Πόσο πρέπει να εργαζόμαστε για μια αξιοπρεπή διαβίωση; Πάμε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

ROM32

Δραστήριο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 772 μηνύματα.
ακόμα και σε ένα ιδανικό-ουτοπικό κόσμο, θα υπάρχουν κάποιες μορφές κοινωνικής εργασίας. υποτίθεται ότι θα ζεις μαζί με άλλους, δεν μπορείς να κάνεις ό,τι σου κατεβάσει η κεφάλα. και αν χρειάζεσαι κάποια κρέντιτς, για να τα εξαργυρώσεις σε κάποιες ανάγκες ή γούστα, θα πρέπει να τα έχεις κερδίσει με την αξία σου.

απλά η εργασία θα είναι προσανατολισμένη στο κοινό καλό, και όχι στα κέρδη των λίγων.

Δεν κατάλαβες, στον ουτοπικό κόσμο που ανέφερα κάνεις αυτά τα οποία σε ευχαριστούν και τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με την επιβίωση, έχεις βγει από την επιβίωση, την έχεις με κάποιο τρόπο πληρώσει, αυτό δεν πρόκειται βεβαια να γίνει ποτέ σε μια ελεύθερη κοινωνία στην πραγματικότητα, διότι η επιβίωση είναι που σε αναγκάζει να δουλέψεις. Η ελίτ του αρχαίου κόσμου που το ήξερε αυτό είχε δούλους για να μπορεί να εργάζεται. Πολλοί πάλι ποστευουν ότι ίσως το πετύχουμε αυτό με την τεχνολογία και τους σύγχρονους δουλους-ρομποτ, κρατώ μικρό καλαθι. Οσο όμως υπάρχει επιβίωση, θα υπάρχει και δουλειά.

Η χρησιμότητα όμως του ουτοπικού είναι για να δείχνει προς ποιον δρόμο πρέπει να προσπαθούμε να παμε, ίσως να μην το πετύχουμε 100% ποτέ να απελευθερωθούμε από την δουλειά αλλά ξέρουμε προς τα πού θα πρέπει να προσεγγίζουμε όσο είναι δυνατόν. Δεν μπορεί σε ατομικό επίπεδο να παροτρύνουμε κάποιον να κυνηγά το όνειρο του ξέροντας πως όσο πιο κοντά έρθει σε αυτό θα ευτυχήσει (να το πιάσει 100% δύσκολο αφού είναι όνειρο και εμπεριέχει εξορισμού την ουτοπία) και δεν το δεχόμαστε σε συλλογικό επίπεδο ως κοινωνία, ποια η διαφορά; Δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οπότε, θα πρέπει να ονειρευόμαστε μια κοινωνία χωρίς δουλειά και να μην μας φοβίζει δήθεν το πλεόνασμα χρόνου.

dum dum boy

Περιβόητο μέλος

Ο Νάσος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Εργάτης/τρια και μας γράφει από Αλβανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4.315 μηνύματα.
Δεν κατάλαβες, στον ουτοπικό κόσμο που ανέφερα κάνεις αυτά τα οποία σε ευχαριστούν και τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με την επιβίωση, έχεις βγει από την επιβίωση, την έχεις με κάποιο τρόπο πληρώσει, αυτό δεν πρόκειται βεβαια να γίνει ποτέ σε μια ελεύθερη κοινωνία στην πραγματικότητα, διότι η επιβίωση είναι που σε αναγκάζει να δουλέψεις. Η ελίτ του αρχαίου κόσμου που το ήξερε αυτό είχε δούλους για να μπορεί να εργάζεται. Πολλοί πάλι ποστευουν ότι ίσως το πετύχουμε αυτό με την τεχνολογία και τους σύγχρονους δουλους-ρομποτ, κρατώ μικρό καλαθι. Οσο όμως υπάρχει επιβίωση, θα υπάρχει και δουλειά.

Η χρησιμότητα όμως του ουτοπικού είναι για να δείχνει προς ποιον δρόμο πρέπει να προσπαθούμε να παμε, ίσως να μην το πετύχουμε 100% ποτέ να απελευθερωθούμε από την δουλειά αλλά ξέρουμε προς τα πού θα πρέπει να προσεγγίζουμε όσο είναι δυνατόν. Δεν μπορεί σε ατομικό επίπεδο να παροτρύνουμε κάποιον να κυνηγά το όνειρο του ξέροντας πως όσο πιο κοντά έρθει σε αυτό θα ευτυχήσει (να το πιάσει 100% δύσκολο αφού είναι όνειρο και εμπεριέχει εξορισμού την ουτοπία) και δεν το δεχόμαστε σε συλλογικό επίπεδο ως κοινωνία, ποια η διαφορά; Δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οπότε, θα πρέπει να ονειρευόμαστε μια κοινωνία χωρίς δουλειά και να μην μας φοβίζει δήθεν το πλεόνασμα χρόνου.

εντάξει, αν έχεις λύσει θέματα επιβίωσης, και εργασιών δύσκολων, κουραστικών και ψυχοφθόρων, τότε θα έχεις χρόνο να κάνεις και τα γούστα σου.

οπωσδήποτε πάντως, δεν χρειάζεται αυτή η εντατικοποίηση που υπάρχει τώρα, ούτε καν η υπερπαραγωγή αγαθών.

σίγουρα πάντως, σε μια ιδανική κοινωνία, θα χρειαστούν κίνητρα για τον κόσμο, ώστε να έχει θετική συνεισφορά και αποτύπωμα σε οτιδήποτε. και εκεί είναι που απέτυχαν παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν.

από την άλλη, στον καπιταλισμό είσαι σαν το γαϊδουράκι, που μια του κρεμούν ένα καρότο, μια το μαστιγώνουν, και θες-δεν θες, αποδίδεις και παράγεις, για να μην καταλήξεις άστεγος και νηστικός.

αυτό που λες στην 2η παράγραφο με βρίσκει σύμφωνο 100%. η ουτοπία είναι ο οδηγός μας. στοχεύουμε ψηλά, για να πετύχουμε έστω και λίγο πιο χαμηλά, αλλά κοντά σε αυτό που θέλουμε.

ilias90

Περιβόητο μέλος

Ο White Privilege αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 5.420 μηνύματα.
Κατά τα άλλα εν μέρει συμφωνώ με τον Ηλία (αν και δεν συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου για εργασία :P )
Καλά, είπαμε, δεν είμαι και ο πιο εργατικός άνθρωπος στον κόσμο. Στις περισσότερες δουλειές που έχω κάνει δεν ήθελα καν να πηγαίνω, για βιοπορισμό το έκανα ξεκάθαρα. Αυτή που είμαι τώρα -δόξα τω Θεώ- μου αρέσει και δεν έχω πρόβλημα να κάθομαι και παραπάνω.

Απλά εγώ αγαπάω την έννοια της εργασίας. Να είναι όμως κάτι που γεμίζει αυτόν που το κάνει και είμαι σίγουρος ότι οι 9/10 δεν θα είχαν πρόβλημα να δουλεύουν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου και θα βλέπαμε ότι οι τεμπέληδες στην πραγματικότητα είναι ελάχιστοι.

Γι'αυτό ο καθένας πρέπει να βρει και τι επάγγελμα του ταιριάζει αλλά και πώς θα το κάνει. Του ταιριάζει να είναι υπάλληλος; Γουστάρει τρελά ανταγωνισμό και θέλει προαγωγές; Θέλει κάτι δικό του χωρίς να ακολουθεί εντολές άλλων; Ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που αντιλαμβάνεται τι του ταιριάζει και τι θέλει και το ακολουθεί.

Εγώ ας πούμε είμαι πιστός στρατιώτης σε όλα στη ζωή μου, γουστάρω πάρα πολύ ιεραρχία και εξουσία (σαν έννοιες, όχι εγώ να διοικώ), βρήκα κάτι που ταιριάζει σε αυτά επαγγελματικά και είμαι καλά. Ό,τι ταιριάζει στον καθένα και με όποιον τρόπο του ταιριάζει.

Dreamweaver

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Competitive Racist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Άεργος/η. Έχει γράψει 1.929 μηνύματα.
οι μισθοί θα είναι μεγαλύτεροι, καθώς οι εργάτες θα είναι πιο αποδοτικοί, η αγορά θα κλιθεί να καλύψει νέες ανάγκες, και θα υπάρξει γενικότερη άνθιση.
Α μαλιστα, θα παιρνεις και παραπανω κιολας :worship:. Εγω λεω να δουλευεις 1 ωρα της εβδομαδα και να παιρνεις 1 εκατομμυριο μισθο το δευτερολοπτο

Επειδη μου το ανεφερες ειρωνικα πριν, ξερεις τι θα σου προτεινα? Γινε εργοδοτης και εφαρμοσε τα ολα αυτα, δεν χρειαζεται να ερθουν νομοι. Δειξε οτι δουλευουν, και μετα ξαναμιλαμε
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Το αν η Αμερική είναι η καρδιά του σύγχρονου κόσμου αυτό συνέβη λόγω ιστορικών και γεωγραφικών παραγόντων που τους κράτησαν μακριά από ταραχές. Δεν αναδείχθηκαν λόγω κάποιου εξέλανς που τους βοήθησε να επικρατήσουν μετά από ένα ανταγωνισμό με ισχυρό αντίπαλο. Σαφέστατα λοιπόν και έχουν αδυναμίες και αρκετές.
Ναι, προφανως δεν ειναι και κατι αλλο που

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, επαγγέλλεται Η.Μ.Μ.Υ. και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 12.061 μηνύματα.
Πόσες φορές έχω ακούσει ιστορίες στα τραπέζια από 60αρηδες που "ξεκίνησαν από το μηδέν, δούλευαν 10 ώρες την ημέρα στα εργοστάσια της Γερμανίας και γύρισαν εδώ με χρήματα και άνοιξαν δικές του επιχειρήσεις".

Ο μύθος του αυτοδημιούργητου παντοδύναμου Έλληνα που πάλεψε με μόχθο σαν τον Ηρακλή και κατάφερε να νικήσει το σύστημα και πλέον απολαμβάνει σαν βετεράνος την ζωή του.
Και αλήθεια να λένε, και τι κατάλαβαν ;
Βγήκαν απο μια άσχημη θέση και αντί να δώσουν το χέρι να τραβήξουν και άλλον κόσμο δίνουν κλωτσιές να τους κρατήσουν όλους κάτω.
Ίσως και 1 στους 1000 από αυτούς να το κατάφερε και τώρα να είναι όλη μέρα στις ταβέρνες να μπεκρουλιάζει (όπως έκαναν τα Γερμανικά αφεντικά του) και να το παίζει ιστορία στον 18χρονο σερβιτόρο που πιστεύει όσα του λέει.
Κλασικά ρε'συ. Κάποιοι άνθρωποι απλώς δεν αλλάζουν. Το εξοργιστικό είναι πως υπάρχουν άλλοι που θεωρούν πως αυτοί είναι κάτι το ιδιαίτερο ενώ εκείνοι πρέπει να δουλεύουν 9 με 5 για τον βασικό αλλιώς είναι κακομαθημένοι τεμπέληδες.

Η λύση σε αυτό είναι μια φυσικά αν ο κόσμος πράγματι πρέπει να είναι έτσι.
Να γίνεις και εσύ αφεντικό και να έχεις εργαζόμενους κάτι τέτοιους πανίβλακες να ζουν για να δουλεύουν όσο εσύ κολυμπάς στο χρήμα και αυτοί να χαίρονται που τους πλουτίζεις.

Piskantrila

Νεοφερμένο μέλος

Η Piskantrila αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 45 ετών. Έχει γράψει 7 μηνύματα.
Χαιρετω σας! Νομιζω οτι πλεον τυραννιομαστε, κανουμε χιλιες δυο δουλειες και οικονομικα παμε προς το χειροτερο. Λεγεται οτι φταιει ο πολεμος στην Ουκρανια και γι αυτο η ακριβεια εφτασε ως τον Θεο. Είμαστε παντως στην Ελλαδα οι πιο φτωχοι σε σχεση με τα υπολοιπα κρατη στην Ευρωπη. Προσωπικα, ελπιζω να αλλαξει κατι στο εγγυς μελλον, αλλα παλι δεν ειμαι σιγουρη...

parafernalia

Περιβόητο μέλος

Ο Νίκος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Επαγγέλλεται Προγραμματιστής/τρια και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6.360 μηνύματα.
Κάτι συνέβει σήμερα στον Sklaveniti μετά το πρόστιμο, η εκδίκηση των τιμών! Quaker βρώμης από 1.43, πήγε ξαφνικά στα 2.15! Tα μακαρόνια bio που έπαιρνα από 1.90 στα 2.60! Δεν γίνεται να ανεβαίνουν έτσι οι τιμές μπαμ μπαμ... Τι μας ξημερώνει; :look:

Σε λίγο και 13 ώρες δουλειάς δεν θα φτάνουν.

ROM32

Δραστήριο μέλος

Ο ROM32 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 772 μηνύματα.
Ωραίο βίντεο! :laugh:

Aura

Διάσημο μέλος

Η Aura αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 3.405 μηνύματα.
Η Aura έγραψε:
Γινε εργοδοτης και εφαρμοσε τα ολα αυτα, δεν χρειαζεται να ερθουν νομοι. Δειξε οτι δουλευουν, και μετα ξαναμιλαμε
Αν εσύ βέβαια αντί να επενδύσεις σε πιο γρήγορες μηχανές πχ σε ένα εργοστάσιο τα δίνεις στους εργάτες θα σε φάει ο ανταγωνισμός, οπότε μόνο για νόμο το βλέπω που θα σε προστατέψει κατά μια έννοια από αυτό :shifty:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια