Πήγα πρόσφατα σε καρδιολόγο, μου είπε πως έχω φλεβοκομβική ταχυκαρδία και πως είναι καλό να αρχίσω γυμναστική για να βοηθηθώ από αυτή την ξαφνική, εύκολη κόπωση (σε ηρεμία λειτουργεί με 105 περίπου χτύπους ανά λεπτό, σε άσκηση κάνει εκτόξευση σε 130-140).
Οι ταχυκαρδιες στην ομαδα που εισαι χωριζονται σε 3 κατηγοριες συμφωνα με την European Society of Cardiology 2019
(1):
- Φυσιολογικη ταχυκαρδια οπου οι σφυγμοι αυξανονται με ερεθισματα (δλδ υπαρχει καποιο αιτιο)
- Ακατάλληλη φλεβοκομβικη ταχυκαρδια(δεν ξερουμε ακριβως σε τι οφειλεται ,αλλα γινεται η διαγνωση μεσο της αφαιρετικης μεθοδου ...πιανουμε καθε αιτιο και βλεπουμε αν ειναι αυτο το θεμα)
- Φλεβοκομβική ταχυκαρδία επανεισόδου
Εσυ μαλλον απ οτι εχω καταλαβει εισαι η 2η κατηγορια IST .Απ οτι βλεπω οι γυναικες ειναι πιο πιθανο να εχουν Ακατάλληλη φλεβοκομβικη ταχυκαρδια(IST)
(2) και τα συμπτωμα σου οφειλονται σε αυτο
(3)
Στην περιπτωση σου η ασκηση θα πρεπει να ειναι προσαρμοσμενη στις δυνατοτητες αναγκες σου (οποτε δεν θα μπεις στο τρυπακι να κανεις τις ασκησεις που κανει το καθε ατομο στο fitness thread

). Συστήνεται η ασκηση αλλα δεν υπαρχει κατι επιβεβαιωμενο με ερευνα οτι ειναι ωφελιμο
(4)(5)
Η ασκηση θα πρεπει να ειναι
incrementally graded exercise δηλαδη ασκηση οπου η ενταση αυξανεται με τον χρονο. Αυτο λεγεται και
Progressive Aerobic Cardiovascular Endurance Run(6)
Για τρεξιμο θα ηταν καλο να δεις το παρακατω βιντεο και να προσαρμοησεις αναλογα(αν δεν καταλαβεις κατι πες μας)
Συμφωνα με το
Physical Activity Guidelines for Americans(7) και CDC(8)
Α)ΓΙΑ ΑΕΡΟΒΙΟ:
1)Ποσο χρονο καθε εβδομαδα ?
Μινιμουμ 150λεπτα την εβδομαδα χωρις να υπαρχει ανωτατο οριο , οσο αυαξνεις τον χρονο τοσο health benefits θα εχεις .Οποτε θα ξεκινησεις με 150λεπτα την εβδομαδα και θα το χωρισεις αναλογα με τις μερες που μπορεις π.χ 30 λεπτα ασκηση 5 μερες την εβδομαδα
Αν δεν μπορεις να κανεις 150λεπτα την εβδομαδα λογο δυσπνοιας η κουρασης ,τοτε ξεκινα με 60λεπτα την εβδομαδα και να φτασεις τα 150λεπτα!
2)Ποσες φορες την εβδομαδα?
Οπως ειπαμε και πριν ,θα χωριζεις τις μερες σου .Σιγουρα το μινιμου θα ειναι 3 μερες , οχι λιγοτερο απο 3
3) Τι ενταση?
Οπως ειπαμε και στις πανω ερευνες για την κατασταση σου θα ειναι αυξανομενης εντασης
incrementally graded exercise .Ξεκινοντας απο μετρα ενταση(
Moderate-intensity aerobic physical activity) (Talk Test As a rule of thumb, a person doing moderate-intensity aerobic activity can talk, but not sing, during the activity. A person doing vigorous-intensity activity cannot say more than a few words without pausing for a breath.)και φτανοντας σε εντονη.(
Vigorous-intensity aerobic activity ).
Το τρεξιμο μπορει να ειναι στην εντονη ασκηση αλλα μπορεις να καθοριζεις εσυ το ποσο γρηγορα θα πηγαινεις ,μπορεις ακομα και αργα αργα και αυξανεις σιγα σιγα .Επισης δεν ειναι αναγκη να κανει ολο το τρεξιμο μονομιας 30 λεπτα . Ας πουμε εγω κανω
- 2 λεπτα περπατημα (προθερμανση)
- 8 λεπτα τρεξιμο ,
- 5 λεπτα ξεκουραση περπατημα
- 5 λεπτα πολυ γρηγορο τρεξιμο με σταθερη ταχυτητα (μην το δοκιμασεις αυτο , απλα κανε ξανα τρεξιμο).
Το ολο ποιντ ειναι να εχεις και περιοδους ξεκουρασης αναμεσα στο τρεξιμο για να σου ειναι πιο ευχαριστο και θα εχεις το ιδιο αποτελεσμα σε σχεση με το αν το εκανες ολο μονομιας που ειναι και πιο δυσκολο
Β)ΓΙΑ ΜΥΙΚΗ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ
1)Ποσες φορες την εβδομαδα?
Μινιμουμ 2 φορες την εβδομαδα και αυξανεις αναλογα με τις δυναοτητες σου οπως ειπαμε
2)Τι μυικες ομαδες ?
Ολες (στηθος,δικεφαλα,τρικεφαλα,ποδια,γλουτους,κοιλιακους,πλατη) .Παρακατω ειναι ενας τροπος που μπορεις να τα χωρισεις . Στην θεση σου ειτε θα εκανα 2 φορες την εβδομαδα full body ολες τις μυικες ομαδες δηλαδη .Ειτε θα χωριζα το προγραμμα μου σε 6 μερες (αυτο που κανω εγω) οπου καθε μυρικη ομαδα προπονειτε παλι 2 φορες την εβδομαδα αλλα σε λιγοτερο χρονο και πιο ωραιο συμμετρικα κατανεμημενο και λιγοτερο δυσκολο για το σωμα σου .
Εδω μπορεις να δεις τι εννοω που το εχω περιγραψει πληρος για γυμναστηριο και για σπιτι (οτι θες για ασκησεις κλπ ξαναρωτα αν εχεις καμια απορια)
Απο ενα σημειο και μετά χωρις αυξηση του φορτιου το σωμα σταματα να κάνει αναπροσαρμογές. Κοινως δεν μεγαλώνεις άλλο απλα μενεις οπως εισαι κ δουλευεις σε αυτο το επιπεδο. Το ξερω οτι ειναι επικινδυνο απο ενα σημειο κ μετά αλλα για αυτο λέμε οτι τα σωματα των 6 μηνων στα γυμναστηρια και "ωωωω...
www.e-steki.gr
ΥΓ1: Στην θεση σου θα ξεκινουσα με αεροβιο μονο και τον επομενο μηνα θα εβαζα και ασκησεις ενδυναμωσης .Επισης οταν θα εχεις και τα δυο στο προγραμμα σου ,πρωτα θα κανεις ασκησεις ενδυναμωσης και μετα θα πηγαινεις για τρεξιμο περπατημα ή οτι αλλο αεροβιο προτιμησεις να κανεις
ΥΓ2:Αν νιωσεις αδιαθεσια , ζαλη , δυσπνοια κατα την ωρα της ασκησης συμβιανουν 2 πραγματα , ειτε πιεζεις το σωμα σου πολυ και του δινεις πολυ στρες ενω δεν εισαι ακομα σε τετοιο επιπεδο .Ειτε ,αν επιμενει παρολο που μειωσες ενταση ,θα κλεισεις ραντβεου για επανεξεταση με τον καρδιολογο σου και να του εξηγησεις τι εγινε
ΥΓ3: Παντα μα παντα να του πεις την φαση πυο περασες για καμπωσες μερες (ειχαμε μιλησει στο cnf) γιατι ειναι αναγκαιο να υπαρχει στο ιστορικο σου
ΥΓ4:Τα λινκ υπαρχουν στους αιρθμους για οτι εχω γραψει σε περιπτωση που θες να τα δεις .Αν δεν θες να δεις τα πολυ ιατρικα που εγραψα πιο πανω θα ελεγα να ριξεις μια ματια στο
Physical Activity Guidelines for Americans στο section
Chapter 4. Active Adults και να το διαβασεις ολο να παρεις μια ιδεα γιατι στα εγραψα περιληπτικα (ειναι λιγες σελιδες

)
Η διατροφή μου είναι… όχι η καλύτερη
Στην αθληση 3 πραγματα παιζουν ρολο για την γενικη εικονα του σωματος .Η αθληση (20%) και η διατροφη (80%) και η πειθαρχια (100%)
1)Για την αθληση τα ειπαμε πιο πανω
2)Για την διατροφη ,εχω να πω τα εξης τοσο καιρο που γυμναζομαι .Κοψε 5 πραγματα (ψωμι,ζαχαρη,γλυκα,αλκοολ).Οκ θα ειναι δυσκολο να τα κοψεις μπαμ μαχαιρι ,αλλα να τα μειωσεις οσο γινεται .Αν τρως 5-6 φετες ψωμι ,μαθε να φας με 2 φετες ψωμι ας πουμε. Εγω ας πουμε οταν εχω οσπρια ,αν δεν θελω να φαω ψωμι ,αυξανω ελαχιστα την πσοσοτητα των οσπριων για να ειμαι κομπλε να μην πειναω δλδ
3)Για πειθαρχια στο να μεινεις στο προγγραμα δλδ για να μην παρατησεις την αθληση και την διατροφη εδω,διοτι να ξερεις τα παντα στην ζωη ειναι και θεμα πειθαρχιας , να μην τα παρατησεις με την πρωτη δυσκολια που θα σου παρουσιαστει .
Μην μπεις στο τρυπακι να μετρας θερμιδες κλπ , να κοιτας να εχεις στο νου σου να τρως τα ποιοτικα φαγητα και να το συνδυαζεις καπως .Ας πουμε οταν θες να παρεις βαρος να αυξησεις οπτικα λιγο την ποστητα του φαγητου και το αντιθετο ή αυξανεις το αεροβιο για καυσι λιπους (αυτα κανω εγω και εχει αποτελεσμα)
ΥΓ:Πιστευω σε αυτο το ποστ ,αν το διαβασεις ολο και δεις ολα τα βιντεο που σου εχω βαλει λεπτο προς λεπτο και να καταλαβεις το νοημα διοτι εχουν πολυ σημαντικες πληροφοριες , πιστευω πως θα εισαι πολυ κομπλε για μια νεα αρχη και σωστα τοποθετημενη αθληση και καθως περναει ο καιρος θα εξελισσεσαι.
ΥΓ2: Μην κοιταξεις να ανταγωνιζεσαι εδω ατομα διοτι σημασια εχει η ενταση και οχι το προγραμμα του καθενος .Ας πουμε εμενα το προγραμμα που εχω εγω ειναι προθερμανση για ενα παλιο μελος που ηταν εδω μεσα (αλλα εχει την ιδια ενταση και αποτελεσμα με το προγραμμα που ειχε εκεινος).Αυτα απο εμενα καλο διαβασμα ,εφυγα και εγω για γυμναστικη