Γνώμη για αυτές τις 2 προπονήσεις μέρα παρά μέρα εύρος 8-12 σε όλα κωπηλατική (κ) εννοώ κανονική λαβή και εκεί που λέω ανοίγματα εννοώ στήθους
Καλησπέρα κι από μένα. Βλέπω ότι έχεις προτίμηση σε total body workout. Κατ’εμέ, τα προγράμματα σου έχουν αρκετές πολυαρθρικές ασκήσεις και λιγότερες απομόνωσης. Κάτι που προσωπικά δεν προτιμώ, ούτε θα πρότεινα σε κάποιον αρχάριο.
Μια δική μου προσέγγιση θα ήταν, 2 ασκήσεις για μεγάλες μυϊκές ομάδες (Πλάτη/στήθος, Τετρακέφαλοι/Μοιριαίοι δικέφαλοι) και 1 άσκηση για μικρότερες μυϊκές ομάδες (Ώμοι/Δικέφαλα/Τρικέφαλα)
Εξαίρεση αποτελούν οι τραπεζοειδείς, οι γάμπες και ο κορμός (κοιλιακοί και ραχιαίοι) που θα μπορούσες να τα πιέσεις λίγο παραπάνω, καθοδηγούμενος από το στόχο και την όρεξη σου.
Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα ημερών Α και Β για μένα θα είχε ως εξής:
Μέρα Α
1) Πιέσεις στήθους με αλτήρες σε επικλινή πάγκο
2) Ανοίγματα στήθους με αλτήρες σε επικλινή πάγκο
3) Lat pulldown με ανοιχτή λαβή
4) Κωπηλατική με μπάρα
5) Κάμψεις δικεφάλων καθιστός σε 90 μοίρες πάγκο
6) Εκτάσεις τρικέφαλων με σχοινί στην τροχαλία
7) Πιέσεις ώμων με αλτήρες καθιστός σε 90 μοίρες πάγκο
8) Leg Extensions
9) Romanian Deadlifts
Μέρα Β
1) Πιέσεις στήθους με μπάρα σε ίσιο πάγκο
2) Ανοίγματα στήθους με αλτήρες σε ίσιο πάγκο
3) Deadlifts για πλάτη με μπάρα
4) Lat pulldown με τριγωνική λαβή
5) Κάμψεις δικεφάλων με μπάρα EZ όρθιος
6) Skullcrushers με αλτήρες
7) Πλάγιες εκτάσεις ώμων με αλτήρες καθιστός σε 90 μοίρες πάγκο
8) Squats με ελεύθερη μπάρα
9) Leg curls
Και στις δύο μέρες θα προσέθετα 2 ασκήσεις κοιλιακών, 2 ασκήσεις για γάμπες και 1 για τραπεζοειδείς. Αλλά αυτό εξαρτάται καθαρά από εσένα και κατά πόσο μπορείς να
ανταπεξέλθεις.
Θεωρώ ότι 3 set σε κάθε άσκηση είναι αρκετά. Τα κιλά και ο αριθμός των επαναλήψεων σε κάθε σετ είναι παράμετροι που πρέπει να προσδιορίσεις εσύ έπειτα από δοκιμή και σφάλμα. Δε μπορώ να βοηθήσω στο κομμάτι αυτό γιατί δεν ξέρω πως θα αντιδράσει το μυικό σου σύστημα στα ερεθίσματα που θα δώσεις. Δοκιμάζεις λοιπόν και προσαρμόζεις.
Να φροντίσεις να καλό ζέσταμα πριν ξεκινήσεις τα βάρη. Κάποια αερόβια άσκηση μέτριας έντασης 10-15 λεπτών για ζέσταμα και άλλο τόσο για αποθεραπεία στο τέλος της προπόνησης.
Θεωρώ ότι αν ακολουθήσεις αυτό το πρόγραμμα, δε θα πρέπει να ξεπερνάς τις 3 φορές την εβδομάδα γιατί είναι απαιτητικό και συνδυάζει πολυαρθρικές και απομονωτικές ασκήσεις.
Ενδεικτικά όλα αυτά. Προσαρμόσου με βάση τα δικά σου κριτήρια.
Για απορίες, εδώ είμαστε.