Βασικα το πρώτο πράγμα ειναι να σε δει ενας γιατρος.... μετά δεν το αφηνεις... καθόλου φιλε.
Aπλά κάνεις στο 40% εκει που έκανες πχ πάγκο στα 80 κιλά το ριχνεις στα 40.
Η τεοντιτιδα μπορει να εχει πολλες αιτιες... οποτε πρεπει να ξεκινησεις διερευνητικα.
1) Μπορει να πιέζεις τον τένοντα παραπάνω απο οσο πρέπει... αυτο συμβαινει γιατι επιστημονικα ενας τένοντας αναπτυσσεται πιο αργά απο εναν μύ... πάρε παράδειγμα τον δικεφαλο μύ ο οποιος έχει την μακρα και την μικρή κεφαλή... ο μυς εκφυεται απο την προσθια μοιρα του ώμου και καταφύεται στην εσωτερικη πλευρα του αγκώνα... ο μυς αυτος συνδεεται με ενα σχοινι το οποιο ειναι ο τένοντας .... ο τενοντας του δικεφαλου.
2) Δεν κάνεις διατάσεις - ένας μυς που φορτιζεται πρέπει στο τέλος να διατείνεται.
3) Μπορει να μην εκτελεις σωστά τις ασκησεις.... πολυαρθρικες ασκησεις οπως οι πιέσεις με μπάρα στον πάγκο ειτε με αλτηρες έχουν αυστηρές γωνιες εκτέλεσης. Οι πηχεις πρεπει να ειναι κάθετοι οι αγκωνες να μην πηγαινουν σα μεθυσμεοι κ οι ωμοι να ειναι πίσω και κάτω. Τα ιδια και στο κάθισμα υπάρχει συγκεκριμενη γωνια στα ισχια με τα υπόλοιπα μέρη πχ τη πλάτη... βεβαια αυτη η γωνια δυναται να αλλάζει αναλογα τις ανατομικες ιδιαιτεροτητες του καθενος. Αυτες οι γωνιες ειναι ο λογος που τα μηχανηματα προτεινονται σε εναν αρχαριο ως πιο ασφαλή. Διοτι ο αρχαριος δεν εχει την εμπειρια και τη σταθεροτητα να κρατησει σε σωστες γωνίες τη μπάρα.
4) Μπορει να μην κάνεις σωστό ζέσταμα ή να υπάρχουν ανισσοροπιες στις περιοχές που γυμνάζεις. Πχ ένας δυνατος πάγκος θέλει μια επισης δυνατη πλάτη. Η πλάτη ειναι βάση. Ποσους έχεις δει στο γυμναστηριο να γυμνάζουν το στροφικο πέταλο ;
5) Προπονεσαι περισσοτερο απο οσο χρειάζεται.... τα 100 σετ μεσα σε μια προπονηση δεν μου λένε τιποτα.... θα πρέπει να εισαι στοχευμενος και αποτελεσματικος... Με 2 σέτ καλά , μπορεις να πετυχεις τη μυικη αναπτυξη που θέλεις.
Πάντως το χειροτερο που μπορεις να κάνεις σε εναν τένοντα μετα απο τραυματισμο ειναι να τον αφησεις χωρις γυμναστική. Ετσι κ αλλιως η αιματωση στους τενοντες ειναι φτωχή κάτι που επιβραδυνει την αναρρωση τους επομενως εκεινο που εχεις να κάνεις ειαι να δημιουργησεις υπεραιμια στη περιοχη που γινεται φυσικά με την άσκηση. Το πλάσμα του αιματος περιέχει επουλωτικους παράγοντες.
Κοιταξε να δεις.... επειδη στα γυμναστηρια οι πιο πολλοι ειναι άσχετοι με το αντικειμενο .... και βαζω κ τους γυμναστες μεσα εγω πλεον μιλάω με τον φυσικοθεραπευτη μου και τον πληρωνω κιολας για να με μαθαινει.... εφοσον μου το παιζουνε στα γυμναστηρια αδιάφοροι και "παρε μας για περσοναλ να σε μάθουμε..." προτιμω να πληρωνω το φυσικοθεραπευτη παρα αυτους. Ο φυσικοθεραπευτης θα σου μάθει τουλαχιστον την κινησιολογια ωστε να μην τραυματιστεις. Μετα ειναι δικο σου θέμα ποσο θα πιέσεις τον εαυτο σου. Η καταλληλη πιεση και η αντιληψη των ασφαλων οριων ειναι θέμα εμπειριας !
Εγω ειμαι ηδη συστηματικα κάποιοι καιρο μεσα στις προπονησεις και ξέρω λιγο πολυ τα βασικά. Που να προφυλαχθω κτλπ ....
Και οποιος νομιζει οτι λέω βλακειες..... ιδου η ροδος ιδου κ το πηδημα... μη αναλωνομαστε τσάμπα με επιχειρηματα στα οποια ο καθενας πιστευει πως έχει δικιο! Μπορει να έχουμε καπου εμεις άδικο ρε αδερφέ.... να μας μαθει γιατι οχι... ετσι κ αλλιως στα γυμναστηρια ειπαμε οι ανθρωποι ειναι αδιάφοροι. Σου βγαζουν εκει ενα προγραμμα της πλάκας κοινο για όλους και σου λένε κάνε αυτο ! Εχουν καμια σχεση τα προγραμματα που ανεβάζω εγω με αυτα που δινουν στο γυμναστηριο ;;;;