WhiteDrum
Διάσημο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ηρώ
Διακεκριμένο μέλος

Δηλαδή βάζεις κύβο knorr και δε βάζεις αλάτι;Και τώρα άλλη μια ερώτηση, εγώ στα φαγητά χρησιμοποιώ παντού κνορ, (είτε κύβο είτε σκόνη) όλες της γεύσεις κ προτάσεις ανάλογα το φαγητό που θα κάνω, με αποτέλεσμα να μην έχω μάθει να βάζω αλάτι, όποτε το δοκίμασα η ανάλατο θα μου έβγαινε το φαγητό είτε δεν τρωγότανε από την λύσσα. Το Κnorr είναι κακό? Εσείς το χρησιμοποιείται ποτέ?
Μπορεί από μόνος του να δώσει γεύση; Περίεργο.
Εγώ κάθε φορά που βάζω κύβο θα έχω προσθέσει σίγουρα αλάτι πριν.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Kakerlak
Περιβόητο μέλος

Δηλαδή βάζεις κύβο knorr και δε βάζεις αλάτι;
Μπορεί από μόνος του να δώσει γεύση; Περίεργο.
Εγώ κάθε φορά που βάζω κύβο θα έχω προσθέσει σίγουρα αλάτι πριν.
Όχι ποτέ, ίσως επειδή βάζω αρκετό κνόρρ για παράδειγμα για 1 κιλό φασολάδα βάζω 2 κύβους.

fandago
Διακεκριμένο μέλος

Νομίζω ήθελε λίγο ψήσιμο ακόμα

Αν και είναι πεντανόστιμα τα άτιμα, είναι συμπυκνωμένος καρκίνος.

Γιατί;

Ευχαριστώ Κουκλίτσα!!!
Της ξεπικρίζετε της μελιτζάνες?
Κοίτα καλό είναι να τις βάλεις λίγο σε ένα μπώλ με αλατάκι και ξυδάκι .... ποτέ δεν ξέρεις.
Και τώρα άλλη μια ερώτηση, εγώ στα φαγητά χρησιμοποιώ παντού κνορ, (είτε κύβο είτε σκόνη) όλες της γεύσεις κ προτάσεις ανάλογα το φαγητό που θα κάνω, με αποτέλεσμα να μην έχω μάθει να βάζω αλάτι, όποτε το δοκίμασα η ανάλατο θα μου έβγαινε το φαγητό είτε δεν τρωγότανε από την λύσσα. Το Κnorr είναι κακό? Εσείς το χρησιμοποιείται ποτέ?
Νομίζω απάντησε κατάλληλα η Ντράμι ..... είναι λένε καρκινογόνα, αλλά από την άλλη είναι νόστιμα. Εγώ πάντως δεν τα πολυχρησιμοποιώ, διότι γενικά μου αρέσουν τα μπαχαρικά πολύ και έχω πάντα αρκετά, ώστε να τα χρησιμοποιώ ανάλογα με το φαγητό. Βέβαια ενίοτε χρησιμοποιώ .... κνορ σε σκόνη σε κάποιες σάλτσες.
Τώρα, δοκίμασε να μην το πολυχρησιμοποιείς και αντικατάστησέ το με μπαχαρικά. Αλάτι εγώ βάζω πάντα με το μάτι, δοκιμάζω και λίγο κάποια στιγμή ... να δω τι παίζει και ανάλογα προσθέτω αν χρειαστεί.
WhiteDrum
Διάσημο μέλος

Νομίζω ήθελε λίγο ψήσιμο ακόμα
Γιατί;
Για το σούπερ κέηκ περτικάλι, ναι ήθελε λίγο ακόμα, αλλά έφτιαχνα κεηκ πρώτη φορά και το κοιτούσαμε με την συν-μαγείρισσα κάθε 10' με αγωνία. Κάναμε το κόλπο με το μαχαίρι και βγήκε στεγνό. Όντως ήθελε άλλα 5'. Αλλά βγήκε πεντανόστιμο. Ελαιόλαδο και φρέσκα πορτοκαλάκια και φρουκτόζη. Μιαμ. Μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις και με κακάο, καφέ ζάχαρη και κομματάκια σοκολάτας.
Για τους κύβους, πήγα στο ντουλάπι και παραθέτω τα συστατικά ενός κύβου knorr "Ζωμός βοδινού" :
- Αλάτι, μερικώς υδρογονωμένα φυτικά λίπη και έλαια
- ενισχυτικά γεύσης : γλουταμινικό μονονάτριο, ινοσινικό νάτριο, γουανιλικό νάτριο
- άμυλο
- εκχύλισμα βοδινού κρέατος (5.5%)
- μαλτοδεξτρίνη σίτου
- καραμελωμένη ζάχαρη
- μαϊντανός
- καρότο, κρεμμύδι σε σκόνη, μοσχοκάρυδο
- αρωματικές ύλες (περιέχουν σέλινο)
- γλουταμινικό νάτριο : ασφαλές και μελετημένο ενισχυτικό γεύσης, συντίθεται και στον οργανισμό
- ινοσινικό νάτριο : Ε631 : επικίνδυνο για παιδιά και σε μεγάλες ποσότητες για άτομα με άσθμα
- γουανιλικό νάτριο : Ε627 : παρομοίως με Ε631
- εκχύλισμα βοδινού κρέατος : με ποιές διαδικασίες; σίγουρα χημικές, μπορεί και απλά λίπη κρεάτων
- αρωματικές ύλες (έτσι αόριστα; κάτι βρωμάει εδώ και δεν είναι τα πόδια μου)
https://www.geocities.com/ixspyropoulos/E.htm
https://www.bikenet.gr/archive/index.php?action=printpage;topic=6135.0
fandago
Διακεκριμένο μέλος

Βασικά απορώ πως το ινοσινικό νάτριο είναι με ίδιο με το ινοσινικό δινάτριο (Ε631) αλλά όπως και να έχει βλέπω εδώ:Για τους κύβους, πήγα στο ντουλάπι και παραθέτω τα συστατικά ενός κύβου knorr "Ζωμός βοδινού" :
bold-αρισμένα :
- Αλάτι, μερικώς υδρογονωμένα φυτικά λίπη και έλαια
- ενισχυτικά γεύσης : γλουταμινικό μονονάτριο, ινοσινικό νάτριο, γουανιλικό νάτριο
- άμυλο
- εκχύλισμα βοδινού κρέατος (5.5%)
- μαλτοδεξτρίνη σίτου
- καραμελωμένη ζάχαρη
- μαϊντανός
- καρότο, κρεμμύδι σε σκόνη, μοσχοκάρυδο
- αρωματικές ύλες (περιέχουν σέλινο)
Σελίδες με πληροφορίες για τα Ε :
- γλουταμινικό νάτριο : ασφαλές και μελετημένο ενισχυτικό γεύσης, συντίθεται και στον οργανισμό
- ινοσινικό νάτριο : Ε631 : επικίνδυνο για παιδιά και σε μεγάλες ποσότητες για άτομα με άσθμα
- γουανιλικό νάτριο : Ε627 : παρομοίως με Ε631
- εκχύλισμα βοδινού κρέατος : με ποιές διαδικασίες; σίγουρα χημικές, μπορεί και απλά λίπη κρεάτων
- αρωματικές ύλες (έτσι αόριστα; κάτι βρωμάει εδώ και δεν είναι τα πόδια μου)
https://www.geocities.com/ixspyropoulos/E.htm
https://www.bikenet.gr/archive/index.php?action=printpage;topic=6135.0
Οπότε δεν είναι ότι απαγορεύεται για όλα τα παιδιά, θα είχε βουίξει ο κόσμος. Δεν είναι σωστό για παιδιά κάτω των 3 μηνών. Ποιος δίνει έτσι κι αλλιώς φαγητά με κύβο Knor σε τέτοια παιδιά;Προϊόντα:
Χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα.
Ανώτατο όριο καθημερινής λήψης (ADI ):
Δεν έχει καθοριστεί. Τα ινοσινικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που προορίζονται για παιδιά κάτω των 12 εβδομάδων.
Παρενέργειες:
Οι ασθματικοί άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν το ινοσινικό οξύ και τα ινοσινικά άλατα . Επειδή τα ινοσινικά άλατα μεταβολίζονται σε πουρίνες, πρέπει να αποφεύγονται από ανθρώπους που υποφέρουν από αρθρίτιδα. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις που χρησιμοποιούνται είναι τόσο μικρές που δεν πρέπει να αναμένονται παρενέργειες.

Για το γουανιλικό νάτριο (Ε627) επίσης:
Βασικά, έτσι όπως τα παρέθεσες, τρόμαξα. Λέω εγώ τόσα χρόνια τρώω φαγητά με τέτοιους κύβους και συνεχίζω να χρησιμοποιώ. Σαφώς και η πληροφορία ήταν χρήσιμη, αλλά ήσουν κάπως υπερβολική, πόσο μάλλον στην έκφραση "συμπυκνωμένος καρκίνος".Προϊόντα:
Πολλά διαφορετικά προϊόντα.
Ανώτατο όριο καθημερινής λήψης (ADI ):
Δεν έχει καθοριστεί. Τα γουαλινικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που προορίζονται για παιδιά κάτω των 12 εβδομάδων.
Παρενέργειες:
Οι ασθματικοί άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν το γουαλινικό οξύ και τα γουαλινικά άλατα. Επειδή τα γουαλινικά άλατα μεταβολίζονται σε πουρίνες, πρέπει να αποφεύγονται από ανθρώπους που υποφέρουν από αρθρίτιδα. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις που χρησιμοποιούνται είναι τόσο μικρές που δεν πρέπει να αναμένονται παρενέργειες.

Υπάρχει λόγος λοιπόν που είναι συμπυκνωμένος καρκίνος; Εσύ δηλαδή ως μέλλουσα γιατρός, πως το εξηγείς;
WhiteDrum
Διάσημο μέλος

Oralee
Τιμώμενο Μέλος

zanin
Διάσημο μέλος

εγώ δεν χρησιμοποιώ κύβους... στην ουσία ειναι αχρηστοι αν βάλεις όλα τα καλα που μας προσφέρει η φύση... μπαχάρια- αρωματικά φυτά κτλ
fandago
Διακεκριμένο μέλος

Μα τι είναι καρκινοβόμβα και από που βγαίνει το συμπέρασμα αυτό;Αν ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα ρε συ fandago ούτε εγώ θα είχα τις καρκινοβόμβες στο ντουλάπι μου![]()

WhiteDrum
Διάσημο μέλος

Kakerlak
Περιβόητο μέλος

Youki
Πολύ δραστήριο μέλος

Για συνοδευτικό προτείνω πουρέ ή πατατες φούρνου.
Kakerlak
Περιβόητο μέλος

Ρυζάκι λέει?
ioakos
Εκκολαπτόμενο μέλος

e-sofia
Πολύ δραστήριο μέλος

μοσχαράκι με λαχανικά
Υλικά :
- 1.000 - 1.250 γραμ. μοσχάρι(σε μερίδες)
- 1 κιλό μικρές πατατούλες
- 4-5 καρότα
- 2-3 κολοκυθάκια(προαιρετικά)
- 3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
- χυμό 1 λεμόνι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ρίγανη
- μαϊντανό
Τώρα διαβάστε τα εξής:
1. Καθαρίζετε τα λαχανικά και τα κόβετε στο σχήμα που επιθυμείτε.
Ζεσταίνετε λίγο λάδι σε ένα αντικολλητικό σκεύος και τα τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά,
να ροδίσουν. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν.
2. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα και τσιγαρίζεται το κρέας.
"Σβήνετε" με το χυμό λεμονιού και προσθέτετε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι
να μαλακώσει καλά το κρέας.
3. Μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ρίχνετε στην κατσαρόλα τα λαχανικά,
αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε ρίγανη και προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό.
Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του, χωρίς πολλά υγρά.
4. Σερβίρετε σε μερίδες και εάν θέλετε πασπαλίζετε με πιπέρι και γαρνίρετε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
Tips:
Συνοδεύεται επίσης με ρύζι πιλάφι. (δεν πιστεύω να μην ξέρετε να κάνετε πιλάφι)
Λίγο λευκό ξηρό κρασί, θα δώσει στο φαγητό ένα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.
Αυτά από εμένα... τώρα λέω να πάω να μαγειρέψω μια τέλεια μακαρονάδα με
καρμπονάρα γιατί κάτι πρέπει να φάμε και εμείς.... η ώρα είναι 12:00 και
άρχισα να πεινάω επικίνδυνα.
Μελιώ
Δραστήριο μέλος

Το ρολό κοτόπουλο γίνεται υπέροχο στο φούρνο με πατάτες γιατί μπορείς αν το ψήσεις σωστά να γίνει και ζουμερό αλλά και κρατσανιστό το περίβλημά του – μιαμις !!

Οπότε προτείνω φούρνο με δύο επιλογές που εγώ συνήθως κάνω
1) με λεμόνι και λευκό κρασί
2) με κονιάκι και χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
Η 1η επιλογή το κάνει κλασσικό η 2η είναι πολύ νόστιμη και πρωτότυπη αλλά χωρίς να είναι ακραία του τύπου – βυσσινάδα με σαρδέλες .

Το μυστικό για να μη γίνει στεγνό όπως και σε όλα τα ψητά φούρνου είναι να έχουν αρκετό ζουμί μέσα στο ταψί ώστε συχνά-πυκνά να το περιχύνεις με αυτό καθώς και το να το φέρνεις τούμπα πολλές φορές μέχρι να το ζαλίσεις
Θέλω να πω κάτι για τα κνορ δεν ξέρω κατά πόσον είναι καρκινογόνα το σίγουρο είναι πως έχουν έψιλον και όσο να πεις καλό είναι να τα αποφεύγουμε αφού ακόμα δεν έχουμε μακροχρόνιες έρευνες για αυτά .
Εμένα αυτό που μου τη δίνει σε αυτά είναι ότι όλα τα φαγητά έχουν την ίδια γεύση είτε τρως φασολάκια είτε μακαρόνια με κρεας έχουν το ίδιο άρωμα και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που σταμάτησα να τα χρησιμοποιώ .
Ακολούθησα τις συμβουλές μιας φίλης μου οικολόγας

Oralee
Τιμώμενο Μέλος

Όσο ρολό περισσέψει το κόβεις σε μικρά κομματάκια. Τσιγαρίζεις ένα μεγάλο κρεμμύδι για λίγο και ρίχνεις μέσα ένα κουτί ντοματάκια. Αφού βράσει για λίγο, ρίχνεις τα κομματάκια ρολού μαζί με αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και λίγο ρίγανη αν θες. Τα αφήνεις να βράσουν και μετά ρίχνεις μια κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά. Γίνεται κόλαση, ειδικά με γκούντα από πάνω ως τριμένο τυρί!

underwater
Περιβόητο μέλος

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 46 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.