Ενοικίαση σπιτιού / ζωή στο ενοίκιο

back2967

Διάσημο μέλος

Ο back2967 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 2.699 μηνύματα.
Στην αγορά σπιτιού με δάνειο παίζουν πολλά ρόλο αλλά να τονίσω κάτι που πολλοί το παραβλέπουν, τα λοιπα έξοδα συντήρησης.

Αν πάρεις ένα σπίτι 20+ χρονών σίγουρα θα χρειαστεί μια ανακαίνιση όταν το πάρεις, πόσο μάλλον για σπίτια του 1980-1990 ή και πιο παλιά που είναι συνήθως αυτά που έχουν τις προσιτές (με δάνειο) τιμές για τους πολλούς.

Ένα σπίτι του 1980 όσο καλοσυντηρημένο και να είναι έχει μια ηλικία. Όταν θα φτάσεις να αποπληρώσεις το δάνειο μετά από 25-30 χρόνια θα έχεις ένα σπίτι 70 χρονών.

Τα κτίρια σχεδιάζονται με διάρκεια ζωής τα 50 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι στα 50 χρόνια θα πέσει αλλά ότι τα υλικά είναι σχεδιασμένα να αντέξουν ως τότε. Μετά από αυτό είναι πολύ πιθανό να έχεις από σοβαρές βλάβες ως και ανάγκη για πλήρη αλλαγή σε υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, ανάγκη για ενίσχυση στατικά του κτιρίου λόγω φθορών στον σκελετό και άλλα πολλά.
Αλλά όταν θα μπεις σε αυτή την "επικίνδυνη" ηλικία εσύ ακόμα θα πληρώνεις δάνειο. Είναι λίγο σαν να παίρνεις δάνειο να αγοράσεις μεταχειρισμένο αμάξι 15ετιας. Βάλε και τα διάφορα άλλα έξοδα από φυσιολογικές φθορές μέχρι φορολογία και ενφια που ως ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνεις.

Ταυτόχρονα εδώ ακόμα τουλάχιστον δεν υπάρχει το αμερικάνικο χάος με τους landlords και τα σχετικά στο ενοίκιο. Όσο έχεις συμβόλαιο, αν τηρείς τους όρους του συμβολαίου δεν μπορεί να σε βγάλει ο ιδιοκτήτης. Επίσης όσο έχεις συμβόλαιο δεν μπορεί να κάνει αύξηση ενοικίου ή σε περιπτώσεις που προβλέπεται ετήσια αύξηση στο συμβόλαιο δεν μπορεί να ξεπερνάει τον πληθωρισμό. Συν ότι αν είναι κύρια κατοικία, δεν μπορεί να σε βγάλει κανείς πριν την τριετία ακόμα και αν το συμβόλαιο είναι για λιγότερο.

Ειδικά όπως είναι τώρα οι τιμές, θεωρώ αγορά με δάνειο αξίζει μόνο για επένδυση(τύπου αγοράζω φθηνά ένα χρέπι σε κακή γειτονιά, κάνω ανακαίνιση και το κάνω airbnb) ή αν είναι οικογένεια και πάλι με την προυπόθεση ότι θα βρει σπίτι σε κατάσταση και περιοχή που την εξυπηρετεί με δόση δανείου σε παρόμοιο επίπεδο με το αντίστοιχο νοίκι.

Πάνθηρας!

Επιφανές μέλος

Ο Πάνθηρας! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 25.486 μηνύματα.
Στην αγορά σπιτιού με δάνειο παίζουν πολλά ρόλο αλλά να τονίσω κάτι που πολλοί το παραβλέπουν, τα λοιπα έξοδα συντήρησης.

Αν πάρεις ένα σπίτι 20+ χρονών σίγουρα θα χρειαστεί μια ανακαίνιση όταν το πάρεις, πόσο μάλλον για σπίτια του 1980-1990 ή και πιο παλιά που είναι συνήθως αυτά που έχουν τις προσιτές (με δάνειο) τιμές για τους πολλούς.

Ένα σπίτι του 1980 όσο καλοσυντηρημένο και να είναι έχει μια ηλικία. Όταν θα φτάσεις να αποπληρώσεις το δάνειο μετά από 25-30 χρόνια θα έχεις ένα σπίτι 70 χρονών.

Τα κτίρια σχεδιάζονται με διάρκεια ζωής τα 50 χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι στα 50 χρόνια θα πέσει αλλά ότι τα υλικά είναι σχεδιασμένα να αντέξουν ως τότε. Μετά από αυτό είναι πολύ πιθανό να έχεις από σοβαρές βλάβες ως και ανάγκη για πλήρη αλλαγή σε υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, ανάγκη για ενίσχυση στατικά του κτιρίου λόγω φθορών στον σκελετό και άλλα πολλά.
Αλλά όταν θα μπεις σε αυτή την "επικίνδυνη" ηλικία εσύ ακόμα θα πληρώνεις δάνειο. Είναι λίγο σαν να παίρνεις δάνειο να αγοράσεις μεταχειρισμένο αμάξι 15ετιας. Βάλε και τα διάφορα άλλα έξοδα από φυσιολογικές φθορές μέχρι φορολογία και ενφια που ως ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώνεις.

Ταυτόχρονα εδώ ακόμα τουλάχιστον δεν υπάρχει το αμερικάνικο χάος με τους landlords και τα σχετικά στο ενοίκιο. Όσο έχεις συμβόλαιο, αν τηρείς τους όρους του συμβολαίου δεν μπορεί να σε βγάλει ο ιδιοκτήτης. Επίσης όσο έχεις συμβόλαιο δεν μπορεί να κάνει αύξηση ενοικίου ή σε περιπτώσεις που προβλέπεται ετήσια αύξηση στο συμβόλαιο δεν μπορεί να ξεπερνάει τον πληθωρισμό. Συν ότι αν είναι κύρια κατοικία, δεν μπορεί να σε βγάλει κανείς πριν την τριετία ακόμα και αν το συμβόλαιο είναι για λιγότερο.

Ειδικά όπως είναι τώρα οι τιμές, θεωρώ αγορά με δάνειο αξίζει μόνο για επένδυση(τύπου αγοράζω φθηνά ένα χρέπι σε κακή γειτονιά, κάνω ανακαίνιση και το κάνω airbnb) ή αν είναι οικογένεια και πάλι με την προυπόθεση ότι θα βρει σπίτι σε κατάσταση και περιοχή που την εξυπηρετεί με δόση δανείου σε παρόμοιο επίπεδο με το αντίστοιχο νοίκι.

Τα δάνεια σε κάνουν φτωχότερο. Διότι όταν αιτείσαι τα χρήματα τα αιτείσαι επειδη δεν τα έχεις ... προσδοκάς να τα δωσεις τμηματικά και στο μέλλον ωστοσο στο μέλλον δινεις ΔΑΝΕΙΟ + ΤΟΚΟΥΣ.

Θα δώσεις σίγουρα παραπάνω χρήματα απο αυτά που δεν έχεις.... τώρα.

Γινεσαι φτωχότερος.

Ωστόσο μπορούν να σε πείσουν στο λεπτό εάν ειναι λίγο έξυπνοι οι τραπεζικοί σύμβουλοι , γιατι θα σου πούν οτι δεν θα τα δίνεις σε ένα ενοίκιο που δεν ειναι δικό σου και άν στο μέλλον βγάλεις λεφτά (αντιλογος σε αυτο που εγραψα και εγω χθές) θα έχεις ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ την περιουσία σου... χρονικά και άρα θα μπορείς πλέον να το ξεχρεώσεις άμεσα και να γλιτώσεις τους τόκους.

Βεβαια δεν σου λένε το σημαντικότερο ότι οσο καιρό πληρώνεις την δόση του δανείου η ποιότητα ζωής σου μειώνεται αφού πάει πακέτο με την αγοραστική σου δύναμη η οποία επίσης ακολουθεί την φθίνουσα πορεία.

Και όντως ΚΑΙ απο προσωπική εμπειρία αυτο συμβαίνει.... στερείσαι άλλα πράγματα για να είσαι εντάξει στις δανειακές σου υποχρεώσεις... δεν μπορείς να κοινωνικοποιηθείς πχ να κεράσεις εναν φίλο , να πάς μια επισκεψη να πάρεις ενα δώρο , να βγείς, να πάς μια εκδρομή με την κοπέλα σου , να κάνεις ΜΙΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ πιο συχνά και πολλά άλλα.

Ονειρεύομαι το καλοκαίρι που θα χει τελειωσει εντελώς το δάνειο και τα χρωστουμενα μου θα ειναι 0 ευρώ και η δόση του δανείου θα πηγαίνει απευθειας στην άκρη και όχι στις τράπεζες !!!!

Φυσικά ηδη έχω αποταμιευτικό λογαριασμο με δικα μου χρήματα στην άκρη και αν χρειαστώ και δευτερη καβάτζα θα πάρω το δάνειο που ειπαμε και χθές το οποίο στο τέλος της 4ετιας του θα μου έχει τόκους απλα 600-700 ευρω παραπάνω. Την ίδια στιγμή που το δάνειο του αυτοκινήτου μου είχε στην 4ετία περίπου 1500 ευρώ τόκους!!!! Περίπου το διπλάσιο δηλαδή , basikα πάνω απο το διπλάσιο ! Και όλα αυτα επειδή δεν ανήκω στην ομάδα και τη παρέα της τράπεζας ωστε να παίρνω δάνεια ακομη και χωρίς τόκους.

Όπως ακριβώς αν δεν ανήκεις σε μια παρέα εκλεκτή, δεν σε καλούνε στο πάρτυ και άρα δεν κάνεις και κοινωνικές επαφές και εισαι τροπο τινά μόνος κτλ κτλ.

Όλα αυτά εμείς ομως θα το αλλάξουμε με δικές μας έξυπνες τακτικές και μεθόδους και δεν θα έχουμε κανεναν ανάγκη απο αυτους!!!!!

Μπαίνουμε δυνατά στον σκληρό και ανελέητο κόσμο των διαπραγματεύσεων για την προσωπική και κοινωνική μας ευμάρεια χωρίς να είμαστε χρεωμένοι μέχρι το λαιμό!!!!

:D :D

Τελευταία επεξεργασία:

taketrance

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο taketrance αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει από Ηνωμένο Βασίλειο (Ευρώπη). Έχει γράψει 1.221 μηνύματα.
Καλή κίνηση ξέρεις ποια είναι ; Να έχεις ανα πάσα στιγμή στη Τράπεζα σε δικό σου λογαριασμό 10.000 ευρώ.
Τουλάχιστον.

Αυτό ειναι το βασικό επίπεδο.
Απο αυτο το σημείο έχεις ακυρώσει οποιαδήποτε "συμφωνια" με τράπεζα για καταναλωτικά δάνεια 'ακριβως γιατι δεν τους έχεις καμια ανάγκη αμα προκύψει κάτι έκτακτο.

Απεναντιας μπορείς εσυ να ψάξεις μέρος να βάλεις τα χρηματα σου και να έχεις ενα προθεσμιακό τόκο ευημεριας της προκοπής και οχι τις μαλακιες που δίνουν οι Τράπεζες στην Ελλάδα.

Γενικά μέχρι να φτάσεις σε αυτο το επίπεδο τι δάνειο για σπίτι να πα΄ρεις ρε φιλε... και αμα σου κάτσει κάτι έκτακτο ;;; θα πάρεις και άλλο δάνειο ; εκει ειναι που λέμε... εχει δανεισθει μέχρι τα μαλλιά και η πιστοληπτικη σου ικανοτητα ειναι τιγκαρισμένη.
Αυτο ειναι να έχεις κάποια χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης, για το οποίο θα πρέπει να μεριμνούν όλοι. Άλλο αυτό από το στεγαστικό, δεν έχει σχέση.
Ποτέ δεν σε παίρνει.... ειναι πολύ μεγάλο το ποσοστό αυτό.
Πολύ κόσμο τον παίρνει, ειδικά αν είναι ζευγάρι και το βγάζουν μαζί. Συν ότι η δόση θα (πρέπει να) είναι λίγο πολύ αντίστοιχη του ενοικίου, οπότε είναι το ίδιο πραγμα ως κόστος.
Ας μου δώσουν τα καθαρά τότε και ας μην πάρω εφάπαξ. Τοσες κρατήσεις έχω κάθε μήνα.... πάρτυ θα κάνω. :whistle:
Όλοι έχουν κρατήσεις, αλλά εφάπαξ δεν παίρνουν όλοι.

Πάνθηρας!

Επιφανές μέλος

Ο Πάνθηρας! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Συνταξιούχος. Έχει γράψει 25.486 μηνύματα.
Αυτο ειναι να έχεις κάποια χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης, για το οποίο θα πρέπει να μεριμνούν όλοι. Άλλο αυτό από το στεγαστικό, δεν έχει σχέση.

Αυτο λέμε μέχρι να φτάσεις στο σημείο να έχεις 5-10.000 ευρώ στην άκρη τουλάχιστον δεν θα πρέπει κάν να σκέφτεσαι να μπείς σε τόσο μεγάλους δανεισμούς.

Αν αυριο μεθαύριο πάθει κάτι πχ το παιδί σου ή εμφανισθεί μια έκτακτη ανάγκη και δεν έχεις να την καλύψεις εστω και κατά το δικό σου μερίδιο... θα αρχίσει και η γκρίνια... και θα σε χωρίσει και η γυναίκα σου.

Θα εισαι δηλαδη και χωρισμένος και χρεωμένος. Και ολα αυτα επειδή δεν ήσουν καλός στις διαπραγματεύσεις.
θα εμφανισθεί κανένας "μάγκας" φραγκάτος και θα της πει άσε αυτο το μπατίρη... έχεις εμενα εδώ τον έξυπνο που έχει κανει τις σωστές κινήσεις στη ζωή του και μπορείς να ζήσεις πολύ πιο άνετα και χαρούμενα.

Στο κόσμο που ζούμε οι διαπραγματεύσεις ειναι το ζήτημα ζωής και θανατου... επιβίωσης ή αφανισμού... χαράς ευτυχίας ή μοναξιάς και θλίψης. Μην είσθε τόσο εύκολοι στο να μπείτε στον ντάκο.

Προσωπική μου άποψη. :whistle:

Πολύ κόσμο τον παίρνει, ειδικά αν είναι ζευγάρι και το βγάζουν μαζί. Συν ότι η δόση θα (πρέπει να) είναι λίγο πολύ αντίστοιχη του ενοικίου, οπότε είναι το ίδιο πραγμα ως κόστος.

Άλλο αυτό... εάν το συμφωνούσες με τη γυναίκα της ζωής σου οκ... εκει ίσως η προσεγγιση μου θα ηταν διαφορετική αλλα αυτο για εμένα ειναι μια συζητηση που αυτη τη στιγμή δεν έχει νόημα καθώς ειμαι μόνος μου και ως τέτοιος εργένης παίρνω τις αποφάσεις για τον εαυτό μου. Πρόσφατα αποφάσισα να φύγω εκτός Αθηνών για λογους που έχουμε αναφερει πολλές φορές.

Αν ειχα συντροφο εννοειται θα συζητούσαμε και θα παίρναμε τις αποφάσεις μας απο κοινού. Αλλα τώτρα τι να πώ πάνω σε αυτό ;;; κατσε να τη βρω πρώτα και βλέπουμε... υποθετικά σενάρια δεν μπορώ να συζητάω.

Δεν θα καθόμουν λεβέντη μου εάν δεν είχα κάποιες επιλογές. Το χω ξαναπεί. Αυτο το πράγμα να σου λένε 1500-2000 ευρω μεικτά στην Ελλάδα σαν μισθός και ενοίκιο 500 ευρω στην Αθηνα ειναι εξωφρενικό. Και τι χωρίς και κάποιες άλλες παροχές ή εφάπαξ ; Ουτε κάν... θα ειχα φύγει χθές. Οριακα κάθομαι και τώρα :)

ΓενικΆ ΣΤΗ ΧΏΡΑ ΜΑΣ ολοι θέλουν να κάνουν τη δουλείτσα τους και Μας δουλεύουν... καλά κάνοπυν τα νέα παιδιά και φευγουν στο εξωτερικό... όλα ειναι διαπραγματεύσεις... τι ζητάς και κατα ποσο σε σέβονται... καθόμαστε και σχηματίζουμε το κράτος τους για να πλουτίζουν οι λίγοι και μάγκες... αυτοι που βλέπεις στην Αττική Οδο να οδηγούν τζίπ υψηλού κυβισμού και να παριστάνουν τους μπρούκληδες.

Γιατι νομίζεις ο Κουλης βιάστηκε να κανει δηλώσεις οτι θα αυξηθούν οι μισθοι γιατι δεν θα μεινει εδω μέσα ούτε αρσενικός γάτος να τον ψηφίζει.... και αρα να συνεχίζει να έχει το μισθό του σαν Πρωθυπουργος.

θα ειχα φυγει... και νομίζω πως και σε άλλους τομείς στο εξωτερικο θα ηταν πολύ ευκολότερα τα πράγματα,.

Έχουν αλλη κουλτούρα. Θα ηθελα να πάω προς Ασία... Κίνα - Ιαπωνία. να ζησουμε επιτέλους και κάτι αλλο και να αλλάξουμε την οπτική μας σε πολλά ακόμη άλλα θέματα.

Αλλα αυτο ειναι μια συζήτηση άσχετη με το θέμα μας.

Τελευταία επεξεργασία:

Πάνθηρας!

Επιφανές μέλος

Ολοι ειναι με το τηλέφωνο stand by 24 ωρες το 24ωρο σε θέσεις ευθύνης ; αν ειναι και δεν έχουν απαιτησει αυτο να πληρώνεται και πολυ παραπανω απο 1500 το μήνα....

επανερχόμαστε στο σημειο των καλών διαπραγματεύσεων. Προφανως ειναι κακοί διαπραγματευτές ή αν ειναι στο Δημόσιο τομέα έχουν πολύ κακούς συνδικαλιστές..... με συγχωρείς.

Το να σε έχει ο άλλος στο έτσι πρέπει και να σε πληρώνει κιόλας και όχι δεν θα δεχόμουν να κανω καμια συζητηση με κάποιον εργοδοτη που δεν το καταλαβαινει αυτό γιατι για μενα θα ηταν εξαρχής κακος εργοδότης και δεν θα υπηρχε και κανένας λόγος να συζητάμε ας πάει να βρει άλλα κοροϊδα. :whistle:

glayki

Περιβόητο μέλος

Η Ευα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Επαγγέλλεται Εκπαιδευτικός. Έχει γράψει 6.452 μηνύματα.
Ολοι ειναι με το τηλέφωνο stand by 24 ωρες το 24ωρο σε θέσεις ευθύνης ; αν ειναι και δεν έχουν απαιτησει αυτο να πληρώνεται και πολυ παραπανω απο 1500 το μήνα....

επανερχόμαστε στο σημειο των καλών διαπραγματεύσεων. Προφανως ειναι κακοί διαπραγματευτές ή αν ειναι στο Δημόσιο τομέα έχουν πολύ κακούς συνδικαλιστές..... με συγχωρείς.

Το να σε έχει ο άλλος στο έτσι πρέπει και να σε πληρώνει κιόλας και όχι δεν θα δεχόμουν να κανω καμια συζητηση με κάποιον εργοδοτη που δεν το καταλαβαινει αυτό γιατι για μενα θα ηταν εξαρχής κακος εργοδότης και δεν θα υπηρχε και κανένας λόγος να συζητάμε ας πάει να βρει άλλα κοροϊδα. :whistle:
Ωραία όλα αυτά που λες devil. Άλλα μιλάς εκ του ασφαλούς και έχοντας μόνο τον εαυτό σου να φροντίσεις . Είμαι σίγουρη πως υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι με οικογένειες , έξοδα * 3/4/5 πχ που δεν έχουν το περιθώριο να δοκιμάζουν την τυχη τους
... Να βρεθούν άνεργοι αναζητώντας τη σουπερ ευκαιρία εργοδότη ή άλλοι που ηλικιακά πια νιώθουν πως τα περιθώρια για μια καλύτερη θέση στην ηλικία που έφτασαν και ,δεδομένου του ανταγωνισμού, είναι ανύπαρκτα. Και φυσικά δεν έχουν όλοι την ευκαιρία, βάσει φύσης εργασίας, να προσδοκούν σε ένα έστω και υποτυπωδες εφάπαξ.

Πάνθηρας!

Επιφανές μέλος

Ωραία όλα αυτά που λες devil. Άλλα μιλάς εκ του ασφαλούς και έχοντας μόνο τον εαυτό σου να φροντίσεις . Είμαι σίγουρη πως υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι με οικογένειες , έξοδα * 3/4/5 πχ που δεν έχουν το περιθώριο να δοκιμάζουν την τυχη τους
... Να βρεθούν άνεργοι αναζητώντας τη σουπερ ευκαιρία εργοδότη ή άλλοι που ηλικιακά πια νιώθουν πως τα περιθώρια για μια καλύτερη θέση στην ηλικία που έφτασαν και ,δεδομένου του ανταγωνισμού, είναι ανύπαρκτα. Και φυσικά δεν έχουν όλοι την ευκαιρία, βάσει φύσης εργασίας, να προσδοκούν σε ένα έστω και υποτυπωδες εφάπαξ.

Δεν μιλάω καθόλου εκ του ασφαλούς Γλαύκη. Αν μιλούσα εκ του ασφαλούς θα παρέμενα στην Αθήνα και η ευθύνη μου θα περιοριζόταν στην αλληλογραφία ενος γραφείου..... αλλα επειδή δεν μου ταιριάζει το απέρριψα σαν σενάριο και επέλεξα το ανοιχτό Πέλαγος. :whistle:

Ούτε μπορεί να αμοιφθεί κάποιος το ίδιο που αναλαμβάνει θέσεις ευθύνης και το τηλέφωνο ειναι stand by 24/7.

Για τις οικογένειες που μου λές δεν έχω άποψη. Είμαι εργένης όπως έγραψα. Καθένας σας τα ρυθμίσει όπως νομίζει με τη γυναίκα του.

Αυτά γιατί φεύγουμε εκτός θέματος.

theodle

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο theodle αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 156 μηνύματα.
Παιδιά κοιτάξτε:

Η Αθήνα για να ζεις με ενοίκιο θέλεις 1500 ευρώ. Και αυτά για να επιβιώνεις όχι για να κάνεις κάποιου είδους αποταμίευση. Και αναφέρω αναλυτικά τα έξοδα.

Ενοίκιο:500-550 ευρώ
Λογαριασμοί- Κάρτα μετρό: 250 ευρώ
Ψώνια: 300 ευρώ
Προσωπικά έξοδα: 400 ευρώ

Η αλήθεια είναι ότι αν είσαι Δημόσιος Υπάλληλος στην Αθήνα δεν βγαίνει και καλύτερα κάποιος να πάει να επιλέξει το δημόσιο της επαρχίας ή τον ιδιωτικό της Αθήνας

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 5.831 μηνύματα.
Νομίζουμε εσφαλμένα πως οικονομία είναι το χρήμα που κινείται στην αγορά, αυτός όμως είναι ο ένας πυλώνας. Υπάρχει ακόμα η αγορά εργασίας και ο τρίτος η αγορά ακινήτων. Αν ένας από αυτούς τους τρεις πυλώνες καταρρεύσει, η οικονομία πάει στο βρόντο.

Οι τιμές των ακινήτων δεν πέφτουν γιατί δεν "πρέπει" να πέσουν όσο υπάρχουν νέες οικοδομές και παραγωγή. Η ανάγκη μόνο μπορεί να ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω. Σε μια μεγάλη κρίση π.χ. όπως το 2010, οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν είτε να πουλήσουν ή να χαμηλωνοικιάσουν. Οδηγούμαστε ξανά στην ίδια εποχή.

Αυτή τη στιγμή οι ανείσπρακτες εισφορές ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά 24% σε σχέση με πέρσι. Είναι τεράστιο νούμερο που δείχνει την πραγματική εικόνα της οικονομίας. Εκτιμώ ότι θα οδηγηθούμε πάλι σε έναν εξορθολογισμό όχι όμως αρκετά γρήγορα όπως θα θέλαμε και όχι χωρίς κοινωνικό κόστος.

Στην επαρχία τα ενοίκια είναι χαμηλότερα όχι τόσο γιατί είναι χαμηλότερη η ζήτηση (σε σχέση με την προσφορά λίγο πολύ το ίδιο είναι) αλλά γιατί η προοπτική κέρδους είναι μικρότερη. Στα αστικά κέντρα υπάρχει ένα έντονο φαντασιακό, νομίζει ο ιδιοκτήτης πως θα νοικιάσει σε "εφοπλιστή" και βαράει στο ψαχνό. :P Σε λίγο καιρό θα τρομοκρατηθεί και θα παρακαλάει, "όχι μη φύγετε, γνωριζόμαστε τόσα χρόνια" θα λέει, "να ρίξω την τιμή". "Μα βρίσκω καλύτερο και ολοκαίνουργιο στα ίδια λεφτά", θα απαντάς. :cool2:

Πάνθηρας!

Επιφανές μέλος

Όχι δεν το λέω από αυτή την άποψη. Αλλά τώρα όταν είσαι δημοσιος υπαλληλος στην Αθήνα και παίρνεις 900 ευρώ, δεν βγαίνει ειδικά με ενοικιο. Εκτός αν κάνεις καο εη δουλειά που θα βγάζεις συν 500 ευρώ αλλά θα ζεις για να ζεις

Στην Αθήνα δεν αξίζει να μένεις έτσι και αλλιώς ειτε βγάζεις 1400-1500 το μήνα είτε 2000 ευρώ.

Η πικρή αλήθεια αυτή ειναι... κρίμα να βγαζεις 2000 ευρω το μήνα να έχεις τη δυνατότητα να βάζεις 700 ευρω τουλάχιστον το μήνα αποταμιευση και να τα δίνεις σε ενοίκια ψωνισμένων .... με διαμονή στην επαρχία τόσα βάζεις στην άκρη άμα βγάζεις 2000 ευρώ το μήνα στην χειρότερη.

Με 1500 είσαι στα 300 σίγουρα κάθε μηνα. Στα 5 χρόνια ειναι 18.000 ευρώ στην άκρη αποταμιευτικός λογαριασμός.

theodle

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο theodle αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 156 μηνύματα.
Στην Αθήνα δεν αξίζει να μένεις έτσι και αλλιώς ειτε βγάζεις 1400-1500 το μήνα είτε 2000 ευρώ.

Η πικρή αλήθεια αυτή ειναι... κρίμα να βγαζεις 2000 ευρω το μήνα να έχεις τη δυνατότητα να βάζεις 700 ευρω τουλάχιστον το μήνα αποταμιευση και να τα δίνεις σε ενοίκια ψωνισμένων .... με διαμονή στην επαρχία τόσα βάζεις στην άκρη άμα βγάζεις 2000 ευρώ το μήνα στην χειρότερη.

Με 1500 είσαι στα 300 σίγουρα κάθε μηνα. Στα 5 χρόνια ειναι 18.000 ευρώ στην άκρη αποταμιευτικός λογαριασμός.
Πάντως για να λέμε και τα σωστά. Και το δημόσιο δεν είναι όπως ήταν κάποτε. Η ΑΑΔΕ θέλει διάβασμα στο σπίτι, ο ΕΦΚΑ και τα δικαστήρια από τις χειρότερες υπηρεσίες, η εκπαίδευση έχασε το νοημα της όταν θα γυρνάς 10 χρόνια αναπληρωτης ενώ μην ξεχνάμε ότι υπάρχει τεράστια υποστελεχωση στο δημοσιο

Πάνθηρας!

Επιφανές μέλος

Πάντως για να λέμε και τα σωστά. Και το δημόσιο δεν είναι όπως ήταν κάποτε. Η ΑΑΔΕ θέλει διάβασμα στο σπίτι, ο ΕΦΚΑ και τα δικαστήρια από τις χειρότερες υπηρεσίες, η εκπαίδευση έχασε το νοημα της όταν θα γυρνάς 10 χρόνια αναπληρωτης ενώ μην ξεχνάμε ότι υπάρχει τεράστια υποστελεχωση στο δημοσιο

Οι δικαστικοί και οι καθηγητές πανεπιστημίου ειναι στα 1800-2000 ευρώ το μήνα στα 40 τους.

Καθαρά χρήματα. Σε γενικές γραμμές κατα τη γνώμη μου εάν στα 40 σου δεν εισαι στα 1550-1600 τουλάχιστον σκέφτεσαι ακόμη και την παραίτηση. όΧΙ μεικτά- καθαρά χρήματα....

Ρε φιλε δε γινεται να έχουν απο το 2019 ανέβει οι τιμές στα σούπερ μάρκετ 40% και οι μισθοί 5%.

Αυτα μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Στη τελική πάρε μια βαθειά ανάσα και φύγε στο εξωτερικο για καμιά 10αρια χρόνια και βλέπεις. Εδω ειναι στο κόσμο τους οι άνθρωποι. Τα ιδια και τα ίδια .... εδω και 15 χρονια τους ακουω μαλωνουν ο ενας με τον αλλον οχι ο ΣΥΡΙΖΑ οχι το ΠΑΣΟΚ όχι τα κέρατα της μάνας τους.

Οι Ιδιωτικοι στη κμοσμάρα τους... αυξανουν τις τιμές κρατανε τους μισθούς σταθερούς... γενικα ειναι τρελάδικο εδω μέσα.

δε θα βγάλεις άκρη.

theodle

Εκκολαπτόμενο μέλος

Οι δικαστικοί και οι καθηγητές πανεπιστημίου ειναι στα 1800-2000 ευρώ το μήνα στα 40 τους.

Καθαρά χρήματα. Σε γενικές γραμμές κατα τη γνώμη μου εάν στα 40 σου δεν εισαι στα 1550-1600 τουλάχιστον σκέφτεσαι ακόμη και την παραίτηση. όΧΙ μεικτά- καθαρά χρήματα....

Ρε φιλε δε γινεται να έχουν απο το 2019 ανέβει οι τιμές στα σούπερ μάρκετ 40% και οι μισθοί 5%.

Αυτα μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Στη τελική πάρε μια βαθειά ανάσα και φύγε στο εξωτερικο για καμιά 10αρια χρόνια και βλέπεις. Εδω ειναι στο κόσμο τους οι άνθρωποι. Τα ιδια και τα ίδια .... εδω και 15 χρονια τους ακουω μαλωνουν ο ενας με τον αλλον οχι ο ΣΥΡΙΖΑ οχι το ΠΑΣΟΚ όχι τα κέρατα της μάνας τους.

Οι Ιδιωτικοι στη κμοσμάρα τους... αυξανουν τις τιμές κρατανε τους μισθούς σταθερούς... γενικα ειναι τρελάδικο εδω μέσα.

δε θα βγάλεις άκρη.
Πάμε να βγάλουμε τα μηνιαία έξοδα της Αθήνας εφόσον ζεις μονος σου πάντα και στο ενοίκιο και κινείσαι με τα ΜΜΜ της Αθήνας

Ενοίκιο: 550 ευρώ
ΔΕΗ: 80 ευρώ
ΟΤΕ ( μαζί με ιντερνετ): 25 ευρώ
Νερό: 20 ευρώ
Σουπερμαρκετ: 250 ευρώ
Προσωπικά έξοδα για σένα: 400 ευρώ το μήνα ( 100 ευρώ την εβδομάδα)
Κάρτα απεριορίστων διαδρομών του μετρό: 30 ευρώ
Γιατρός: 50 ευρώ ( προληπτικά αυτά γιατί άνθρωπος είσαι)
Γυμαστήριο: 20 ευρώ
Και μετά ανάλογα εσύ τι άλλο θεωρείς ανάγκες. Εγώ πχ έχω ιδιωτική ασφάλεια υγείας: 45 ευρώ και πάω σε διατροφολόγο με 40 ευρώ το μήνα.

Δηλαδή εγώ το μήνα στην ΑΘήνα με αυτά τα έξοδα θέλω: 1510 ευρώ

Πάνθηρας!

Επιφανές μέλος

Πάμε να βγάλουμε τα μηνιαία έξοδα της Αθήνας εφόσον ζεις μονος σου πάντα και στο ενοίκιο και κινείσαι με τα ΜΜΜ της Αθήνας

Ενοίκιο: 550 ευρώ
ΔΕΗ: 80 ευρώ
ΟΤΕ ( μαζί με ιντερνετ): 25 ευρώ
Νερό: 20 ευρώ
Σουπερμαρκετ: 250 ευρώ
Προσωπικά έξοδα για σένα: 400 ευρώ το μήνα ( 100 ευρώ την εβδομάδα)
Κάρτα απεριορίστων διαδρομών του μετρό: 30 ευρώ
Γιατρός: 50 ευρώ ( προληπτικά αυτά γιατί άνθρωπος είσαι)
Γυμαστήριο: 20 ευρώ
Και μετά ανάλογα εσύ τι άλλο θεωρείς ανάγκες. Εγώ πχ έχω ιδιωτική ασφάλεια υγείας: 45 ευρώ και πάω σε διατροφολόγο με 40 ευρώ το μήνα.

Δηλαδή εγώ το μήνα στην ΑΘήνα με αυτά τα έξοδα θέλω: 1510 ευρώ

Ενοίκιο 450 ευρώ
ΔΕΗ 80 ευρώ
ΟΤΕ 25 ευρώ
Νερό 20 ευρώ
Σουπερ 250
Προσωπικά έξοδα τι ειναι ; πολλα είναι 100 την εβδομάδα.... βάλε 50 χ 4 = 200 ευρώ
Κάρτα απεριορίστων διαδρομών 30 ευρω
Εξοδα αυτοκινήτου 100 ευρω το μήνα (δεν μπορείς στα 35 να μην έχεις αμάξι)
Γυμναστήριο 20 ευρώ

Γιατροί..... οκ έχω ασφάλιση μέσω της δουλειάς και πληρώνω κρατήσεις 100 ευρω κάθε μήνα...

άρα έχουμε και λέμε αν είσαι στο χρονικό σημειο που έχεις ξεχρεώσει το αμάξι και απλα δινεις 100 το μήνα για υποτυπώδη βενζίνη και κάνα λαδάκι συντηρηση κτλ τοτε με ολα αυτα είσαι στα

1175 ευρώ τον μήνα. Οτι μένει αποταμίευση.

Μιλάμε πάντα για Αθηνα.

Επαρχία αντί για 450 ενοίκιο βάλε 250-300.

Εγω τώρα με τόσα εχω βρει... 230 ΤΟ ΜΉΝΑ μια επιπλωμένη καινουργια γκαρσονιέρα φίλος... 40τμ. Μονος μου θα πάω .... αρα προς το παρόν με καλύπτει.

theodle

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ενοίκιο 450 ευρώ
ΔΕΗ 80 ευρώ
ΟΤΕ 25 ευρώ
Νερό 20 ευρώ
Σουπερ 250
Προσωπικά έξοδα τι ειναι ; πολλα είναι 100 την εβδομάδα.... βάλε 50 χ 4 = 200 ευρώ
Κάρτα απεριορίστων διαδρομών 30 ευρω
Εξοδα αυτοκινήτου 100 ευρω το μήνα (δεν μπορείς στα 35 να μην έχεις αμάξι)
Γυμναστήριο 20 ευρώ

Γιατροί..... οκ έχω ασφάλιση μέσω της δουλειάς και πληρώνω κρατήσεις 100 ευρω κάθε μήνα...

άρα έχουμε και λέμε αν είσαι στο χρονικό σημειο που έχεις ξεχρεώσει το αμάξι και απλα δινεις 100 το μήνα για υποτυπώδη βενζίνη και κάνα λαδάκι συντηρηση κτλ τοτε με ολα αυτα είσαι στα

1175 ευρώ τον μήνα. Οτι μένει αποταμίευση.

Μιλάμε πάντα για Αθηνα.

Επαρχία αντί για 450 ενοίκιο βάλε 250-300.

Εγω τώρα με τόσα εχω βρει... 230 ΤΟ ΜΉΝΑ μια επιπλωμένη καινουργια γκαρσονιέρα φίλος... 40τμ. Μονος μου θα πάω .... αρα προς το παρόν με καλύπτει.
αν τη βρηκες σε επαρχια ειναι πολυ καλα. Αλλα 450 ευρω στην Αθηνα νοικιαζεις κατι υπογεια στη Κυψελη. Εγω δεν οδηγαω και δεν θελω να οδηγαω με βολευουν τα μεταφορικα μεσα της Αθηνας

Στην Αθηνα εχεις αρκετα προσωπικα εξοδα. Δεν θα βγεις να πιεις καφε? να φας κατι? δεν θα πας σε κλαμπ καποιο Σάββατο κλπ?

Πάνθηρας!

Επιφανές μέλος

αν τη βρηκες σε επαρχια ειναι πολυ καλα. Αλλα 450 ευρω στην Αθηνα νοικιαζεις κατι υπογεια στη Κυψελη. Εγω δεν οδηγαω και δεν θελω να οδηγαω με βολευουν τα μεταφορικα μεσα της Αθηνας

Στην Αθηνα εχεις αρκετα προσωπικα εξοδα. Δεν θα βγεις να πιεις καφε? να φας κατι? δεν θα πας σε κλαμπ καποιο Σάββατο κλπ?

Δεν πήγαινα κάθε Σαββατο σε κλάμπ.... φωναζα καναν φίλο σπίτι και παίρναμε καμια πίτσα , θα βγεις για καφέ εννοείται.... ε δεν θα βγαινεις και κάθε μερα.

Επαρχία βρήκε ενας συνάδελφος σπίτι 90τμ επιπλωμένο στα 380 ευρώ.

Αυτος έχει και οικογένεια ομως + σκύλο. Εγω είμαι μόνος... αντε να φέρω καμια.... κοπελιτσα κάνα βράδυ να μου πιουμε κάνα τσαγάκι τωρα τις κρύες νύχτες. 40 τμ δεν ειναι κακό. :P

Απλά επειδη αυτο που βρήκα τωρα στα γρηγορα μπορεί το καλοκαίρι να το κάνει airbnb (του χω πει να μου απαντήσει μέχρι τον Απρίλιο να ψάξω αλλο) δυστυχως θα φυγω... αλλιώς ειναι πένα μέσα και θα δινω 230.

Πένα σου λέω εχει τα πάντα... στουντιο , φρεσκοβαμένο , ωραια κουφωματα , ανακαινισμένο μπάνιο. Τραπέζι , πλυντηριο , φουρνο , τοστιέρα , καφετέρια , ψυγειο , διπλο κρεβάτι , καναπεδάκι .....

Το ίδιο στο Περιστέρι επιπλωμένο στα ιδια τμ... 500-550 ευρώ.

τρελοί ειναι οι άνθρωποι. :) Απο κέντρωση ΠΡΟΧΘΕΣ. Μαύρο στους Ληστές των ακινήτων.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

στην Αθήνα;
πού; στην αττική;

Ξερω δυο περιπτώσεις η μία ηταν απο στόμα σε στόμα.... 450 90τμ... στα σεπόλια. Καταλληλο για ζευγάρι με παιδί.

Η άλλη περίπτωση ενας φίλος στα Πατησια... επι της Λιοσίων συγκεκριμένα εκει στις 3 γέφυρες συμβολη με τη Στρατηγού Καλάρη βλέπεις τον Κηφισό.... νομιζω στα 400 μου είπε. Μερικως επιπλωμένο , ενα καναπε , ενα κρεβάτι διπλό και ενα τραπέζι .. τα αλλα τα έβαλε αυτός.

50τμ. 400-450 πρέπει να δίνει.

Κοιταξε να δείς... εάν έμενα με τη συντροφο στην Αθήνα και πληρώναμε για ένα σπιτι των 500 ευρώ απο 250 το μήνα... οκ ειναι ως ένα βαθμό λογικό... τωρα να μπώ στη διαδικασία να πληρώσω 450 μονος μου και να μένω και στ πατήσια εάν δεν εχω εργασία που να πώ θα κατσω 4-5 χρονια στο κέντρο να αποκτήσω βιογραφικό και εμπειρία οχι δεν θα το έκανα.

Τελευταία επεξεργασία:

amarelia

Περιβόητο μέλος

Η amarelia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5.282 μηνύματα.
Ξερω δυο περιπτώσεις η μία ηταν απο στόμα σε στόμα.... 450 90τμ... στα σεπόλια. Καταλληλο για ζευγάρι με παιδί.

Η άλλη περίπτωση ενας φίλος στα Πατησια... επι της Λιοσίων συγκεκριμένα εκει στις 3 γέφυρες συμβολη με τη Στρατηγού Καλάρη βλέπεις τον Κηφισό.... νομιζω στα 400 μου είπε. Μερικως επιπλωμένο , ενα καναπε , ενα κρεβάτι διπλό και ενα τραπέζι .. τα αλλα τα έβαλε αυτός.

Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 6 λεπτά πριν
Κοιταξε να δείς... εάν έμενα με τη συντροφο στην Αθήνα και πληρώναμε για ένα σπιτι των 500 ευρώ απο 250 το μήνα... οκ ειναι ως ένα βαθμό λογικό... τωρα να μπώ στη διαδικασία να πληρώσω 450 μονος μου και να μένω και στ πατήσια εάν δεν εχω εργασία που να πώ θα κατσω 4-5 χρονια στο κέντρο να αποκτήσω βιογραφικό και εμπειρία οχι δεν θα το έκανα.
μιλημένα μπορεί γιατι σε σελίδες κατω απο 600 δεν παιζει τιποτα ή παιζει και είναι τρωγλη

theodle

Εκκολαπτόμενο μέλος

Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: Μόλις
Ναι αλλά οι περιοχές που ανέφερες δεν είναι καλές και το ξέρεις. Τα σεπόλια κακοφημισμένη περιοχή, τα πατήσια ακόμα χειρότερα. Ξέρω άτομο που μένει ΠΛ.Αττικής δίνει 350, 60 τμ, αλλά το βράδυ φοβάται να κυκλοφορήσει.

Ο ξαδερφός μου μένει Ηλιούπολη με τη θεία μου ( είναι χήρα) παίρνει εκείνη 1400 ευρώ σύνταξη και εκείνος 950 ευρώ μισθό στο δημόσιο. Σύνολο 2350 ευρώ. Και αν θες πιστεψε το δεν περισσεύει τίποτα. Όσα παίρνουν τόσα ξοδεύουν.

Ενοικιο δινουν 550 ευρώ και αυτό από γνωστό, οπότε τι συζητάμε τώρα

μιλημένα μπορεί γιατι σε σελίδες κατω απο 600 δεν παιζει τιποτα ή παιζει και είναι τρωγλη
βρε εδω ανθρωποι για να ειναι κοντα στις δουλειες τους, πανε και νοικιαζουν στη Χ περιοχή της Αθήνας και δινουν 600αρια για ημιπόγεια. Φίλος μου δικαστικός υπάλληλος μένει στη Κυψέλη για να ειναι κοντα΄στην Ευελπιδω και δινει 600 ευρω χωρις λογαριασμους

Πάνθηρας!

Επιφανές μέλος

ή και απο κανα γκρουπάκι στο φβ...

Ναι αλλά οι περιοχές που ανέφερες δεν είναι καλές και το ξέρεις. Τα σεπόλια κακοφημισμένη περιοχή, τα πατήσια ακόμα χειρότερα. Ξέρω άτομο που μένει ΠΛ.Αττικής δίνει 350, 60 τμ, αλλά το βράδυ φοβάται να κυκλοφορήσει.

Ο ξαδερφός μου μένει Ηλιούπολη με τη θεία μου ( είναι χήρα) παίρνει εκείνη 1400 ευρώ σύνταξη και εκείνος 950 ευρώ μισθό στο δημόσιο. Σύνολο 2350 ευρώ. Και αν θες πιστεψε το δεν περισσεύει τίποτα. Όσα παίρνουν τόσα ξοδεύουν.

Ενοικιο δινουν 550 ευρώ και αυτό από γνωστό, οπότε τι συζητάμε τώρα

Οδός Αριστοτέλους... απο την πάνω μεριά η 3ης Σεπτεμβρίου και πιο πάνω η Πατησίων... απο την κάτω μεριά η Αχαρνών κτλ. περίπου 1 χλμ μακρυά απο την Πλατεία Βικτωρίας ! Στο βάθος είναι.

ώρα 02.38 περπατώντας...... :D

1739478081123.jpg

Λίγο υπερβολικός ο γνωστός σου.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια