Να παίρνει η γυναίκα το επίθετο του συζύγου;

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.192 μηνύματα.
Το δικό σου ύφος αλλού. και κυρίως όχι σε μένα. Δεν είχα νεύρα. Γράφω απλά γρήγορα και δεν τα βλέπω αμέσως.

Ούτε εσύ έχεις καλοσύνη και μάλιστα πρώτος επιτίθεσαι και πουλάς μαγκιά. Μέχρι το ποστ σου σε αγνοούσα. προφανώς έχει σημασία για σένα να λιμπίζεσαι με τη πάρτη σου και να προβάλεις απαίτηση ιδιαίτερης στάσης απέναντι σου. Δεν θα ασχοληθώ με αυτό όμως. Αν θες ωραίο διάλογο να μην προκαλείς εντάσεις και μάλιστα εντάσεις που δεν στις δημιούργησα εγώ.
Ναι, δεν έχω καλοσύνη. Έχεις δίκιο σε αυτό.

Εγω δεν πρόκειται να σε αγνοήσω απο δω και πέρα, θα έχεις αντίλογο, όπου και όταν θεωρήσω πως διαφωνώ.

Δε θα είναι ήσυχη η διαμονή, θα ελέγχεται η σακούλα.

linuxman

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο linuxman αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 54 ετών. Έχει γράψει 167 μηνύματα.
Προτείνω το μουντ σοβαρότητας. Τελειώνουν και οι διακοπές.
Κακώς αντιπαρατέθηκες στο θέμα της γνώσης και των γνωστικών αδυναμιών. Ούτε εσύ κατάλαβες το νόημα. Απαντάς για γονείς, για ισχύοντες νόμους και δικαίωμα να αλλάξει κανείς το επίθετό του, ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει τι λέγαμε και ήταν άσχετο.

glayki

Περιβόητο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.444 μηνύματα.
Προτείνω το μουντ σοβαρότητας. Τελειώνουν και οι διακοπές.
Κακώς αντιπαρατέθηκες στο θέμα της γνώσης και των γνωστικών αδυναμιών. Ούτε εσύ κατάλαβες το νόημα. Απαντάς για γονείς, για ισχύοντες νόμους και δικαίωμα να αλλάξει κανείς το επίθετό του, ενώ έχουμε ξεκαθαρίσει τι λέγαμε και ήταν άσχετο.
Ξέρεις είμαι περίεργη αν αυριο δινόταν ξέρω εγώ ένα εύλογο διάστημα προθεσμίας στις γυναίκες της χώρας να προσφύγουν στις αρμόδιες υπηρεσίες , όσες θέλουν, και να αλλάξουν τη γενική σε ονομαστική προς αποφυγή γλωσσικού σεξισμού... Πόσες θα έσπευδαν;;

Πόσες άραγε αισθάνονται όντως υποβιβασμενες ;

linuxman

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο linuxman αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 54 ετών. Έχει γράψει 167 μηνύματα.
Ξέρεις είμαι περίεργη αν αυριο δινόταν ξέρω εγώ ένα εύλογο διάστημα προθεσμίας στις γυναίκες της χώρας να προσφύγουν στις αρμόδιες υπηρεσίες , όσες θέλουν, και να αλλάξουν τη γενική σε ονομαστική προς αποφυγή γλωσσικού σεξισμού... Πόσες θα έσπευδαν;;

Πόσες άραγε αισθάνονται όντως υποβιβασμενες ;
Νομίζω ότι η πλειοψηφία δεν αισθάνεται μειωμένη - με βάση το συγκεκριμ´νο εννοείται, γιατί γενικά ασφαλώς νιώθουν οι περισσότερες αυτό που νιώθουν στην κοινωνία μας και το ξέρουμε όλοι μας.

Πολλά προκύπτουν για συζήτηση αλλά ποιος την θέλει σε ένα φόρου γενικών συζητήσεων;

- Η δύναμη της συνήθειας και η οικονομία ενέργειας
- Η γνωστική μας κατάσταση και άρα η εκπαίδευση, η κουλτούρα και η νοοτροπία
- Το γλείψιμο στις εκάστοτε εξουσίες
και ό,τι άλλο μου διαφεύγει.
Πάντως ανέφερα και χθες ότι είχα τέτοιες συζητήσεις με συναδέλφισσες και έφερνα το παράδειγμα του Βλάχου-Βλάχα. Ήταν κάποια από την παρέα. Όταν τις έλεγα ότι πιο πολύ τιμητικό είναι το Ελένη Βλάχα Παρά το Βλάχου γέλαγε όπως όλες και πέρασε μάλιστα σε επίθεση. Επίθεση που ήταν άδικη βέβαια καθώς δεν θέλησα ποτέ να την προσβάλλω ούτε να της κάνω πλάκα ή οτιδήποτε.
Αλλά ξέρεις. Επειδή ταραχτήκαμε εκσφενδονίζουμε επιθετικότητα στο περιβάλλον αφού σιγουρέψουμε ότι μας παίρνει κιόλας. Τέλος πάντων.
Επειδή είχε συνηθ8ίσει την κατάσταση, ένιωθε κάποιο κύρος στο Βλάχου και κάποια απαξία στο Βλάχα.

Δεν είναι ο σεξισμός το τραγικότερο. Είναι η ίδια η υποταγή στην εξουσία και στις προτροπές της απέναντί μας.
Ακόμα και να το συνειδητοποιήσει μία γυναίκα ότι δεν την τιμά αυτή η κατάσταση, θα σου προβάλει αισθητικό ζήτημα ακούσματος καθώς αισθητικά σωστό θεωρεί αυτό που έχει συνηθίσει. Αυτό είναι δηλαδή το θέμα της νοοτροπίας που λέω και το πως έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε.

glayki

Περιβόητο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.444 μηνύματα.
Νομίζω ότι η πλειοψηφία δεν αισθάνεται μειωμένη - με βάση το συγκεκριμ´νο εννοείται, γιατί γενικά ασφαλώς νιώθουν οι περισσότερες αυτό που νιώθουν στην κοινωνία μας και το ξέρουμε όλοι μας.

Πολλά προκύπτουν για συζήτηση αλλά ποιος την θέλει σε ένα φόρου γενικών συζητήσεων;

- Η δύναμη της συνήθειας και η οικονομία ενέργειας
- Η γνωστική μας κατάσταση και άρα η εκπαίδευση, η κουλτούρα και η νοοτροπία
- Το γλείψιμο στις εκάστοτε εξουσίες
και ό,τι άλλο μου διαφεύγει.
Πάντως ανέφερα και χθες ότι είχα τέτοιες συζητήσεις με συναδέλφισσες και έφερνα το παράδειγμα του Βλάχου-Βλάχα. Ήταν κάποια από την παρέα. Όταν τις έλεγα ότι πιο πολύ τιμητικό είναι το Ελένη Βλάχα Παρά το Βλάχου γέλαγε όπως όλες και πέρασε μάλιστα σε επίθεση. Επίθεση που ήταν άδικη βέβαια καθώς δεν θέλησα ποτέ να την προσβάλλω ούτε να της κάνω πλάκα ή οτιδήποτε.
Αλλά ξέρεις. Επειδή ταραχτήκαμε εκσφενδονίζουμε επιθετικότητα στο περιβάλλον αφού σιγουρέψουμε ότι μας παίρνει κιόλας. Τέλος πάντων.
Επειδή είχε συνηθ8ίσει την κατάσταση, ένιωθε κάποιο κύρος στο Βλάχου και κάποια απαξία στο Βλάχα.

Δεν είναι ο σεξισμός το τραγικότερο. Είναι η ίδια η υποταγή στην εξουσία και στις προτροπές της απέναντί μας.
Ακόμα και να το συνειδητοποιήσει μία γυναίκα ότι δεν την τιμά αυτή η κατάσταση, θα σου προβάλει αισθητικό ζήτημα ακούσματος καθώς αισθητικά σωστό θεωρεί αυτό που έχει συνηθίσει. Αυτό είναι δηλαδή το θέμα της νοοτροπίας που λέω και το πως έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε.
Νομίζω η δύναμη της συνήθειας παίζει τεράστιο ρόλο στην αποδοχή ως απόλυτα φυσιολογικου και σαφώς καθόλου ενοχλητικού ενός θέματος ήσσονος σημασίας για τις περισσότερες, αυτό της κατάληξης επωνύμου. Ασε που η αλλαγή στο παράδειγμα που αναφέρεις ( βλάχου - βλάχα) θα δημιουργούσε στο άκουσμα μειωτικους συνειρμούς για την κάτοχο του, συνειρμούς που δεν έχουν να κάνουν με την καταγωγή , αλλά με πρότυπο συμπεριφοράς.

Eclipse

Διάσημο μέλος

Η Έκλειψις αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2.264 μηνύματα.
Να κάνει ο,τι θέλει. Εμενα μου φαίνεται όμορφο πάντως να έχουν ολα τα μέλη μιας οικογένειας το ίδιο επίθετο.

Εριφύλη

Περιβόητο μέλος

Η Εριφύλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5.991 μηνύματα.
Αν παντρευόμουν έναν που τον έλεγαν ξέρω γω, Κομνηνό ή Παλαιολόγο να το πάρω ευχαρίστως.

Τώρα αν τον έλεγαν Αγελαδόπουλο, ε όχι, παραπάει.

:P

Valder

Τιμώμενο Μέλος

Ο Αυτοκράτωρ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών, επαγγέλλεται Χρηματιστής και μας γράφει από Αυστρία (Ευρώπη). Έχει γράψει 34.192 μηνύματα.
Αν παντρευόμουν έναν που τον έλεγαν ξέρω γω, Κομνηνό ή Παλαιολόγο να το πάρω ευχαρίστως.

Τώρα αν τον έλεγαν Αγελαδόπουλο, ε όχι, παραπάει.

:P
Να, ορίστε, τέτοια ποιοτικά ποστ θέλω στο στέκι. Ορίστε γούστο.

Συγχωρείσαι για τον καθε τσέλιγκα που γουσταρεις στη σχολή. Αυτό το ποστ τα ξεπλυνε όλα μεμιάς.

Μπράβο σου!

Εριφύλη

Περιβόητο μέλος

Η Εριφύλη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5.991 μηνύματα.

Κάμπια

Διάσημο μέλος

Η Κάμπια αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Φοιτητής/τρια. Έχει γράψει 2.303 μηνύματα.
Αν θέλει ή δεν της αρέσει το δικό της, ναι

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.896 μηνύματα.
αν θέλει ο ένας να πάρει το επώνυμο του άλλου, ας το κάνει, αν δέχονται δηλ και οι δύο. Εγώ δε θα έπαιρνα το επώνυμο του άντρα μου, δε μου αρέσει. Του πατέρα μου μου αρέσει καλύτερα. Τα παιδιά μου πήραν του πατέρα τους, χωρίς δηλ να το πολυσκεφτούμε.
Αν ο άντρας ήθελε να πάρει το δικό μου.... όχι ρε παιδιά, δε θα το ήθελα. Το επώνυμό μου είναι η σύνδεση με την οικογένειά μου, είναι κάτι δικό μου. Δε θέλω να το δώσω πουθενά. Τώρα, αν το ήθελε πολύ ο σύζυγος, ε, θα υποχωρούσα, θα του τό δινα. Θα με τιμούσε, δε λέω, αλλά θα ήταν σα να έμπαινε στα πολύ προσωπικά μου θέματα. Τεσπα, δεν το ζήτησε και όλα καλά

amarelia

Περιβόητο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5.282 μηνύματα.
οχι φυσικά
Ούτε καν το παιδί δε θα έπρεπε.
Θα έπρεπε να έχει το επώνυμο και των 2

touvlo

Διάσημο μέλος

Η touvlo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει από Γερμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 2.896 μηνύματα.
οχι φυσικά
μετά όμως αθροίζονται πολλά επώνυμα. Το παιδί του παιδιού τι θα κάνει; Θα έχει 4 επώνυμα; Δεν είναι πρακτικό. Καλό είναι να αποφασίσει το ζευγάρι, ποιο θα δώσει. Αν μεγαλώσει και δεν του αρέσει, υπάρχει μια διαδικασία να αλλάξει

Υδροχόος

Περιβόητο μέλος

Η Χριστίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 6.026 μηνύματα.
μετά όμως αθροίζονται πολλά επώνυμα. Το παιδί του παιδιού τι θα κάνει; Θα έχει 4 επώνυμα; Δεν είναι πρακτικό. Καλό είναι να αποφασίσει το ζευγάρι, ποιο θα δώσει. Αν μεγαλώσει και δεν του αρέσει, υπάρχει μια διαδικασία να αλλάξει
Πολύ σωστή παρατήρηση αυτή. Έτσι είναι...Κι αν έχει και δύο ονόματα το παιδί (κάτι που συνηθίζεται πολύ...), πάμε σε σιδηρόδρομο κι όχι σε ονοματεπώνυμο...

Προσωπικά είμαι κατά των δύο επιθέτων. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν και δύο ονόματα. Και τρέχουν και δε φτάνουν με τη γραφειοκρατία. Σε άλλα χαρτιά το ένα, σε αλλά και τα δύο κ.ο.κ. Που να πάμε και στα επίθετα...

Θυμάμαι σαν βαφτίσαμε το γιο μου (χρόνια πριν...), ο παπάς ρώτησε ποιό επίθετο θέλουμε να πάρει. Δηλαδή επιλογή υπάρχει, σε περίπτωση που το ζευγάρι θελήσει κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο...

touvlo

Διάσημο μέλος

Υδροχόος

Περιβόητο μέλος

στη βάφτιση το κάνατε; Εμείς απ τη στιγμή που γεννήθηκαν.
Δεν κάναμε κάτι. Δε θυμάμαι να τέθηκε καν θέμα στο μαιευτήριο...Αυτό που θυμάμαι είναι τον παπά, στη βάφτιση, να μας ρωτάει τί θέλουμε. Ποιό απ' τα δύο...

American Economist

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.835 μηνύματα.
Όχι δεν θα έπρεπε. Η γυναίκα δεν γίνεται κτήμα του άντρα μετά τον γάμο ώστε να παίρνει το επίθετο το συζύγου της. Κοινή λογική είναι νομίζω.

Εκτός και αν θέλει εκείνη να χρησιμοποεί και τα 2 επίθετα. Εκεί προφανώς είναι καθαρά δικιά της απόφαση. Όσο αφορά τα παιδιά, θεωρώ ότι σωστά παίρνουν το επίθετο του πατέρα. Αν όμως στο μέλλον θέλουν για δικούς τους λόγους να αλλάξουν, τότε κανένα πρόβλημα.

Υδροχόος

Περιβόητο μέλος

Όχι δεν θα έπρεπε. Η γυναίκα δεν γίνεται κτήμα του άντρα μετά τον γάμο ώστε να παίρνει το επίθετο το συζύγου της. Κοινή λογική είναι νομίζω.
Μα εδώ και πολλά χρόνια δεν παίρνει το επώνυμο τού συζύγου η γυναίκα. Υποχρεωτικά "κρατάει" το δικό της. Βάσει νόμου. Οπότε δεν ξέρω γιατί το συζητάμε. Δεν τίθεται καν θέμα...

Ίσως η θεματοθέτρια τότε να ήθελε να δει κατά πόσο συμφωνούμε με αυτό ή όχι...

American Economist

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, επαγγέλλεται Οικονομολόγος και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 33.835 μηνύματα.
Μα εδώ και πολλά χρόνια δεν παίρνει το επώνυμο τού συζύγου η γυναίκα. Υποχρεωτικά "κρατάει" το δικό της. Βάσει νόμου. Οπότε δεν ξέρω γιατί το συζητάμε. Δεν τίθεται καν θέμα...

Ίσως η θεματοθέτρια τότε να ήθελε να δει κατά πόσο συμφωνούμε με αυτό ή όχι...

Ναι το ξέρω. Απλά συζητάμε αν συμφωνούμε ή όχι σαν ιδέα.

Μήτσος10

Διάσημο μέλος

Ο Μήτσος10 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 16 ετών και επαγγέλλεται Μαθητής/τρια. Έχει γράψει 2.606 μηνύματα.
οχι φυσικά
Και το παιδί του παιδιού θα πάρει και του/της συζύγου το επώνυμο.

Και το εγγόνι του παιδιού θα το πάμε τελικά στην Ισπανία

Χρήστες Βρείτε παρόμοια