Το ότι υπάρχει τόση κάψα να δουλέψει κανείς σε πολυεθνικές με τρελαίνει πραγματικά.
Να πω πως το κάνουν για τα λεφτά, ποια λεφτά ρε φίλε;
Να πω για την σταθερότητα; ποια σταθερότητα που τους διώχνουν σε ορδές;
προσωπικά χέστηκα εντελώς και για το επάγγελμα και για την καριέρα.
Πάνω απο όλα είμαι εγώ και θέλω να ζήσω σαν άνθρωπος.
Αναρωτιέμαι πόσοι θα ξαναγύριζαν σε αυτά αν άρχισαν να σκέφτονται έτσι.
Όπως είπα και εδω :
Η σκληρη πραγματικοτητα : λαμβάνουν τόσα βιογραφικά γιατί οι απόφοιτοι κυρίως οικονομικών σχολών έχουν κυρίως 2 επιλογές στην Ελλάδα: ή να δουλέψουν για 800 ευρώ 12ωρα σε μικρά γραφεία και σε μικρές εταιρείες, ή να δουλέψουν για 1000+ ευρώ 12ωρα στις Big4. Και προφανώς διαλέγουν το δεύτερο, και για τα περισσότερα χρήματα, και για την όποια ελπίδα ότι βάζοντας στο βιογραφικό τους Big4 θα βρουν αργότερα καλύτερη δουλειά.
Δεν υπάρχουν και πολλές λύσεις τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσεις ικανότητες. Κανένας δεν πρόκειται να εμπειστευτει έναν 22χρονο χωρις εμπειρία για φορολογικά,λογιστικά ζητήματα σε επίπεδο συμβουλευτικής αν αυτός ανοίξει μια μικρή consulting εταιρια για φορολογικές υπηρεσίες ή ακομα και αν ανοιξει καποιο real estate γραφειο να κανει εκτιμησεις ακινητων. Θελει και γνωριμίες και καλό όνομα στην αγορά. Δυστυχώς αυτό μόνος δεν μπορείς να το αποκτήσεις. Εκτός και αν έχεις έτοιμη πελατεία
Να πω πως το κάνουν για τα λεφτά, ποια λεφτά ρε φίλε;
Να πω για την σταθερότητα; ποια σταθερότητα που τους διώχνουν σε ορδές;
Μαζί σου όντως τα λεφτά που δίνουν είναι της πλάκας καλύτερα να πας σεζόν. Για πόσα χρόνια θα πηγαίνεις σεζον όμως ; Θα κάνεις επαγγελμά σου τι ; Τη λάτζα και τον σερβιτόρο μόνιμα; Αυτο ειναι και το βασικό πρόβλημα της χώρας που το έχουμε επισημάνει και εγω και ο Φώτης πολλές φορές. Η Ελλάδα υπερεξαρτάται από τον τουρισμό και δεν υπάρχουν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης σε κανέναν κλάδο παρα μόνο ελάχιστες κυρίως για senior-managers (προφανως σε αυτες δεν παιρνεις βασικο και χρειαζεται και ισχυρό networking). ει
ειλικρινά προσωπικά χέστηκα εντελώς και για το επάγγελμα και για την καριέρα Πάνω απο όλα είμαι εγώ και θέλω να ζήσω σαν άνθρωπος.
Για να το κάνεις αυτό θες χρήματα-αν είναι να μείνεις άνεργος και χωρις ικανότητες γιατι δεν σου αρέσει το σύστημα των πολυεθνικών και της εκμετάλευσης όπως συμβαίνει στην Ελλάδα δυστυχώς πρέπει απο πίσω να έχεις πολύ δυνατή στήριξη από γονείς και παθητικά εισοδήματα απο ενοίκια πχ. Δική σου δουλειά (που δεν απαιτεί ισχυρό κεφάλαιο ) στον τομέα της παροχής υπηρεσιών σε κάτι συγκεκριμένο κ σχετικά επιστημονικό θα είσαι πάρα πολυ δυσκολα και δεν προκειται να σε εμπιστευτει κανένας. Εδω κουρείς που βγάζουν πολύ καλά χρήματα και καλύτερα από αυτούς στις πολυεθνικές είναι μέσα στη διαδικασία να περάσουν από τη φάση που είναι βοηθοί σε κάποιο άλλο κουρείο για πενιχρό μισθό (ή και καθόλου πολλές φορές) έτσι ώστε να ανοίξουν δικό τους αργότερα και να έχουν πελατεία.
Όταν για παράδειγμα, λέμε ότι η Αγγλία είναι οικονομική και βιομηχανική δύναμη δεν εξηγούμε ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι για μια ελίτ ανθρώπων και όχι για τον μέσο Βρετανό που ζει σε ένα διαμέρισμα με μούχλα στον τοίχο και βάζει το πιστολάκι για τα μαλλιά να στεγνώσει την υγρασία του τοίχου. Τα 60 εκατομμύρια των Άγγλων πολιτών βιώνουν ισότιμα την ανάπτυξη της χώρας τους;
Είχα μια κουβέντα με μια συνάδελφο στη δουλειά που η αδελφή της δουλευεί Αγγλία και μου είπε ότι η μητέρα της τον Νοέμβριο την πήρε τηλέφωνο ανήσυχη από την Ελλάδα γιατί στις ειδήσεις είπανε ότι στην Αγγλία δεν έχουν να φάνε. Το ίδιο γινόταν εν μέσω Covid, οι δικοί μας ανησυχούσαν γιατί στα ελληνικά ειδησεογραφικά λέγανε ότι στην Αγγλία πεινάνε.
Είναι όλα τέλεια; Όχι.
Αλλά όταν ήρθε το 18’ ανειδίκευτη πληρωνωνόταν με 7,5£/ ώρα και πλέον ο ανειδίκευτος είναι στα 11,5£. Πριν 20 χρόνια ακριβώς έπαιρνε 25ε μεροκάματο ως σερβιτόρα στην Ελλάδα. Τα ίδια ακριβώς έπαιρνα εγώ ως σερβιτόρος το καλοκαίρι του 22' (2005 με 2022 το κοστος εχει διπλασιαστει)
Οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Αγγλία έχουν πέσει και πάλι είναι πιο γρήγοροι από Ελλάδα.
Συνεχίζουν να υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας παντού (φυσικά εξαρτάται και από το αντικείμενο) και υπάρχει δυνατότητα να μεγαλώσεις το εισόδημά σου αν ψαχνεσαι και να προχωρήσεις την καριέρα σου και με πολύ καλά χρήματα σε κάποιους κλάδους. Και ξανά, στην Αγγλία σε όλες της θέσης υψηλής εξειδίκευσης δουλεύουν μετανάστες.
Αυτό το είναι το untold μήνυμα. Κανείς δεν θα σου πει τι βρακί φοράει. Ή αν το βράδυ τρώει μόνο τοστ και λιώνει στο ίντερνετ για να χαλαρώσει από την ημερήσια πίεση στο γραφείο. Ναι ο μισθός μπορεί να είναι 6000 ευρώ. Και 8000 ευρώ το μήνα ...
Γιατι στην Ελλάδα δεν κάθονται το βράδυ να τρώνε τοστ και να λιώνουν στο ιντερνετ για να χαλαρώσουν από το γραφείο; Δλδ ο μέσος έλληνας τι κάνει πιστευετε στο σπίτι του μετά τη δουλειά; Γυρναει και ντυνεται να πάει στον Βέρτη;
Εγω γιατί δεν τον πιστεύω; Γιατι να γυρίσει κάποιος; Για να του λένε έλα πάμε τωρα στο άλλο γραφείο το κρυφό να συνεχίσεις για να μην μας πιασει η επιθεωρηση εργασίας;
τώρα που στην Ελλάδα υπάρχουν και πολλές και (σε κάποιες περιπτώσεις) καλές δουλειές και στην Ευρώπη η ζήτηση έχει μειωθεί λογικό είναι οι περισσότεροι (που έτσι κι αλλιώς έφυγαν για δουλειές που απλώς τους εξασφάλιζαν την επιβίωση) να επιστρέφουν!
Οι δουλειές είναι σαν τις τουαλέτες... οι καλές είναι πιασμένες και οι λεύτερες χεσμένες...
Επίσης πάντα υπήρχαν καλές δουλειές ακόμα και στη βαθιά κρίση αλλά οι καλές δουλειές δεν βγαίνουν σε αγγελίες-καλύπτονται εσωτερικά ή η αγγελία πηγαίνει απο στόμα σε στόμα και όχι δεν βγαίνει στο Linkedin. Τη πρόσβαση αυτή την έχουν πολλοί λίγοι εως και ελάχιστοι. Οι περισσότερες δουλειές αφορούν την εστίαση/τουρισμό είναι εξαντλητικότατες και πολλές φορές δεν πληρώνουν και καλά.
Αυτό που έχει σημασία είναι η αγοραστική σου δύναμη.
Όταν ο άλλος στην Ολλανδία παίρνει 4,5Κ και 18.00 παιζει με τα παιδια του στο σπιτι και στην Ελλάδα παίρνει 1,5Κ μαξ και 23.45 ειναι το πικ της εταιρείας γιατί να γυρίσει;
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 7 Μαΐου 2025
Στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχουν
Υποψην ότι κάποιος που ειναι τωρα 45 βγηκε στην αγορα περιπου το 2005 οπου δεν υπηρχε οικονομικη κριση,μνημονια κλπ και ψαρακας ξεκινούσες με 980 καθαρά με τις ΣΣΕ-ασε που τα πραγματα ηταν πολυ λιγοτερο ανταγωνιστικα τοτε