Ο Τερτυλλιανός είχε πει: "Πιστεύω διότι είναι παράλογο" (Credo quia absurdum).
Θα τον παραφράσω: "ΔΕΝ πιστεύω διότι είναι παράλογο".
Ήμουν μαθητής Γυμνασίου όταν μετά από σκέψη απέρριψα θρησκείες, ομάδες, οπαδισμούς, αστρολογίες, ματιάσματα και όλα τα παρα-φύσιν και εκτός λογικής.
Και ο τίτλος του θέματος είναι λάθος. Όχι πιστεύετε στο θεό, αλλά πιστεύετε ΣΕ θεό.
(Και ούτε είμαι δωδεκαθεϊστής).
Αρκετά ταλαιπώρησαν την ανθρωπότητα οι θρησκείες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ελευθερωθούμε από τα παραμύθια και από την τυραννία των θεών που οι άνθρωποι δημιούργησαν. Τίποτα δεν έχει κάνει τόσο κακό στους ανθρώπους όσο οι θρησκείες.
Πανέμορφη η αμφισβήτηση και στα δικά μου μάτια απαραίτητη για την κατάκτηση της αταραξίας. Και εγώ στα Γυμνασιακά μου χρόνια είχα καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα επιστρατεύοντας την λογική μου.
Όμως εγώ αναρωτιέμαι, έχεις αμφισβητήσει με τον ίδιο ζήλο όλες τις καθιερωμένες ιδέες που εξαπίνης σου επιβλήθηκαν; Ας πούμε, ανθρώπινα δικαιώματα, σεβασμός προς τον συνάνθρωπο, κοινωνικός ωφελιμισμός, ηθικές κρίσεις, έννοια του κακού, καλού κλπ. Έννοιες τις οποίες και εγώ υπερασπίζομαι και έχω εσωτερικοποιήσει.
Αν όχι, αντιλαμβάνεσαι ότι για λόγους αυτο-συνέπειας θα έπρεπε να το έχεις κάνει, μιας και όλες αυτές οι αντιλήψεις είναι έωλες εμπειρικής επιβεβαίωσης, τα επιχείρηματα που θα αξιοποιήσεις για να τις θεμελιώσεις θα βασίζονται σε άλλα και άλλα...και θα καταλήγεις πάντα σε κάποιο αυθαίρετο στο τέλος.
Αν ναι, φαντάζομαι ότι έφτασες στον ενστερνισμό τους για αισθητικούς -κατ΄ουσίαν- και ωφελιμιστικούς σκοπούς ή και απλά αντιλαμβανόμενος την κενότητα, ασημαντότητα, συναισθηματικό ευνουχισμό, αποξένωση -όπως θες το αποκαλείς- που θα αποκτούσες μη πιστεύοντας σε τίποτα, αποφάσισες να πιστέψεις σε κάποιες μη επαρκώς θεμελιωμένες ιδέες.
Κατά τα άλλα, θα συμφωνήσω με τα όσα έχουν γραφτεί σε σχέση με τον αντίκτυπο της θρησκείας σε κοινωνία και άτομο από τα προηγούμενα παιδιά, όπως και με πολλά εξ' όσων αναφέρεις. Πολύς πόνος, αίμα για τα μάτια της ανά τους αιώνες.
Η έννοια του "Θεού", στον σύγχρονο Δυτικότροπο κόσμο, έχει αντικατασταθεί από αυτή της "Ανθρωπότητας". Ωστόσο, δεν ασκούν την ίδια "εξουσία" στην νόηση του ανθρώπου. Και εδώ από μερικούς εντοπίζεται η ανάγκη για μεταστοιχείωση των υπάρχουσων αξιών, οι ρίζες των οποίων εδράζονται στον Χριστιανισμό.
Και κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει δικά του θεολογικά συστήματα, εξαιρετικά ελάχιστοι το κάνουν, αλλά καλό είναι να αναφέρεται τούτο, προς αποφυγήν τσουβαλιάσματος.