2 εβδομάδες που με φιλοξενούσε φίλη που τρώει πολύ λίγο κρέας και έτρωγα όλη την ώρα λαχανικά και όσπρια, γύρισα σπίτι έτοιμη να λιποθυμήσω. Όταν έχεις χαμηλό σίδηρο μπορεί από εκεί που σιχαίνεσαι το συκώτι, ξαφνικά να το λιγουρεύεσαι σαν να είναι ο ύψιστος μεζές. Όταν τρώω μοσχαρίσια μπριζόλα σιτεμένη rare (που είναι κατακόκκινη λόγω της αιμοσφαιρίνης), σκάω απ' το φαγητό αλλά δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω, λες και είναι φάρμακο για μένα. Ο μικροβιολόγος που έβγαλε τις εξετάσεις μου το πρώτο πράγμα που με ρώτησε είναι αν τρώω κρέας. Αυτό που περιγράφεις μπορεί να συμβαίνει για 2 λόγους:
1. Όταν έχεις ήδη χαμηλό σίδηρο, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακολουθήσεις vegan διατροφή. Δεν πάει ανάποδα, δηλαδή δεν προκαλεί το κρέας πτώση σιδήρου και
2. Στα ζωικά παράγωγα συμπεριλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά. Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο ανταγωνίζεται την απορρόφηση του σιδήρου και γι' αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί. Οι συνδυασμοί παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 12 Μαρτίου 2022
Υπάρχει, οι σωστοί συνδυασμοί δεν αρκούν και σου το λέω εγώ που και πλούσια διατροφή σε σίδηρο κάνω, και σωστούς συνδυασμούς, και παίρνω συμπληρώματα σιδήρου ανά δίμηνο και παρόλ' αυτά έχω αιματοκρίτη 36.