Προσωπικά αντί να σκέφτομαι τι είναι ηθικό και τι ανήθικο σύμφωνα με τις διάφορες θεωρίες ηθικής, βρίσκω πολύ πιο χρήσιμο κριτήριο το τι θα πλήγωνε περισσότερο ή λιγότερο το άτομο με το οποίο εμπλέκομαι συναισθηματικά. Επομένως είτε μιλάμε για γάμο, είτε για ένα απλό φλερτ, μου φαίνεται και στις δύο περιπτώσεις άσχημο και εγωιστικό (όχι στον ίδιο βαθμό βέβαια) να κινηθείς πίσω απ' την πλάτη του άλλου. Για να φτάσεις στο σημείο να μπει τρίτο άτομο στη μέση, δείχνει ότι η σχέση σου παραπαίει εδώ και πολύ καιρό κι εσύ κάνεις τα στραβά μάτια - δεν πιστεύω ότι μπορείς να είσαι τέλεια, να 'χεις βρει τον άνθρωπό σου και να σκάσει ξαφνικά μια παρουσία που θα σου πάρει τα μυαλά.
Τώρα αν βγαίνεις χαλαρά με διάφορους και είσαι σε φάση γνωριμίας, πάλι δεν πιστεύω ότι θα ευδοκιμήσει κάτι απ' όλα αυτά γιατί ο άνθρωπος που έχει διασπασμένο το ενδιαφέρον του σε πολλά μέτωπα γίνεται αντιληπτός οπότε έλκει αντίστοιχες περιπτώσεις, αλλά αυτό ναι, δεν είναι κατακριτέο και "ανήθικο" εφόσον δεν τάζεις αποκλειστικότητα σε κανέναν. Στην ακραία περίπτωση όπως λέει κι η
@Εχέμυθη υπάρχουν οι πολυγαμικές σχέσεις, οι οποίες ωστόσο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες και λανθασμένα βαφτίζεται ως πολυγαμικός εκείνος που για τον χ,ψ λόγο απλώς δεν είναι αρκετά πρόθυμος να δεσμευτεί και θέλει κοινώς και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
Η απόλυτη καφρίλα για μένα στον έρωτα, ωστόσο, είναι να λες μεγάλα λόγια που δεν τα εννοείς και να δημιουργείς προσδοκίες στις οποίες δεν μπορείς να φανείς αντάξιος. Όταν σε γνωρίζει ένας άνθρωπος είναι εξαιρετικά πιθανό να κουβαλάει ένα παρελθόν μαζί του, κατάλοιπα από προηγούμενες αποτυχίες, φόβο και άμυνες για να μην πληγωθεί. Πολλοί, λοιπόν, δεν αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλη ευθύνη έχουν όταν λένε "σε θέλω" ή "μπορείς να μ' εμπιστευτείς" και πετάνε βαρύγδουπες λέξεις ελαφρά τη καρδία, με αποτέλεσμα ο άλλος να αφήνεται (γιατί δεν είναι κι υγιές να παραμένεις καχύποπτος σε μια σχέση) και να πληγώνεται πολύ χειρότερα μετά, αφού έχει ήδη επενδύσει συναισθηματικά. Θεωρώ ότι δεν αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους όσο σοβαρά θα 'πρεπε και αυτή είναι η αιτία των περισσότερων προβλημάτων που σκάνε μετά, συμπεριλαμβανομένης της απιστίας. Εδώ κρύβεται κι η απάντησή μου προς τον
@Μάξιμος για το ερώτημα που έθεσε.