτα τα απλά πράγματα που λές ειναι η ουσία την οποία καθημερινά έχουμε ξεχάσει επειδη κάνουμε τα πράγματα περίπλοκα.

Δεν είναι απαραίτητα ξεχασμένα, απλά πολύπλοκοποιούνται στην εφαρμογή όπως σου έγραψα παραπάνω, δεν είναι εύκολα πολλές φορές τα πράγματα.

Μπραβο βρε Πάνθηρα! Καταλαβαίνω οτι ειναι δυσκολο ,ειχες μαθει και εσυ αλλιως ..... θέλει υπομονή ......

Οταν χασαμε τον παππού μου η γιαγια μου κόντευε να μαραζώσει ....Τα τελευταια χρονια ειχε και εγκεφαλικο και τον φροντιζε σαν το μωρό της ...
Μετά μας είπαν για λιγο καιρό να ειναι μαζί μας αλλά σταδιακά να την αφήνουμε να πηγαίνει και στο σπιτι μόνη της ,να συνηθίζει...Να τις δίνουμε να κάνει δουλειές να μην τα κάνουμε όλα εμείς για να περνάει και ο χρόνος της !

Ετσι και κάναμε ...μια ηταν σε εμάς μια στη θεία μου μια στο σπίτι της λίγες μέρες...
Μετά από καιρό μας λέει τέλος ,θα μείνω στο σπιτι μου ....

Έτσι κάνω και εγώ... το έχουμε συζητήσει. Καλό θα ειναι να μείνει μόνη της και όποτε ειναι θα ανεβαίνω και εγώ... θα γίνει πιο δυνατή και ανεξάρτητη !
Σιγά σιγά, λίγες μέρες μαζί σου, λίγες μόνη της ...μέχρι να συνηθίσει!!

Ξέρει μάλλον ο πατερ τι σημαίνει να μεγαλώνεις και να έχεις τον άνθρωπο σου.....

Τη επόμενη φορά πες του να με έχεις στα υπόψιν σου αν δεις καμία καλή κοπέλα,...πλάκα πλάκα ποτέ δεν ξέρεις :D

Έτσι υγεία και ασε τον χρόνο να κάνει την δουλειά του με το κομμάτι της μητέρας σου !!

χαχα μόνος του μου το είπε.... είχε μια περίπτωση αλλά δε προλαβα και εγώ ειχα πολλες δουλειές και μετά τελειωσε η άδεια και έφυγα. Δε πειράζει όταν ξαναπάω αν ειναι διαθέσιμη πάμε για έναν καφέ.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Μα αυτό είναι το δύσκολο. Όταν έχεις έναν άνθρωπο που η προσωπικότητα του είναι να σε "κακοποιεί" ενώ η δικιά σου δεν είναι τετοια, δεν μπορείς να θέσεις όρια διότι θα πρέπει κάθε μέρα να δίνεις μάχη για να τα κρατάς και αυτό είναι ενεργειακά και ψυχικά κοστοβορο και σιγα-σιγα σε μετατρέπει σε άλλο άνθρωπο. Τα όρια μπαίνουν στις καταστάσεις που τα παίρνει να μπουν. Εδώ δεν μπορούν να μπουν όρια διότι αν ο άλλος δεν προβεί στην κακοποίηση δεν θα είναι αυτός που είναι, αυτή είναι η προσωπικότητα του, μάλιστα μερικοί περιμένουν και να αντισταθείς για να έχουν νόημα στη ζωή τους και σκοπό, τον σκοπό να σε "σπάσουν". Μόνο να φύγεις μακριά είναι η λύση, όμως αυτό δεν είναι σε κάποιες καταστάσεις εφικτό όπως εξήγησα παραπάνω.

Ρε φίλε άμα ένας Προϊστάμενος σε παίρνει τηλέφωνα συνεχώς για να σε πιέσει.... και γυρίσεις και του πείς ότι χρειάζεσαι χρόνο για να ανταποκριθείς και πως κάθε 5 λεπτά δεν γίνεται να είσαι έτοιμος για αυτό και του το πείς κοφτά και μετά δεν ξανασηκώσεις τηλέφωνο..... μέχρι να κάνεις τη δουλειά σου... τι θα σ κάνει δηλαδή ; στη τελική αν ειναι μαλάκες ας σε απολύσουν και θα πάρεις αποζημίωση. Κέρδος θα είναι. Θα βρείς κάποια δουλειά , μη μας πιάνει και πανικός.

Εγω θύμαμαι όταν ήταν τα 40 του πατέρα μου επειδή πριν απο αυτό είχα λείψει για κανα μήνα δεν ήθελε ένας προϊστάμενος να φυγω για άλλες 15 μέρες και εγω δε δέχτηκα να φύγω μονο για 2 και να γυρίσω. Τελικά πήρα κανονικά ξανά μια άδεια 15 ημερών.

Δεν αντιλαμβάνομαι τι λες με τον δικηγόρο και τα νομικά. Όπως σου είπα ο συγγραφέας μιλά γενικά για το καλό της αποδοχής, αυτό το ξέραμε και χωρίς τον συγγραφέα, όλοι έχουμε ένα υποτυπώδες μυαλό για να αναλύουμε την κοινή ανθρώπινη εμπειρία μας. Το θέμα είναι να ξεκαθαρίσεις που γίνεται εφαρμογή και που όχι και να διατηρήσεις όσο είναι το δυνατόν στεγανά ώστε να μην περάσει από τον ένα χώρο στον άλλο.

Ότι ο συγγραφέας όταν λέει "Αποδεχτείτε κάποια πράγματα" δεν εννοεί να ειστε στα παπάρια σας εάν διπλα σας βλέπετε να κακοποιούν πχ ένα παιδί... προφανώς και θα το καταγγείλεις αλλα με καθαρό μυαλό και χωρις πανικό και φόβο γιατι ξέρεις οτι ο ΚΑΚΟΣ ειναι ΚΑΚΟΣ αλλα υπάρχουν φάρμακα που θα τον περιορίσουν.

Το παραπάνω παράδειγμα ανήκει σε μια ειδική κατηγορία ποινικού ενδιαφέροντος η οποία έχει συγκεκριμένη αντιμετώπιση και δεοντολογία και δεν αναίρειται αυτό απο τον Συγγραφέα... αυτο εννοουσα οτι δεν ασχολείται με άλλου ειδους επιμέρους λεπτομέρειες.
Δεν είναι απαραίτητα ξεχασμένα, απλά πολύπλοκοποιούνται στην εφαρμογή όπως σου έγραψα παραπάνω, δεν είναι εύκολα πολλές φορές τα πράγματα.

Η μεγάλη πολυπλοκοτητα δημιουργεί νευρώσεις. Και αχρείαστη τυπολατρία για μένα.

Όλα αυτα που γράφεις αναλύονται σε 2 κεφάλαια το ένα εχει τιτλο "Να μαθετε στους αλλους πως θα σας φέρονται" και το άλλο "Βασικές Τακτικές Αποθυματοποίησης".

Όταν λές "δεν μπορώ να το κάνω αυτό" θυματοποιείς τον εαυτό σου λόγω του συναισθηματος της ανασφάλειας.

Αυτα τα ξέρει η κοινή λογική ; Αν ναι γιατί δεν τα εφαρμόζει ; παρά ελάχιστοι - που όντως τα κατέχουν.

Τελευταία επεξεργασία:
Έτσι κάνω και εγώ... το έχουμε συζητήσει. Καλό θα ειναι να μείνει μόνη της και όποτε ειναι θα ανεβαίνω και εγώ... θα γίνει πιο δυνατή και ανεξάρτητη !

χαχα μόνος του μου το είπε.... είχε μια περίπτωση αλλά δε προλαβα και εγώ ειχα πολλες δουλειές και μετά τελειωσε η άδεια και έφυγα. Δε πειράζει όταν ξαναπάω αν ειναι διαθέσιμη πάμε για έναν καφέ.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Ρε φίλε άμα ένας Προϊστάμενος σε παίρνει τηλέφωνα συνεχώς για να σε πιέσει.... και γυρίσεις και του πείς ότι χρειάζεσαι χρόνο για να ανταποκριθείς και πως κάθε 5 λεπτά δεν γίνεται να είσαι έτοιμος για αυτό και του το πείς κοφτά και μετά δεν ξανασηκώσεις τηλέφωνο..... μέχρι να κάνεις τη δουλειά σου... τι θα σ κάνει δηλαδή ; στη τελική αν ειναι μαλάκες ας σε απολύσουν και θα πάρεις αποζημίωση. Κέρδος θα είναι. Θα βρείς κάποια δουλειά , μη μας πιάνει και πανικός.

Εγω θύμαμαι όταν ήταν τα 40 του πατέρα μου επειδή πριν απο αυτό είχα λείψει για κανα μήνα δεν ήθελε ένας προϊστάμενος να φυγω για άλλες 15 μέρες και εγω δε δέχτηκα να φύγω μονο για 2 και να γυρίσω. Τελικά πήρα κανονικά ξανά μια άδεια 15 ημερών.

Ότι ο συγγραφέας όταν λέει "Αποδεχτείτε κάποια πράγματα" δεν εννοεί να ειστε στα παπάρια σας εάν διπλα σας βλέπετε να κακοποιούν πχ ένα παιδί... προφανώς και θα το καταγγείλεις αλλα με καθαρό μυαλό και χωρις πανικό και φόβο γιατι ξέρεις οτι ο ΚΑΚΟΣ ειναι ΚΑΚΟΣ αλλα υπάρχουν φάρμακα που θα τον περιορίσουν.

Το παραπάνω παράδειγμα ανήκει σε μια ειδική κατηγορία ποινικού ενδιαφέροντος η οποία έχει συγκεκριμένη αντιμετώπιση και δεοντολογία και δεν αναίρειται αυτό απο τον Συγγραφέα... αυτο εννοουσα οτι δεν ασχολείται με άλλου ειδους επιμέρους λεπτομέρειες.

Η μεγάλη πολυπλοκοτητα δημιουργεί νευρώσεις. Και αχρείαστη τυπολατρία για μένα.

Όλα αυτα που γράφεις αναλύονται σε 2 κεφάλαια το ένα εχει τιτλο "Να μαθετε στους αλλους πως θα σας φέρονται" και το άλλο "Βασικές Τακτικές Αποθυματοποίησης".

Όταν λές "δεν μπορώ να το κάνω αυτό" θυματοποιείς τον εαυτό σου λόγω του συναισθηματος της ανασφάλειας.

Αυτα τα ξέρει η κοινή λογική ; Αν ναι γιατί δεν τα εφαρμόζει ; παρά ελάχιστοι - που όντως τα κατέχουν.
Ξαναλέω πως εσύ μιλάς για νορμάλ άνθρωπο. Αν πχ του πεις ότι δεν μπορείς να σε παίρνει κάθε 5 λεπτά τηλέφωνο και το κάνει, σεβαστεί τα όρια σου, τότε είναι νορμάλ. Εγώ δεν μιλάω γι'αυτες τις περιπτώσεις, αλλά για ανθρώπους που τους αρέσει να φωνάζουν, να είναι συνέχεια νευρικοί και σε ένταση επειδή έτσι είναι. Αν δηλαδή έχεις προϊστάμενο που κάθε μέρα φωνάζει και σου σπάει τα νεύρα γιατί εσένα σου αρέσει η ησυχία, τότε έχεις πρόβλημα, δεν μπορείς να του πεις "μην φωνάζεις μας ταραζεις" για να του βάλεις όρια διότι από πείσμα αυτοί οι τύποι το κάνουν πιο πολύ βάζοντας σε στόχο όπως στο στρατό για παράδειγμα. Καταλαβαίνεις τι λέω; Έχεις γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους; Και όχι! Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ξέρεις πόσο θα πρέπει να τον ανεχεσαι, διότι νέα δουλειά βρίσκεις αλλά δεν ξέρω πόσο καιρό, μπορεί γρήγορα, μπορεί και ένα ολόκληρο χρόνο. Ιδιαίτερα τα πέτρινα χρόνια 2011-2017 δεν γίνονταν προσλήψεις σε σημαντικό βαθμό, ήταν οι χαμηλότερες από ποτέ.

Συνεχίζω να μην αντιλαμβάνομαι τι περιέγραψα που χρήζει νομικής εξήγησης, ποιο παράδειγμα ανέφερα;

Ερώτηση, αν μπορείς να μάθεις στους άλλους πως θα σου φέρονται, δηλαδή να αλλάξεις την συμπεριφορά τους, τότε γιατί να σε νοιάζει να τους αλλάξεις και σαν ανθρώπους; Δηλαδή ο Ντύρερ μας λέει μην ασχολείσαι μαζί του διοτι δεν αλλάζει ο άνθρωπος είναι αδύνατον ΑΛΛΑ όμως μπορείς να του αλλάξεις την συμπεριφορά του απέναντι σου; Τι ταυτολογια ειναι αυτή;

το πρόβλημα με τα βιβλία αυτοβελτίωσης είναι πως σου πετάνε συμβουλές τις οποίες εσύ διαβάζεις, νιώθεις πως πλέον ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και παίρνεις στιγμιαία ικανοποίηση/αυτοπεποίθηση.

Στην πραγματικότητα όμως δεν μπορείς να κάνεις πράξη αυτές τις συμβουλές απλά και μόνο επειδή τις διάβασες.

Παράδειγμα: «Μην θυματοποιείσαι» το διαβάζεις και λες «ωραία, τέλος, δεν θα είμαι το θύμα πια» περνάει μια μέρα και μετά αντιλαμβάνεσαι πως δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό γιατι δεν διερεύνησες ποτέ 1. το γιατί το έκανες τόσο καιρό, 2. τι επιπτώσεις είχε αυτό για σένα, 3. εργαλεία ώστε να σταματήσεις να το κάνεις, 4. πως το συντηρείς μακροχρόνια, 5. τρόπους να αντιλαμβάνεσαι πότε το κάνεις και να αναγνωρίζεις τα μοτίβα και άλλα.

Είναι σαν λες σε κάποιον διάβασε αυτή τη παράγραφο και θα γίνεις καλά ενώ δεν του έχεις διδάξει την ΑΒ.

Ερώτηση, αν μπορείς να μάθεις στους άλλους πως θα σου φέρονται, δηλαδή να αλλάξεις την συμπεριφορά τους, τότε γιατί να σε νοιάζει να τους αλλάξεις και σαν ανθρώπους; Δηλαδή ο Ντύρερ μας λέει μην ασχολείσαι μαζί του διοτι δεν αλλάζει ο άνθρωπος είναι αδύνατον ΑΛΛΑ όμως μπορείς να του αλλάξεις την συμπεριφορά του απέναντι σου; Τι ταυτολογια ειναι αυτή;

Ο άνθρωπος αυτός δεν θα αλλάξει. Αλλά επειδή βλέπει ότι δε μπορεί να σε χειραγωγήσει τουλάχιστον όχι τόσο ευκολα όσο νόμιζε... Θα σε παρατησει ήσυχο και θα παει σε άλλο στόχο πιο βολικό. Όποτε θα του έχεις μάθει πως δεν πρεπει να σου φέρεται.

Εφόσον δεν αντλεί ικανοποίηση από το να σε χειραγωγεί και να σε ελέγχει θα παψει και θα φυγει.

Αυτη ειναι η βασική ιδέα.

Θες να σ φέρω ένα παραδειγμα ; σε αυτό το σπίτι που νοικιάσω τώρα ο ιδιοκτήτης ήταν ανένδοτος ότι θέλει X ποσο το μήνα.

Του λέω δεν μπορώ να δώσω πανω απο Ψ ποσο το μήνα.

Και ήμουν κόφτος. Το σκέφτηκε κ τελικά συμφωνήσαμε στο Ψ και με Ιντερνετ αλλά χωρίς τα κοινόχρηστα.

Αν με έβλεπε εξαρχής υποχωρητικο εννοείται θα του έδινα την εντυπωση ότι είναι μια λογική απαίτηση.

Δεν το έκανα όμως κ τελικά συμφωνήσαμε σε αυτό το ποσο. Με αλλά λόγια του έδειξα πως θα πρεπει να μ φερθεί. Ο προηγουμενος έδινε περισσοτερα.

Τελευταία επεξεργασία:
το πρόβλημα με τα βιβλία αυτοβελτίωσης είναι πως σου πετάνε συμβουλές τις οποίες εσύ διαβάζεις, νιώθεις πως πλέον ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και παίρνεις στιγμιαία ικανοποίηση/αυτοπεποίθηση.

Στην πραγματικότητα όμως δεν μπορείς να κάνεις πράξη αυτές τις συμβουλές απλά και μόνο επειδή τις διάβασες.

Παράδειγμα: «Μην θυματοποιείσαι» το διαβάζεις και λες «ωραία, τέλος, δεν θα είμαι το θύμα πια» περνάει μια μέρα και μετά αντιλαμβάνεσαι πως δεν άλλαξε κάτι ουσιαστικό γιατι δεν διερεύνησες ποτέ 1. το γιατί το έκανες τόσο καιρό, 2. τι επιπτώσεις είχε αυτό για σένα, 3. εργαλεία ώστε να σταματήσεις να το κάνεις, 4. πως το συντηρείς μακροχρόνια, 5. τρόπους να αντιλαμβάνεσαι πότε το κάνεις και να αναγνωρίζεις τα μοτίβα και άλλα.

Είναι σαν λες σε κάποιον διάβασε αυτή τη παράγραφο και θα γίνεις καλά ενώ δεν του έχεις διδάξει την ΑΒ.

Τι εννοείς να εξετάσεις τι επιπτώσεις έχει αυτό για σένα ;

Το μη θυματοποιεισαι έχει πολλες οπτικές. Για παραδειγμα έστω ότι σε κάποια φάση μιας σχέσης η άλλη πλευρα φέρθηκε με άσχημο τρόπο πανω σε μια συζήτηση.

Οκ θα σκεφτείς πως δεν θα θυματοποιηθεις εσυ από την συμπεριφορά της άλλης πλευρας άρα δεν θα σε κινήσει και σένα στο να αντιδράσεις ενδεχομένως βίαια και με επιθετικό τρόπο εξίσου... Και μόλις τα νευρα κοπασουν κ η άλλη πλευρά το αντιληφθεί θα της πεις την επόμενη φορά να παει μια βόλτα έξω να ρίξει τους τόνους και μετά να συζητήσετε.

Αυτό φαίνεται απλό και ευκολο αλλά δεν εφαρμόζεται παντα και μπορεί να σώσει σχέσεις γάμους φιλίες κτλ.

Όλο αυτό το απλό θέλει κάποιον άλλον να σε βοηθήσει κ να αναλαμβάνει συνεχώς την ευθυνη για σένα να σου δείχνει ;

Το να μην εισαι θυμα δεν σημαίνει να μην σε εκμεταλλευονται οι άλλοι. Καταρχάς Θυματοποιος μπορεί να είναι και το παρελθον σου... Αν το αφήσεις

Κοψε οποιαδήποτε συζήτηση για το παρελθον λέγοντας κοφτά ότι είναι κάτι που περασε κ δεν σε ενδιαφέρει πλέον από το να κάθεσαι κ να στεναχωριέσαι για αυτό

Ξαναλέω. Αυτό το βιβλίο όσο το διαβάζεις σου δίνει ιδέες.... Ο συγγραφέας έχει ευθυνη για αυτά που γράφει και ο αναγνώστης για αυτα που προσανατολιζεται με βάση την ιδιοσυγκρασία του.

Θυματοποιος δεν είναι μόνο κάποιος ο οποίος θέλει να σε εκμεταλλευτεί κ να σε εξαπατήσει. Θυματοποιος μπορεί να είναι και η ίδια σου η κρίση για τα πραγματα.

Οτιδήποτε σε κάνει να μη νιώθεις καλά και μην κυνηγάς τους στόχους κ τα όνειρα σου. Ακόμη και μια παλαιοτερη περιοριστικη πεποιθηση για ένα πραγμα μπορεί να είναι θυματοποιος κατάσταση.

Πχ το διαζυγιο που έλεγε ένας συνάδελφος ναι συνεχίζει να τον θυματοποιει ακόμη και 3 χρόνια μετά.... Τις προαλλες τον έκανε να φερθεί βίαια λεκτικά και έφαγε μήνυση. Αν ήταν γαλήνιος δεν θα γινόταν θυμα του θυμου του κ ετσι δεν θα έκανε θυμα και τη πρωην γυναίκα του.

Οχι τέλος. Πρέπει να αφαιρέσεις την δυνατότητα να σε θυματοποιουν. Μπορείς να ξεκινήσεις από αυριο κιόλας λέγοντας στο αφεντικό σου πως δεν θα κατεβείς κ απόγευμα αυτή τη φορά για το ήδη κατεβηκες μια τη προηγουμενη εβδομάδα κ πρεπει να κάτσεις με την οικογένεια σου. Οτιδήποτε... Κάντο σήμερα... Είναι στο χέρι σου κανένας δεν μπορεί να σε περιορισει. Και ο φοβος θυνατοποιος είναι... Συναισθηματικα. Γιατί τις περισσότερες φορές οι φοβίες μας και υπερβολικές και δεν συμβαίνουν μας ωθούν όμως στο να διστάσουμε να πετυχουμε τους στόχους μας κ να βάλουμε κάποιους ανθρώπους στη θέση τους.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back