Ξέρεις είμαι περίεργη αν αυριο δινόταν ξέρω εγώ ένα εύλογο διάστημα προθεσμίας στις γυναίκες της χώρας να προσφύγουν στις αρμόδιες υπηρεσίες , όσες θέλουν, και να αλλάξουν τη γενική σε ονομαστική προς αποφυγή γλωσσικού σεξισμού... Πόσες θα έσπευδαν;;
Πόσες άραγε αισθάνονται όντως υποβιβασμενες ;
Νομίζω ότι η πλειοψηφία δεν αισθάνεται μειωμένη - με βάση το συγκεκριμ´νο εννοείται, γιατί γενικά ασφαλώς νιώθουν οι περισσότερες αυτό που νιώθουν στην κοινωνία μας και το ξέρουμε όλοι μας.
Πολλά προκύπτουν για συζήτηση αλλά ποιος την θέλει σε ένα φόρου γενικών συζητήσεων;
- Η δύναμη της συνήθειας και η οικονομία ενέργειας
- Η γνωστική μας κατάσταση και άρα η εκπαίδευση, η κουλτούρα και η νοοτροπία
- Το γλείψιμο στις εκάστοτε εξουσίες
και ό,τι άλλο μου διαφεύγει.
Πάντως ανέφερα και χθες ότι είχα τέτοιες συζητήσεις με συναδέλφισσες και έφερνα το παράδειγμα του Βλάχου-Βλάχα. Ήταν κάποια από την παρέα. Όταν τις έλεγα ότι πιο πολύ τιμητικό είναι το Ελένη Βλάχα Παρά το Βλάχου γέλαγε όπως όλες και πέρασε μάλιστα σε επίθεση. Επίθεση που ήταν άδικη βέβαια καθώς δεν θέλησα ποτέ να την προσβάλλω ούτε να της κάνω πλάκα ή οτιδήποτε.
Αλλά ξέρεις. Επειδή ταραχτήκαμε εκσφενδονίζουμε επιθετικότητα στο περιβάλλον αφού σιγουρέψουμε ότι μας παίρνει κιόλας. Τέλος πάντων.
Επειδή είχε συνηθ8ίσει την κατάσταση, ένιωθε κάποιο κύρος στο Βλάχου και κάποια απαξία στο Βλάχα.
Δεν είναι ο σεξισμός το τραγικότερο. Είναι η ίδια η υποταγή στην εξουσία και στις προτροπές της απέναντί μας.
Ακόμα και να το συνειδητοποιήσει μία γυναίκα ότι δεν την τιμά αυτή η κατάσταση, θα σου προβάλει αισθητικό ζήτημα ακούσματος καθώς αισθητικά σωστό θεωρεί αυτό που έχει συνηθίσει. Αυτό είναι δηλαδή το θέμα της νοοτροπίας που λέω και το πως έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε.