Σε τί διαφωνείς; Έχει ή δεν έχει συγκεκριμένους κανόνες μια θρησκεία; Πρέπει ή δεν πρέπει οι πιστοί να τους ακολουθούν; Αν δεν το κάνουν και βάζουν - βγάζουν κανόνες κατά το δοκούν, λέγεται αίρεση ή όχι
Σ΄ εμένα μιλάς, οπότε εγώ θα σου απαντήσω. Κι ας μην με παραθέτεις...
Όχι, δεν είναι αίρεση αυτό. Κάνεις λάθος και στο ξαναλέω. Είναι άλλο πράγμα...να πιστεύω κι άλλο πράγμα να είμαι καλός Χριστιανός,
με τον τρόπο που εσύ το εννοείς. Ο τίτλος του θέματος, άλλωστε, είναι "Πιστεύετε στο Θεό ;". Δεν είναι...αν είστε ή αν θεωρείτε τον εαυτό σας καλό ή κακό Χριστιανό Ορθόδοξο. Πώς πήγε εκεί η συζήτηση δεν μπορώ να το καταλάβω...
Το δικό σου το σκεπτικό τί λέει ; Όσοι δεν ακολουθείτε τους κανόνες της εκκλησίας, δεν είστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Κατ΄ αρχήν για ποιούς κανόνες μιλάς ; Γιατί υπάρχουν πολλοί. Εννοείς...νηστεία Τετάρτη και Παρασκευή ; Εννοείς "αποχή" (παντός είδους...) κατά τη διάρκεια των μεγάλών εορτών ; Εννοείς νηστεία τη Σαρακοστή ; Είναι δυνατόν κάποιος να τα κάνει όλα αυτά κι άλλα τόσα ; Αυτό μου λες ; Κι αν δεν τα κάνει είναι αιρετικός και παύει να είναι Χριστιανός ; Είναι λάθος η λογική σου και λυπάμαι που δεν το καταλαβαίνεις...
Υπήρχε στα Εξάρχεια ένας γεροντάκι (τεράστιο μυαλό...) ο π. Ανανίας Κουστένης. Φιλούσε τα χέρια των ναρκομανών πριν μπει να λειτουργήσει. Και τους κοινωνούσε πολλές Κυριακές. Ο Αγ. Πορφύριος κοινωνούσε τις πόρνες δίπλα στην Πολυκλινική Αθηνών, χωρίς κανείς να τον πάρει είδηση. Και μιλούσε μαζί τους για ώρες ατελείωτες. Βράδια ολόκληρα...Τί λέμε τώρα ; Ποιά...εκκλησία έχετε εσείς στο μυαλό σας ; Ποιά παπαδαριά ; Αυτά που δε σας αρέσουν ; Σε αυτά έχετε μείνει ; Ό,τι ψάχνει βρίσκει ο καθένας μας. Αρκεί να το θελήσει. Αν θελήσει να βρει την "αλήθεια" θα την βρει, πάση θυσία...
Δεν ξέρω με ποιούς έχεις μιλήσει, ποιούς έχεις ακούσει (ή τί έχεις ακούσει...) ή που τα έχεις ακούσει αυτά που λες, μα μοιάζουν - σ΄ εμένα προσωπικά - άκρως δογματικά. Στα όρια της θρησκοληψίας...
Και θα σου πω και το άλλο, που πολλά γεροντάκια του Αγίου Όρους πρέσβευαν και πρεσβεύουν :
΅Κάνε εσύ ό,τι μπορείς κι ό,τι δεν μπορείς άσ΄ το"...
Δεν είπα πουθενά αν κάποιος έχει ή δεν έχει θεό μέσα του. Είπα όμως ότι αν κάποιος δεν τηρεί όσο μπορεί περισσότερο τους κανόνες του ορθοδόξου χριστιανισμού δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος. Εξακολουθεί να πιστεύει προφανώς σε κάποιον θεό που έχει εφεύρει ο ίδιος στο μυαλό του, αλλά δεν είναι ο ορθόδοξος χριστιανικός θεός.
Αυτά που λες είναι αιρετικά. Όχι αυτά που λέω εγώ. Ευτυχώς που έβαλες...το
όσο περισσότερο μπορεί. Γιατί σε προηγούμενα ποστ άλλα έλεγες. Πιο απόλυτα. Τώρα σαν να έβαλες λίγο νερό στο κρασί σου...
Ο λόγος του Θεού είναι αγάπη, πάνω απ΄ όλα. Και ούτε κανόνες (με χρονοδιάγραμμα...), ούτε τιμωρίες. Αυτά είναι ανθρώπων έργα...
Δε θεωρώ ότι οι νέοι πρέπει να πλησιάσουν την εκκλησία, η εκκλησία για μένα είναι μια πληγή που αιμορραγεί στην Ελλάδα και πρέπει να εξαφανιστεί. Αυτοί που πιστεύουν σε ό,τι πιστεύουν δε χρειάζονται χώρο να πιστεύουν, μπορούν να το κάνουν παντού. Για μένα η θρησκεία και η στενή σχέση με τον Έλληνα και τον ελληνισμό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Οι νέοι ευτυχώς είναι πολύ πιο έξυπνοι από το να ακολουθούν ανεγκεφαλους κανόνες που έφτιαξαν άλλοι για αυτούς. Ξέρουν μια χαρά να σκέφτονται, να ζουν με δικούς τους κανόνες ηθικής και τάξης και να πιστεύουν όπου, όσο και όποτε θέλουν.
Άποψή σου αυτή. Ευτυχώς που δεν είσαι Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων και εύχομαι να μην γίνεις και ποτέ, Χιμέλα μου...